1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Upokojio se Niki Lauda
Upokojio se Niki Lauda
2

Upokojio se Niki Lauda

3.12K
2
Podelite sa prijateljima:

Bivši trostruki šampion Formule 1, Niki Lauda je preminuo sinoć, osam meseci nakon operacije transplantacije plućnog krila, nakon čega je šezdesetak dana proveo u bolničkim uslovima. Rođen je 22. februara 1949. godine u Beču.

Prema izveštajima koji su stizali iz Austrije svojevremeno, na operaciji je završio nakon zdravstvenih poteškoća koje je osetio u španskoj Ibici, tokom letovanja.

„Sa dubokom tugom obaveštavamo javnost da je naš voljeni Niki mirno preminuo u ponedeljak. Bio je okružen porodicom u poslednjim trenucima,“ navodi se u saopštenju za javnost porodice legendarnog vozača.

„Njegova jedinstvena sportska dostignuća, kao i ona iz poslovnog sveta, ostaće upamćena za sva vremena. Pamtićemo i njegovu glad za akcijom, otvorenost i hrabrost. Bio je uzor i merilo uspeha svih nas. Voljen i brižan muž, otac, deda. Nedostajaće nam.“

Lauda će ostati upamćen i po rivalstvu sa britanskim kolegom iz F1 takmičenja, Džejmsom Hantom. Ovaj odnos je inspirisao Krisa Hemsvorta da donese filmsko ostvarenje Rush (Gužva).

Pomenute šampionske titule, Lauda je osvajao 1975., 1977. i 1984. godine. Interesantno je da je Lauda drugu titulu osvojio samo godinu dana nakon stravičnog udesa zahvaljujući kome je doživeo velike opekotine i povrede plućnih krila. Umalo ga ta nesreća nije koštala života.

Pored povreda plućnih krila, Lauda je, opet zbog pomenute nesreće, preživeo i dva zahvata presađivanja bubrega. Prva operacija se dogodila 1997. godine kada se po humanosti istako brat legende, a 2005. godine je isto delo počinila i njegova supruga.

Nakon aktivnog prestanka bavljenja sportom koje se dogodilo 1985. godine, Lauda je postavljen za počasnog predsednika Mercedesa tokom 2012. godine, a njegova uloga u dovođenju Luisa Hamiltona pod zastavu trokrake zvezde je bila ogromna.

AutoRepublika

(3124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Pocivaj u miru vozacino.

Knight Rider

r.i.p legendo