1. Home
  2. Zelene strane
  3. Toyota očekuje da se uskoro izjednače cene hibridnih i vozila iz FCEV segmenta
Toyota očekuje da se uskoro izjednače cene hibridnih i vozila iz FCEV segmenta
0

Toyota očekuje da se uskoro izjednače cene hibridnih i vozila iz FCEV segmenta

217
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota veruje da će se cene automobila koji koriste tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija u narednih desetak godina izjednačiti sa iznosima koji se traže za hibride, izneo je rukovodilac evropskog odeljenja za prodaju i marketing Toyote, Met Herison.

„Do treće generacije modela očekujemo da se dogodi uravnteženje cena za FCEV i hibridna vozila,“ rekao je danas Herison na konferenciji koja nosi naziv Automotive News Europe . „Ubeđeni smo da vodonične gorivne ćelije poseduju ogroman potencijal,“ rekao je on.

Toyota trenutno prodaje FCEV vozila prve generacije, odnosno u ponudi japanske marke se nalazi sedan Mirai čija je cena na matičnom tržištu 7,2 miliona jena, što je ekvivalent sui od 65.800 američkih dolara.

Herison kaže da Toyota nije tako daleko od početka prodaje druge generacije FCEV modela, dok bi treća iteracija mogla biti ponuđena kupcima za, otprilike jednu deceniju.

Kao što to važi i za ostale globalne proizvođače automobila koji prodaju svoje četvorotočkaše na tlu Evrope, Toyota ima potrebu da progresivno smanjuje emisiju ugljen-dioksida svoje flote, kako bi se harmonizovala sa sve strožijom regulativom koju nameću tela Evropske unije, a sve sa ciljem prevencije klimatskih promena.

„Jednostavno ne postoji tako savršena tehnologija koja bi dovela do ispunjenja ovog zadatka,“ nastavio je izlaganje čovek iz Toyote. „Pripremamo različite alternative a dopustićemo kupcima da se odluče koja forma elektrifikacije im najviše odgovora.“

Herison je izjavio da hibridni modeli omogućavaju Toyoti da sa mirom dočeka emisionu regulativu koja stupa na snagu naredne godine. Toyota može da se pohvali najnižom flotnom emisijom ugljen-dioksida među svim velikoserijskim proizvođačima automobila, a prema rang listi koju je pripremio čuveni JATO Dynamics.

Toyota je plasirala oko 480.000 vozila koja koriste hibridnu tehnologiju u širem regionu Evrope, što znači da je u statistiku uključena i Rusija – koja je manjim delom smeštena na Starom kontinentu, u geografskom smislu. Na isporuke hibrida se odnosi čak 46% svih prodatih primeraka Toyote. Ako analiziramo samo regiju Zapadne Evrope, taj procenat raste na 60.

„Limitirani smo našom mogućnošću isporuka, a ne tražnjom,“ samouvereno i ponosno je izjavio Herison.

„Računajući od prve generacije Prijusa koja je debitovala 1997. godine, japanski proizvođač je uspeo da snizi cenu koštanja hibridne tehnologije za celih 75%“, pohvalio se menadžer Toyote. „Automobil se trenutno nalazi u ponudi u vidu svoje četvrte generacije, a biće još priuštiviji u budućnostil,“ zaključio je on.

Herison se nije izjašnjavao u pogledu toga za koliko će biti snižena cena vozila iz FCEV segmenta, kako bi bila uporediva sa onom koja se traži za hibride.

Nemačka kompanija iz sveta snabdevačke industrije Robert Bosch očekuje da vodonične gorivne ćelije pojeftine i zbog smanjene potrebe za korišćenjem dragocenog metala, platine. Dobavljače navodi da će budući dizajn vodonične gorivne ćelije zahtevati jednaku količinu platine baš koliko je on zahtevan i u aktuelnoj generacije katalitičkog konvertora kod dizela, stiglo je obaveštenje za javnost iz Boscha ranije ovog meseca.

Dejvid Hart, direktor konsultantske kompanije iz Švajcarske, E4tech očekuje da će, kada se bude pojavila na tržištu u narednoj generaciji, Toyota Mirai koristiti za dve trećine manje platine od onoga što je bilo neophodno implementirati kod proizvodnje prvog pokolenja ovog FCEV pionira japanske automobilske industrije.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments