1. Home
  2. Zelene strane
  3. Za osam godina neće biti automobila sa konvencionalnim motorima
Za osam godina neće biti automobila sa konvencionalnim motorima
0

Za osam godina neće biti automobila sa konvencionalnim motorima

298
0
Podelite sa prijateljima:

Trošak po pređenoj milji (1,6 kilometara), pašće na samo 6,8 centi.

Nije nikakva tajna da aktuelni vid transporta treba da se menja. Da bi se ispoštovali novi, strožiji ciljevi vezani za emisiju izduvnih gasova, koje su postavili svetski lideri 2015. godine da bi „spasili planetu“, treba da prestanemo sa eksploatacijom vozila sa SUS motorima do 2035. Uzimajući u obzir da se na električna vozila na globalnom planu odnosi tek dva odsto od ukupne brojke, ovo zvuči više nego ambiciozno.

Međutim, ekonomista pri Stenford univerzitetu, Toni Seba, smatra da stvari izgledaju mnogo bolje nego što mislimo. U svojoj najnovijoj studiji, on tvrdi da u narednih osam godina neće više biti automobila, autobusa i kamiona pogonjenih benzinom i dizelom, bilo o kojem delu sveta da se radi.

Ipak, čini se da je ovo više nego smela izjava. „Mi smo na ivici jedne od najbržih i najtemeljnijih promena u istoriji saobraćaja“, rekao je Seba. U redu, ali šta treba da se dogodi tako brzo?

Po studiji, tačka zaokreta će se desiti za dve ili tri godine, jer će za to vreme baterije za električna vozila postati bolje. Seba smatra da će prosečna autonomija po punjenju biti 320 kilometara a cena električnog automobila oko 30.000 dolara. „Ono što kriva troškova pokazuje je da će sva nova vozila do 2025. biti električna, svi novi autobusi, automobili, traktori… sve što se kreće na točkovima će biti električno, na globalnom planu.“

Ovaj stručnjak smatra da će samo nostalgičari da se drže stare navike posedovanja automobila. Većina klijenata će se prilagoditi novom vidu transporta, sa vozilima po potrebi. Do 2024., smatra on, prodajni saloni će nestati.

Po studiji, trošak po milji za električne automobile će pasti na samo 6,8 centi, dok će troškovi osiguranja pasti za do 90 odsto, zahvaljujući tehnologiji autonomne vožnje. Više od 95 odsto ukupne kilometraže u SAD do 2030. će biti obavljano u autonomnim električnim vozilima. Globalna potražnja za nafotom će dostići 100 miliona barela dnevno do 2020., i pašće na 70 miliona do 2030.

 

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments