1. Home
  2. Vesti
  3. Oživljava i širi se proizvodnja BMW-a u Rusiji
Oživljava i širi se proizvodnja BMW-a u Rusiji
4

Oživljava i širi se proizvodnja BMW-a u Rusiji

353
4
Podelite sa prijateljima:

Prošlo proleće je bilo obeleženo razdorom između nemačkog proizvođača luksuznih automobila BMW-a i ruske fabrike Avtotora izgrađene u Kaliningradu. Povod se odnosio na neisplativost organizacije montaže dodeljenih modela, pa je gama tamo sklapanih Bavaraca radikalno smanjena, a germanski koncern ni na koji način nije bio deo sklopljenog ugovora o ulaganju i pratećim podsticajima koje dodeljuje ruska država, a koji je lokalno preduzeće zaključilo s Ministarstvom privrede i trgovine. Međutim, sada stižu vesti da obe strane, BMW i Avtotor najavljuju proširenje saradnje.

Činjenica je da važeći ugovor koji su nekada potpisali BMW i Avtotor ističe krajem marta 2022. godine i da BMW nije izgradio sopstvenu fabriku u Ruskoj Federaciji, iako se o tome dugo polemisalo, a pozitivna odluka je visila u vazduhu. Čak je postojala i verzija ugovora o dodeli sredstava stimulacije za investiciju u formi nacrta, a koju je razmatralo nadležno rusko ministartsvo, ali taj sporazum nikada nije potpisan i od tada je BMW kategorički isključio mogućnost gradnje fabrike u toj zemlji.

Ipak, bavarska kompanija nikako ne namerava da u poptunost napusti lokalnu proizvodnju plemenitih četvorotočkaša, pa je u tom duhu i potpisala novi ugovor s Avtotorom kojim se reguliše montaža i isporuka vozila sve do 2028. godine.

Tako će fabrika podignuta u Kaliningradu proizvoditi vozila marke BMW pod novouspostavljenim uslovima u sporazumu potpisanom u decembru 2021. godine, koji predstavlja prakično aneks važećeg Posebnog investicionog sporazuma. Njime je utvrđeno da će se nastaviti proizvodnja krosovera sa sledećim oznakama: BMW X5, X6 i X7, ali da će proizvodnom portfelju, nakon pauze u montaži, biti dodat i sedan iz Serije 5.

Najvžanija novina se tiče toga da će montaža BMW-ovih automobila biti prebačena s nomenklaturne oznake SKD (velikoserijska montaža) i MKD (maloserijska proizvodnja) za primenjenu tehnologiju na CKD, što je šifra koja otkriva da su u proces uključeni i postupci zavarivanja i farbanja karoserije (lakirnice).

Da bi se ideja realizovala, ispostavlja se da će Avtotor morati da uloži blizu 370 miliona evra (odnosno tačno 32 milijarde ruskih rubalja) kako bi se upodobili novi pogoni, lakirnice i odeljenja za zavarivanje, dok bi se tranzicija na ciklus CKD trebalo kompletirati negde tokom 2023. godine, prema gruboj proceni.

AutoRepublika

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Kaljingrad,srce i jedna od tri luke u Kaljingradskoj oblasti Ruske Baltičke flote.🇷🇺💪

BB

A sankcije, rat i ostalo?

Renault Terminator
Iznogud Časni

Srbi kupuju hranu, ovi tjeraju iz Ukrajine , hoce rat a BMW otvara fabriku?!