1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Pobednici: Brabek i Honda, Sainc i Mini, Kazale i Yamaha, Karginov i Kamaz, Kari i Can-Am
Pobednici: Brabek i Honda, Sainc i Mini, Kazale i Yamaha, Karginov i Kamaz, Kari i Can-Am
3

Pobednici: Brabek i Honda, Sainc i Mini, Kazale i Yamaha, Karginov i Kamaz, Kari i Can-Am

350
3
Podelite sa prijateljima:

Četrdeset drugo izdanje Dakar relija je takmičare okupilo u Saudijskoj Arabiji, od obala Crvenog mora u Džedi, oko kanjona i planinskih masiva zapadnog dela zemlje, preko dina „Prazne četvrti“, pa sve do Kidija sportskog i kulturnog kompleksa blizu prestonice Rijada.

Na kraju, Amerikanac Riki Brabek je stavio tačku na Hondin post, koji je trajao, verovali ili ne, 31 godinu. „Jenkiji“ su imali još jedan razlog za radost, jer je Kejsi Kari trijumfovao u SSV klasi. Ignasio Kazale je povratio tron kod kvadista, dok je među kamiondžijama najbolji bio Andrej Karginov iz Kamazovog tima.

Na kraju, od 342 vozila, koja su startovala u Džedi, liniju cilja je prošlo 237 (69,3 odsto): 96 motocikala, 12 kvadova, 58 automobila, 31 SSV i 40 kamiona. Dodatnih 19 vozila se povuklo iz trke, ali su prošla kroz cilj u okviru Dakar Experience pravila.

Motocikli: Brabek i Honda na vrhu podijuma

Prošla je 31 godina otkada je vodeći svetski proizvođač motocikala trijumfovao na Dakaru. Do sada, nijedan Amerikanac nije osvojio ovaj reli nad relijima. Riki Brabek i njegova Honda 450 CRF su ispisali istoriju. Čovek iz Kalifornije se našao na vodećoj poziciji u trećem specijalu, od kojeg se nadalje uspešno branio od rivala. Za razliku od prošle godine, kada ga je izneverila mašina, samo tri etape pre kraja, ovoga puta je sve radilo kao švajcarski sat. Ovo je zaslužena nagrada za motociklistu koji je uvek vozio bez kompromisa, ali takođe i za Hondu, koja je ubrala plodove neverovatnog strpljenja od povratka na Dakar 2013. Godinu za godinom, HRC tim je ostao odlučan i pored svih teškoća, kreiravši pouzdan motocikl, kojem nikada nije manjkalo brzine, tako da je prekinut niz od 18 trijumfa KTM-a (od 2001.). Međutim, nisu KTM-ovci bili najljući Brabekovi rivali, već je to bio Pablo Kvintanilja na Huskvarni. Čileanac je demonstrirao izuzetno čvrstinu i stabilnost forme, oporavivši se od povreda zadobijenih u Peruu prošle godine. Prošlogodišnji pobednik, Tobi Prajs, zauzeo je treće mesto na podijumu. Rumun, Emanuel Đeneš, došao je do trijumfa u Original by Motul klasi, s više od sata prednosti u odnosu na Benžamina Meloa.

Kvadovi: Kazaleov trijumfalan povratak

Ne baš sjajne performanse u SSV kategoriji prošle godine, ubedile su Ignasia Kazalea da se vrati svojoj mašini iz snova. Kao da nije prošlo nimalo vremena za dvostrukog šampiona Dakar relija, koji je ponovo pokazao da je trenutno neprikosnoven u kategoriji kvadova. Čileanac je dominirao generalnim plasmanom od starta do finiša, praktično nemavši ozbiljnog rivala. Najviše napora u nastojanju da ga dostigne su pokazali Simon Vice iz Francuske i njegov zemljak, Enriko Đovani, koji će verovatno žaliti zbog povlačenja u 6. etapi. Kazale je bio nemilosrdan s četiri etapne pobede i konstantno dobrim ritmom, jer je samo jedan specijal završio van prvih četiri. Izgubio je 45 minuta u 10. etapi zbog problema s navigacijom, što je bila praktično njegova jedina nevolja tokom relija. Na taj način se Čileanac izjednačio s Markosom Patronelijem, kao trostruki šampion Dakara u konkurenciji kvadista.

Automobili: Čvrstina i nesalomivost za trijumf Sainca

Veterani su ovogodišnji reli držali u čeličnom stisku, što dokazuje da na Dakar reliju iskustvo igra glavnu ulogu. Upravo je to ono što je nedostajalo Fernandu Alonsu, čije su dobre performanse ipak bile daleko u odnosu na starijeg zemljaka. Isto se može reći i za Jazida Al-Radžija, koji je nastavio da napreduje u Dakar karijeri paralelno sa sticanjem iskustva, tako da je došao do najboljeg ličnog plasmana do sada, četvrtog mesta. Trojica prvoplasiranih, koji imaju na kontu 50 startova na najtežem reliju na svetu i 14 titula u konkurenciji automobilista, jasno demonstriraju šta iziskuje dobitna kombinacija. Poznavanje terena i pouzdanost Toyote Hilux, Naseru Al-Atiji su doneli sjajan rezultat. Međutim, ono što je Katarcu nedostajalo za trijumf je bila mašina dovoljno brza da se stavi rame uz rame s Mini bagijem. Upravo je brzinsku prednost vozila iskoristio Karlos Sainc, ne gubeći koncentraciju do samog finiša. „El Matador“ je ugrabio vođstvo u 3. etapi, i dalje ga nije ispuštao. Doduše, imao je problema u 8. specijalu, kada je izgubio dosta vremena u odnosu na glavne rivale, ali je do Kidije povratio samopouzdanje i trijumfovao. Litvanac, Žala Vaidotas, izazvao je veliku pažnju pobedom u prvom specijalu, ali ispostavilo se da je to bio usamljen slučaj, dok je Matje Seradori ispisao istoriju u Vadi Al Davasiru, postavši prvi amater koji je došao do etapne pobede u poslednje 32 godine. Nema šta, put do slave je dug i mukotrpan.

SSV: Konsistentnost kao pobednički recept Kejsija Karija

Na startu trke u ovoj otvorenoj i rastućoj kategoriji, Amerikanac je bio među zapaženijim takmičarima. On kao da je čekao svoj trenutak, koji je došao u drugoj nedelji, nakon kojeg je počeo da ostavlja iza sebe iskusnije rivale poput Čaleka Lopeza (2 etapne pobede), pobednika iz 2018., Reinalda Varelu (2 etapne pobede), drugoplasiranog iz 2019., Đerarda Faresa (2 etapne pobede) i petostrukog šampiona u konkurenciji motociklista, Sirila Deprea (1 etapna pobeda), kao i buduće nade u vidu Blejda Hildebranda (2), Mičela Gatrija (2) i Arona Domžale (2). Dakle, „gomila“ etapnih pobednika, ali je svaki od njih imao bar jedan loš dan, koji im je srušio nade za trijumfom. Kari, s druge strane, ostao je konsistentan tokom čitavog relija, da bi na kraju došao do titule na drugom nastupu za volanom Can-Ama, pobedivši Sergeja Karjakina, koji takođe nije došao do etapnog trijumfa, ali je osvojio srebrnu medalju, nakon trijumfa u konkurenciji kvadova 2017.

Kamioni: Karginov obezbedio da stvari i dalje ostanu u porodici Kamaz

Nakon tri uzastopne titule, Eduard Nikolajev je bio najveći favorit za osvajanje ovogodišnjeg Dakara. Međutim, šampion nije mogao da pronađe odgovarajući tempo od samog početka, dok su ga sve vreme pratili mehanički pehovi. Međutim, da se između Nikolajeva i Kamaza ne može staviti znak jednakosti, dokazao je Andrej Karginov, šampion iz 2014. Četrdeset trogodišnji Rus kao da se probudio iz početne letargije i mediokritetskih performansi, da bi do kraja trijumfovao u čak sedam etapa, ostavivši iza sebe timske kolege, ali i sve ostale kamiondžije. Drugi je bio Anton Šibalov, 42 minuta iza pobednika, s tri etapne pobede, dok je treći mesto na podijumu osvojio Sergej Vjazovič u Mazu, s preko dva časa zaostatka nakon sjajnih performansi s početka relija.

Performanse dana: američki prvenac

Riki Brabek je postao prvi Amerikanac koji je trijumfovao na Dakar reliju. On je ciljnu liniju prošao nekoliko minuta pre pobednika u SSV kategoriji, Kejsija Karija. Četrdeset dve godine je bilo potrebno jednom čoveku „preko velike bare“ da dođe do najvišeg mesta na podijumu, mada je bilo više Amerikanaca kojima je malo nedostajalo za trijumf. Davne 1985., Čak Sterns je završio kao šesti u ukupnom plasmanu s šest etapnih pobeda, dok je Deni Laport bio drugi iza Peterhansela 1992. Nekoliko godina kasnije, Džimi Luis, koji sada radi kao Brabekov trener, bio je treći 2000.  Nakon njega je usledio Kris Blejza, četvrti 2006. Sjajni Robi Gordon je pod američkom zastavom vozio u kategoriji automobila, i mada je uknjižio 10 spektakularnih etapnih pobeda, nije uspeo dalje od trećeg mesta u generalnom plasmanu 2009.

Težak udarac: Yamaha

Yamaha je na Dakar stigla kao veliki Hondin rival u nastojanju da se prekine dominacija KTM-a u kategoriji motocikala. U timu su bila dvojica prvoklasnih vozača, potencijalnih Dakar šampiona, Adrijen Van Beveren (četvrti 2017.) i Ksavijer de Sultre (sedmi prošle godine). Međutim, i jednog i drugog su padovi izbacili iz trke u trećoj, odnosno četvrtoj etapi. Yamahin tandem, sastavljen od Francuza, ostavio je Zemlju galskih petlova ne samo van borbe za titulu, već i bez predstavnika među prvih deset, po prvi put u istoriji ovog relija. Adrijen Medž je bio dvanaesti. Doduše, nije sve bilo tako loše vezano za Yamahu, Franko Kaimi je na kraju bio osmi, dok je zvezda u usponu, Džejmi Mekeni, došao do 15. pozicije u generalnom plasmanu, kao drugi najbolji novajlija, iza Španca Žaumea Betrijua.

Statistika dana: 13

Naser Al-Atija bi sigurno menjao pobedu u finalnoj etapi relija za 6 minuta i 21 sekundu, koja ga je razdvajala od lidera, Karlosa Sainca. Međutim, to bi prekinulo njegov rekord od 13 uzastopnih Dakar relija na kojima je ostvario bar jednu etapnu pobedu, što je jedan od retkih koje ne drže Peterhansel ili Vladimir Čagin.

Izjave pobednika

Riki Brabek: „Evo nas. Pobedili smo!“

„Na kraju, sklopili smo sve deliće slagalice. Nismo to mogli da ostvarimo bez svih drugih vozača u timu. Zaista sam srećan. Ovo je moj peti Dakar, drugi finiš… Probudio sam se ovog jutra srećan zbog činjenice da ću moći da vozim poslednjeg dana. I evo nas. Pobedili smo! Morali smo da budemo pametni i fokusirani svakog dana. Nema povlašćenog vozača u timu, svi radimo zajedno, mi smo porodica. Svi smo pobedili.“

Karlos Sainc: „Išli smo punom brzinom od početka.“

„Veoma sam srećan. Mnogo napora smo uložili u sve ovo. Mnogo treninga, vežbanja, fizičkih napora, zajedno s timom… Gradili smo pobedu na ovom Dakaru od prvog dana i punom brzinom smo išli od početka.“

Ignasio Kazale: „Vredno smo radili.“

„Oduševljen sam što sam ovde. Osvojio sam svoj treći Dakar. Ushićen sam jer je ovo bila duga, naporna trka. Imao sam nekih problema tokom druge sedmice, ali smo ih rešili kako smo znali i umeli. Radili smo naporno tokom čitave godine s mehaničarima da bih sada mogao da proslavim ovu pobedu. Mnogo hvala i živeo Čile!“.

Kejsi Kari: „Oduvan sam čoveče!“

„Dva Amerikanca na najvišem mestu na podijumu! Oduvan sam čoveče! Šon i moj tim su uradili fenomenalan posao. Automobil je funkcionisao sjajno sve vreme. Ovo je epsko iskustvo, koje neću nikada zaboraviti, to je sigurno. Ovo je moja najemocionalnija pobeda u karijer. Količina pritiska koja je bila na meni je bila neverovatna. Obožavam ovaj reli! Dolazimo sledeće godine da branimo titulu.  Vatreno podržavam Rikija Brabeka, on je zaslužuje više nego ja.“

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

Finalni poredak u konkurenciji motociklista

POZ. EXP. VOZAČ TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 9
 RICKY BRABEC
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 40H 02′ 36”
2 5
 PABLO QUINTANILLA
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING 40H 19′ 02” + 00H 16′ 26”
3 1
 TOBY PRICE
RED BULL KTM FACTORY TEAM 40H 26′ 42” + 00H 24′ 06” 00H 02′ 00”
4 17
 JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 40H 34′ 19” + 00H 31′ 43” 00H 01′ 00”
5 2
 MATTHIAS WALKNER
RED BULL KTM FACTORY TEAM 40H 37′ 36” + 00H 35′ 00”
6 16
 LUCIANO BENAVIDES
RED BULL KTM FACTORY TEAM 40H 40′ 10” + 00H 37′ 34”
7 12
 JOAN BARREDA BORT
MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2020 40H 53′ 33” + 00H 50′ 57” 00H 15′ 00”
8 22
 FRANCO CAIMI
MONSTER ENERGY YAMAHA RALLY TEAM 41H 45′ 11” + 01H 42′ 35” 00H 05′ 00”
9 59
 SKYLER HOWES
KLYMCIW RACING 42H 06′ 37” + 02H 04′ 01”
10 6
 ANDREW SHORT
ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING 42H 13′ 16” + 02H 10′ 40” 00H 30′ 00”
90 103
 GABOR SAGHMEISTER
SAGHMEISTER TEAM 70H 39′ 20” + 30H 36′ 44” 02H 00′ 00”

Finalni poredak u konkurenciji automobilista

POZ. EXP. POSADA TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 305
 CARLOS SAINZ
 LUCAS CRUZ
BAHRAIN JCW X-RAID TEAM 42H 59′ 17”
2 300
 NASSER AL-ATTIYAH
 MATTHIEU BAUMEL
TOYOTA GAZOO RACING 43H 05′ 38” + 00H 06′ 21” 00H 03′ 00”
3 302
 STÉPHANE PETERHANSEL
 PAULO FIUZA
BAHRAIN JCW X-RAID TEAM 43H 09′ 15” + 00H 09′ 58”
4 309
 YAZEED AL RAJHI
 KONSTANTIN ZHILTSOV
OVERDRIVE TOYOTA 43H 48′ 27” + 00H 49′ 10” 00H 02′ 00”
5 304
 GINIEL DE VILLIERS
 ALEX HARO BRAVO
TOYOTA GAZOO RACING 44H 06′ 26” + 01H 07′ 09”
6 311
 ORLANDO TERRANOVA
 BERNARDO GRAUE
X-RAID MINI JCW TEAM 44H 11′ 32” + 01H 12′ 15”
7 307
 BERNHARD TEN BRINKE
 TOM COLSOUL
TOYOTA GAZOO RACING 44H 17′ 51” + 01H 18′ 34”
8 315
 MATHIEU SERRADORI
 FABIAN LURQUIN
SRT RACING 44H 58′ 38” + 01H 59′ 21” 00H 07′ 00”
9 324
 YASIR SEAIDAN
 KUZMICH ALEXY
RACE WORLD TEAM 46H 41′ 34” + 03H 42′ 17”
10 322
 WEI HAN
 MIN LIAO
GEELY AUTO SHELL LUBRICANT TEAM 46H 50′ 24” + 03H 51′ 07”

Finalni poredak u konkurenciji kvadova

POZ. EXP. VOZAČ TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 250
 IGNACIO CASALE
CASALE RACING 52H 04′ 39”
2 265
 SIMON VITSE
# JE PEUX 2020-BBR MERCIER RACING 52H 23′ 03” + 00H 18′ 24” 00H 04′ 00”
3 251
 RAFAL SONIK
SONIK TEAM 53H 08′ 54” + 01H 04′ 15” 00H 19′ 00”
4 255
 MANUEL ANDUJAR
7240 TEAM 55H 34′ 55” + 03H 30′ 16” 00H 22′ 00”
5 257
 KAMIL WISNIEWSKI
ORLEN TEAM 56H 43′ 32” + 04H 38′ 53” 00H 55′ 00”
6 262
 SEBASTIEN SOUDAY
TEAM ALL TRACKS 57H 49′ 53” + 05H 45′ 14”
7 268
 ITALO PEDEMONTE
ENRICO RACING TEAM 58H 39′ 07” + 06H 34′ 28” 00H 21′ 00”
8 254
 NELSON AUGUSTO SANABRIA GALEANO
M.E.D. RACING TEAM 61H 00′ 42” + 08H 56′ 03”
9 263
 ZDENEK TUMA
BARTH RACING TEAM 68H 03′ 09” + 15H 58′ 30” 04H 15′ 00”
10 261
 MARTIN SARQUIZ
MARTIN SARQUIZ TEAM 69H 19′ 18” + 17H 14′ 39” 00H 02′ 30”

Finalni poredak u konkurenciji kamiondžija

POZ. EXP. POSADA TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 511
 ANDREY KARGINOV
 ANDREY MOKEEV
 IGOR LEONOV
KAMAZ – MASTER 46H 33′ 36”
2 516
 ANTON SHIBALOV
 DMITRII NIKITIN
 IVAN TATARINOV
KAMAZ – MASTER 47H 16′ 02” + 00H 42′ 26”
3 503
 SIARHEI VIAZOVICH
 PAVEL HARANIN
 ANTON ZAPAROSHCHANKA
MAZ-SPORTAUTO 48H 38′ 18” + 02H 04′ 42”
4 501
 DMITRY SOTNIKOV
 RUSLAN AKHMADEEV
 ILGIZ AKHMETZIANOV
KAMAZ – MASTER 49H 29′ 04” + 02H 55′ 28”
5 504
 MARTIN MACIK
 FRANTISEK TOMASEK
 DAVID SVANDA
BIG SHOCK RACING 50H 01′ 44” + 03H 28′ 08”
6 505
 JANUS VAN KASTEREN
 DAREK RODEWALD
 MARCEL SNIJDERS
PETRONAS TEAM DE ROOY IVECO 51H 00′ 33” + 04H 26′ 57”
7 502
 ALES LOPRAIS
 PETR POKORA
 KHALID ALKENDI
INSTAFOREX LOPRAIS PRAGA 51H 50′ 33” + 05H 16′ 57”
8 528
 ALIAKSEI VISHNEUSKI
 MAKSIM NOVIKAU
 ANDREI NEVIAROVICH
MAZ-SPORTAUTO 51H 58′ 06” + 05H 24′ 30”
9 521
 PATRICE GARROUSTE
 SZYMON GOSPODARCZYK
 PETR VOJKOVSKY
FESH FESH / R-SIXTEAM 52H 41′ 29” + 06H 07′ 53”
10 512
 TERUHITO SUGAWARA
 YUJI MOCHIZUKI
 HIROKAZU SOMEMIYA
HINO TEAM SUGAWARA 52H 52′ 15” + 06H 18′ 39”

Generalni poredak u SSV klasi

POZ. EXP. POSADA TIM VREME RAZLIKA KAZNA
1 405
 CASEY CURRIE
 SEAN BERRIMAN
MONSTER ENERGY CAN-AM 53H 25′ 52”
2 411
 SERGEI KARIAKIN
 ANTON VLASIUK
SNAG RACING TEAM 54H 05′ 04” + 00H 39′ 12”
3 400
 FRANCISCO LOPEZ CONTARDO
 JUAN PABLO LATRACH VINAGRE
SOUTH RACING CAN-AM 54H 18′ 28” + 00H 52′ 36”
4 404
 CONRAD RAUTENBACH
 PEDRO BIANCHI PRATA
PH-SPORT 54H 38′ 11” + 01H 12′ 19”
5 410
 JOSE ANTONIO HINOJO LOPEZ
 DIEGO ORTEGA GIL
HIBOR RAID 54H 46′ 30” + 01H 20′ 38”
6 420
 JESUS PURAS
 XAVIER BLANCO
XRAIDS – BUGGYMASTER TEAM 55H 45′ 07” + 02H 19′ 15”
7 417
 AXEL ALLETRU
 FRANCOIS BEGUIN
# JE PEUX 2020-BBR MERCIER RACING 55H 50′ 15” + 02H 24′ 23” 00H 02′ 00”
8 427
 AUSTIN JONES
 KELLON WALCH
SOUTH RACING CAN-AM 56H 23′ 30” + 02H 57′ 38” 00H 02′ 00”
9 402
 REINALDO VARELA
 GUSTAVO GUGELMIN
MONSTER ENERGY CAN-AM 59H 09′ 53” + 05H 44′ 01”
10 433
 SANTIAGO NAVARRO
 MARC SOLA TERRADELLAS
FN SPEED TEAM 59H 10′ 27” + 05H 44′ 35” 00H 20′ 00”

 

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Čudi me da već ove godine nije pobedio neki „Tesla“ …

s mile

sumnjam da se energija potrebna za jednu etapu može akumulirati u baterijama… par stotina km, vožnja skoro na maksimumu…

mada, sve što je potrebno je da Ilon dobije želju da učestvuje, i biće sve sređeno…..

Zoca

Pravi junak je i ove godine Gabi.