1. Home
  2. Zelene strane
  3. Belgijanci lagano počinju s diskriminacijom dizela
Belgijanci lagano počinju s diskriminacijom dizela
6

Belgijanci lagano počinju s diskriminacijom dizela

1.37K
6
Podelite sa prijateljima:

Brisel i ostali veliki belgijski gradovi su, počev od 1. januara ove godine, uveli zabranu saobraćanja za sva dizel vozila koja ispunjavaju Euro 3 ili starije norme za izduvne gasove. Ovo je verovatno samo početak restrikcija koje će vremenom postajati sve autoritativnije.

Što se tiče same prestonice Belgije, za starija dizel vozila se pod embargom nalazi cela teritorija grada Brisela. Za sada, neće biti kažnjavanja za zbunjene, odnosno za prekršioce, ali se to menja s 1. aprilom 2020. godine, kada će oni koji ne poštuju ovu odredbu zakona biti prinuđeni da u korist budžeta uplate celih 350 evra.

Nova belgijska regulativa, usmerena na zaštitu prirode, je od značaja i za tranzitne putnike. Naime, kaznena politika će se sprovoditi i prema vozačima čija vozila nose inostrane registarske tablice. Stranci će morati da se registruju na zvaničnom sajtu, pre nego što uđu u širu gradsku zonu Brisela. Propust da se tako nešto učini, rezultiraće kaznom od 150 evra, čak i u slučaju da ste vlasnik novog automobila.

Navedene odredbe se ne odnose na:

  1. Vozila ili laka komercijalna dizel vozila koja su prvi put registrovana između 1. januara 2001. i 31. decembra 2005. godine;
  2. Teška komercijalna vozila ili manje kamione koji su prvi put registrovani između 1. oktobra 2001. i 30. septembra 2005. godine;
  3. Minibuseve i putnička kombi vozila koja su prvi put registrovana između 1. januara 2002. i 31. decembra 2006. godine. 

Pored Brisela, slične odredbe su na snazi u Gentu i Antverpenu, gradovima koji su manje izloženi saobraćajnim gužvama od same prestonice.

AutoRepublika

(1365)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Pandorina kutija“ (tranzitnih putnika) je otvorena …

Don

Da citiram Marušića :“Dakle, prokleti bili oni koji žele ‘ubiti’ dizelaše, pogotovo ovog 2.0 TDI“.

moron

Grijeh je golemi ako je ta načuna gromada i dalje samo vanredni profesor FPZ-a … Sa takvim „TDI stavovima“ bi trebalo u najmanju ruku da bude Evropski komesar za ekologiju 🙂

Don

Reko bi ti vrlo jasno, dizelaš izbacuje manje co2 od benzinca, SUV za kojim je manija izbacuje pun k na kvadrat co2 a još u njega stavi benzinca i evo veselja.
E štakori nisu sposobni za ništa osim za ono malo vožnje po gradu, tako da.

moron

Nemoj, to sa CO2 mi je zaista baš bolna tema …
Sa francuskih 134 grama sam pre par godina „sišao“ na ekoloških žabarskih oko 117 i očekivao sam dalji značajan pad u novom izvlačenju ( jedan takmac je bio na samo 99 ), a onda sam „izvukao premiju“ sa 151 gram ( po WLTP 178 ).
Po pitanju CO2, kao prstom u … 🙂
Ali, „upućeni“ kažu da je ovo „više eko frendli“.
Mada, kada je automobil u pitanju, kako god da izabereš, kajaćeš se. Uvek. Zbog nečeg. Ovo ili onog.

Don

Nekako sam prilično uvjeren da kada bi išli testirati ta auta i na njih nakacili mjerače koji mogu mjeriti CO2 ,nox da bi rezultati bili mnogo gori od navedenih. Jel problem da se ta oprema kupi? I kad stave na valjke, uglavnom ima vise snage nego sto je deklarirano, pa bi sve to bilo lijepo vidjeti na kraju. Čudi me kako Navak nema takve uređaje ili pak neki državni zavod .