1. Home
  2. Zelene strane
  3. Na putevima Los Anđelesa do 2050. godine biće samo električni automobili
Na putevima Los Anđelesa do 2050. godine biće samo električni automobili
0

Na putevima Los Anđelesa do 2050. godine biće samo električni automobili

168
0
Podelite sa prijateljima:

Gradske vlasti Los Anđelesa imaju krajnje ambiciozne planove. 

Gradonačelnik Los Anđelesa, Erik Garseti predstavio je nedavno ekološku strategiju grada za naredni period. Prvi cilj je da do 2025. godine 25% vozila koje se nalaze na ulicama ove metropole budu isključivo pogonjenja električnom energijom. Zatim do 2035. godine predviđa se da čak 85% automobila u Los Anđelesu budu električni model, da bi do 2050. godine vozila sa SUS motorima i potpuno nestala iz ovog grada u Kaliforniji.

Međutim, to nije sve. Garsetijeva strategija predviđa da svi školski autobusi budu vozila koja ne emituju štetne gasove do 2028. godine, potom da sva dostavna vozila u gradu moraju preći „na struju“ do 2034. godine, a slični su zahtevi i za taksije (samo električni modeli od 2028. godine).

Kako bi se ovakva navala električnih automobila mogla ispratiti na odgovarajući način kada je reč o infrastrukturi, gradonačelnik Los Anđelesa želi da napravi 20 velikih „trgova“ sa superpunjačima duž celog grada.

Garseti je istakao da je cilj da stanovnici „grada anđela“ prelaze što manje u svojim vozilima i da više koriste javni prevoz. Trenutno prosečan stanovnik Los Anđelesa dnevno vozi oko 24 km, dok gradonačelnik veruje da je moguće ovaj prosek oboriti na samo 14 km do 2035. godine uz pomoć dobro organizovanog i pristupačnog javnog prevoza.

„Los Anđeles mora da predvodi promene, ali ceo svet treba da reaguje. Nadam se da ćemo mi postati primer za sve gradove u SAD, ali i svetu“, kazao je Erik Garseti u izjavi za LA Times.

AutoRepublika 

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments