1. Home
  2. Vesti
  3. BMW DTM: 50 godina evolucije turbo motora – od M121 do P48 (GALERIJA)
BMW DTM: 50 godina evolucije turbo motora – od M121 do P48 (GALERIJA)
0

BMW DTM: 50 godina evolucije turbo motora – od M121 do P48 (GALERIJA)

491
0
Podelite sa prijateljima:

Počeci DTM-a datiraju još od 1976. godine, a ovogodišnja sezona startuje početkom maja, i to bez Mercedes-AMG-a. Ono što je takođe interesantno je ulazak Aston Martina u seriju, što je prv tim koji nije iz Nemačke od 1996. kada se Alfa Romeo takmičila u ovoj prestižnoj seriji.

Geri Pafet je osvojio šampionat za Mercedes-AMG, dok BMW slavi 50 godina učešća u auto-moto sportu kroz predstavljanje detalja u vezi s P48 jedinicom iiz M4 DTM-a upoređenoj s M121 od pre 50 godina. Bavarci su tada, davne 1969. godine, osvojili šampionat s Diterom Kvesterom za volanom 2002 TI.

Pre svega, M121 je prvi BMW-ov turbo motor razvijen za trkačke staze. Ukoliko „premotamo film“ do vremena današnjeg, uvidećemo da je P48 „više od 50 odsto efikasniji“. Jasna demonstracija koliki napredak je ostvaren tokom pola veka.

Visok pritisak ubrizgavanja goriva i režim korišćenja siromašne smeše, pomogli su motoru iz M4 DTM da bude maksimalno dobar bez da se krše pravila. Pomoćne jedinice poput startera i generatora nisu montirane na motor već na kućište menjača i diferencijala iza njega. Vazdušna komora je od CFRP-a a ne od zavarene livene aluminijumske konstrukcije kao nekada.

BMW naglašava „izuzetno nisku potrošnju“ P48. Da, da, nema razloga za podsmeh. Slično Formuli 1, Deutsche Tourenwagen Masters ograničava protok goriva. Vozači koji probiju limit tokom trke isključuju se iz plasmana.

Poređenja radi, BMW-ovi inženjeri su morali da pronađu performanse bez da menjaju radnu zapeminu M121. Tako se započelo s turbo punjačima, a zahvaljujući novoj tehnologiji, 2002 TI je mogao da dostigne 240 km/h.

Regulativa Klase 1 u DTM-u je prethodne V8 motore zamenila turbo četvorocilindrašima. U slučaju M4 DTM, P48 ima masu od 85 kilograma, što je zaista sjajan rezultat uzimajući u obzir  da je BMW prepolovio radnu zapreminu a u isto vreme povećao snagu i značajno smanjio potrošnju.

AutoRepublika

 

(491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments