1. Home
  2. Vesti
  3. Ineos proizvodi i vodonik i Grenadier! Saberite dva i dva
Ineos proizvodi i vodonik i Grenadier! Saberite dva i dva

Ineos proizvodi i vodonik i Grenadier! Saberite dva i dva

195
0
Podelite sa prijateljima:

Ineos Automotive će započeti proizvodnju SUV-a Grenadier tokom narednog leta, pa su knjige porudžbina već otvorene u brojnim državama. Jedinice pokretane benzinskim i dizel motorima će prve pred kupce, ali na dugi rok, konstruktor planira da se preorijentiše na vodonik kao glavno pogonsko gorivo. Shodno tome, pre oko godinu dana je najavljen projekat razvoja prvog vodoničnog Ineosa Grenadiera, dok je kompanija sada javnosti prikazala i prvi prototip primerak takvog SUV-a.

Ako znamo da Ineos pazari motore s unutrašnjim sagorevanjem od nemačkog BMW-a, onda bi trebalo reći da će elektrohemijske generatore Ostrvljanima isporučivati Hyundai, pa je u prvoj fazi razvoja Grenadier dobio isti pogonski sklop kao model Hyundai Nexo.

Pored ove dve kompanije, u priču je uključena i austrijska inženjering firma AVL, koja će takođe postati partner. Međutim, prvi prototip vodoničnog SUV-a će biti korišćen samo za potrebe laboratorijskih testiranja, dok će se stavljanje na iskušenja novog probnog vozila na drumu i na negostoljubivim terenima dogoditi tek naredne godine. Nema nikakvih informacija o tome kada će se ovako koncipirani Grenadier pojaviti u izložbeno-prodajnim salonima.

Kao što rekosmo još u naslovu, Ineos promoviše vodonični transport jer poseduje i sopstvenu proizvodnju ovog energenta. Hemijski koncern Ineos, pored novoosnovane automobilske divzije, na godišnjim osnovama već proizvodi 400 hiljada tona vodonika, što bi trebalo da bude dovoljno, kada se koristi kao pogonsko gorivo automobila, da bude ekvivalent dve milijarde tona dizel goriva.

Kratkoročno posmatrano, Ineos namerava da uloži oko dve milijarde evra u uspostavljanje novih vodoničnih pogona širom Evrope. Pored sopstvenog Grenadiera, kompanija se priključila još jednom vodoničnom projektu. Naime, u pitanju su električni busevi britanske kompanije Wrightbus, a koji su namenjeni ekskurzijama, dok se sam projekat zove StreetDeck Hydroliner. Prvi testni kontigent je već u upotrebi u Londonu još od 2020. godine, dok će Ineos uzeti učešća u daljim razvojnim koracima vezanim za konkretan program.

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments