1. Home
  2. Vesti
  3. Fordu se „smeši“ trošak od četiri milijarde dolara u vezi s defektnim menjačima
Fordu se „smeši“ trošak od četiri milijarde dolara u vezi s defektnim menjačima
8

Fordu se „smeši“ trošak od četiri milijarde dolara u vezi s defektnim menjačima

1.21K
8
Podelite sa prijateljima:

Ford je prodao preko 1,9 miliona primeraka modela Fiesta i Focus s automatskim menjačima na američkom tržištu u periodu od 2012. do 2016. godine, ali kako stvari stoje sada će biti primoran da svakom vlasniku isplati pozavidnu sumu novca. Public Citizen, nevladina organizacija iz Vašingtona, je uspela da poništi raniji dogovor vredan 35 miliona američkih dolara, što znači da bi sud do kraja godine trebalo da donese odluku ko je krivac za defektne automatske menjače.

Reč je o šestostepenim menjačima pod kodnom oznakom DPS6, koji su u proteklih sedam godina redovno bili predmet rasprave u automobilskoj industriji. Vlasnici su prijavljivali rane probleme sa „proklizavanjem“ stepena prenosa i većim kvarima, a američki gigant je u tom periodu imao čak 20 opoziva. Međutim, nijedan od njih nije uspeo da reši problem, a vlasnike nije umirilo ni produžena garancija u trajanju od sedam godina ili prevaljenih 160.000 kilometara, zavisno od toga šta prvo istekne.


Pored grupne tužbe, Ford se ranije suočio i sa privatnim tužbama. Arijel Majers iz Los Anđelesa (američka savezna država Kalifornija) je uspeo da pobedi na sudu i dobije odštetu od 550.000 dolara kada je njegova majka zakasnila na zakazanu dijalizu nakon što se Focus pokvario u vožnji.

Samo u saveznoj državi Kaliforniji proizvođač trenutno vodi postupak protiv 1.200 nezadovoljnih vlasnika. Oni se žale da Ford odbija da otkupi ili zameni njihov automobil iako bi kompanija morala da uradi tako nešto po pravilu takozvanog „Lemon Law“. Ovaj zakon zahteva od svake kompanije da otkupi ili zameni automobil ukoliko se isti kvar desi tokom standardne fabričke garancije od tri godine ili 57.300 kilometara.

Ford je ranije pristajao na isplatu od 75.000 dolara, ali je postepeno prestao kada su tužbe postale sve češće. U nekim slučajevima proizvođač bi mogao da bude i kriminalno gonjen ako se dokaže da su defektni menjači krivci za sudare.

Bilo kako bilo, rezultat će biti poznat do kraja godine, a očekuje se da bi Ford svakom vlasniku morao da isplati 2.352 dolara čime se dolazi do ukupne cifre od preko četiri milijarde dolara.

AutoRepublika

(1214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobar taj „Lemon Law“.
Ima li tih menjača i u Evropi i uz koje verzije?

Yankee

Trebalo bi da je isti. Samo u Evropi vecina verovatno kupuje manuelni pa nema toliko tuzbi.

moron

Kao kroz maglu, čini mi se da aktuelni fokus kod nas u ponudi automatskih menjača ima i one sa osam, ali i sa šest stepeni prenosa. Da li su ti sa šest ovi problematični, to ne znam.

Yankee

Znam da je Ford i u Australiji morao da plati neke vece kazne zbog istih menjaca. Ne samo i Fiesti i Focusu vec i u EcoSportu.

moron

Ovaj sporni automatski menjač, je li to uopšte sa dvostrukim kvačilom?Ili klasičan?

Yankee

Dvostruko kvacilo.
Velika steta, jer taj menjac je unistio reputaciju Fordovih auta u Americi.

moron

To su „Getrag“-ovi automatski menjači sa dvostrukim kvačilom ( sa 6 stepeni). „Getrag“ je koristio i reno.
Ne znam čiji je danas 8-stepeni AT kod Forda ili 7-stepeni kod Renoa.
To je baš „teški zajeb“. Kao nekada sa lančanim 1,2 TSI motorom. Na kome problem većinom nije rešen (jedan moj drugar je set razvoda menjao 5 ili 6 puta ( da se ubiješ). Tu se VW odlično izvukao.

Dikh tu kava

Dakle, ako je to ovakav, i da smo sad u USofA, kupovina bi se dugoročno mogla posmatrati kao investicija..

http://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14130734/ford-focus-16-tit-aut-rest