1. Home
  2. Zelene strane
  3. Audi ubrzava razvoj tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija
Audi ubrzava razvoj tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija
0

Audi ubrzava razvoj tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija

314
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se nemačka luksuzna marka Audi nalazi u sredini procesa razvoja 12 električnih vozila iz BEV segmenta koji su u planu predstavljanja do 2025. godine, Bavarci će investirati značajne iznose i u razvoj tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija.

Bram Šot, izvršni direktor marke Audi je izjavio za britanski Autocar da želi da ubrza razvoj FCEV tehnologije, s obzirom na to da u kompaniji postoji strah u pogledu stabilnosti isporuke vitalnih komponenti za vozila iz BEV segmenta, a sve u želji da firma ostane posvećena proizvodnji vozila sa nultom emisijom.

“Ukoliko je to nepovratan trend, onda morate naći najefikasniji i najefektivniji način da nastavite putem elektrifikacije,” rekao je Šot. “A onda neizbežno dolazite i do tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija.”

On se obavezao „da će se založiti za dodelu višeg stepena prioriteta FCEV tehnologiji, što podrazumeva i veću novčanu investiciju ali i ulaganje svih drugih neophodnih resursa „.

Prvi čvrst dokaz posvećenosti Audija ovoj tehnologiji biće predstavljen do kraja godine, a radi se o konceptnom automobilu.

Zatim će uslediti FCEV vozilo u ograničenoj seriji. Oko 2021. godine, automobil će dobiti i baterije umerene veličine koje će biti dovoljne za autonomiju od oko 150 kilometara, a takav Audi će se ponašati kao klasičan plug-in hibrid, samo što će umesto benzina ili nafte, jedan od izvora energije (pored struje deponovane u bateriji) biti komprimovani vodonik.

Kao što je najavljeno i iz Toyote i Honde, Audijev FCEV model iz prethodnog pasusa, biće moguće samo iznajmiti, ali ne i pazariti. Predviđeno je da proizvodnja ovog modela bude organizovana u fabrici u Nekarsulmu u Nemačkoj, gde sa proizvodnih traka već silaze: A6, A7 i A8.

Veliki oslonac u razvoju FCEV tehnologije za Audi će svakako biti Hyundai, kao kompanija s kojom su Bavarci sklopili ugovor o saradnji u ovoj oblasti, a sa čime je javnost upoznata tokom 2018. godine.

AutoRepublika

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments