1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda i Subaru obustavili proizvodnju zbog Toyotinog falsifikovanja podataka
Mazda i Subaru obustavili proizvodnju zbog Toyotinog falsifikovanja podataka
8

Mazda i Subaru obustavili proizvodnju zbog Toyotinog falsifikovanja podataka

7.90K
8
Podelite sa prijateljima:

Toyota je najveći svetski proizvođač automobila i pokretač japanske privrede u celini, a ne samo onog dela koji se bavi razvojem i proizvodnjom četvototočkaša. Saglasno tom statusu i veličini sistema koji kontroliše Toyota, i mali potresi unutar istog, dovode do lančanih reakcija koje se razlivaju celokupnom ekonomijom zemlje izlazećeg Sunca. Jutros pisasmo kakvu dramu je u Hondi izazvala Toyotina snabdevačka kompanija Denso, a ovo je priča o nepočinstvu drugog Toyotinog entiteta, onog koje nosi ime Daihatsu.

Ovoga puta žrtva nije Honda, već će patiti srazmerno majušni Subaru i Mazda. Naime, usled skandala s falsifikovanjem podataka u vezi testova sudara, a koji se pripisuje Daihatsuu, došlo je do obustave proizvodnje vozila s logotipima pomenuta dva japanska brenda. Pored lažiranja podataka na testovima bezbednosti, registrovane su i još neke povrede regulative i moralnih načela. Evo kako je došlo do ove zlokobne situacije.

Naime, u fabrici kompanije Daihatsu se proizvodi ukupno osam modela vozila koja se na tržištu nude kao Mazde i Subarui. Japansko dnevno novinsko izdanje Yomiuri prenosi vest da je aktivarana obustava prijema porudžbina za vozila iz te fabrike, a suština problema je navedena u prethodnom pasusu.

Proletos smo pisali o tome kako su otkriveni prekršaji u vezi sa četiri Daihatsuova modela, nakon čega je sazvana komisija za proveru. Pokazalo se da je razmera skandala posve ozbiljna: identifikovano je ukupno 170 prekršaja u pogledu lažnih podataka na više od 60 modela, uključujući i one plasirane direktno pod znamenjem Toyote. Ovo je rezultiralo obustavom isporuka svih vozila marke Daihatsu, a isto važi i za nekoliko Toyota (Probox, Town Ace, Roomy i Pixis).

Kontrole su započete u centrali Daihatsua, dok je Toyotin vazalni brend prinuđen da zaustavi proizvodne aktivnosti u četiri fabrike koje posluju u matičnom Japanu.

Inače, da podsetimo da Daihatsu sarađuje s Toyotinim koncernom još 1967. godine, dok je deo istog odnedavno, to jest od 2016. godine. Kompanija je poznata po proizvodnji sićušnih automobila i zauzima oko trećine japanskog tržišta u tom segmentu. Prošle godine je Daihatsu sklopio oko 1,7 miliona vozila na svetskom nivou. Koliki je to obim proizvodnje, možda se bolje može shvatiti ako se navede da je to oko dva puta više od onoga što odbaci Škoda, ili skoro tri puta više od količina koje na tržište izbaci Volvo.

Da nevolja nikada ne ide sama, dokazuju i okolnosti koje su nedavno prisilile i samu Toyotu da obustavi prijem porudžbina za neke modele u Japanu, potpuno nezavisno od Daihatsua. Stigli su izveštaji u kojima se navodi da je onemogućeno naručivanje Alpharda i Land Cruisera s indeksom 300, pošto tražnja značajno nadmašuje ponudu, a usled problema u nabavci delova. Toyota jednostavno nije mogla da garantuje blagovremene isporuke.

AutoRepublika

(7901)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nije im trebala ova (dodatna) blamaža .

„Japanac“ …

😊

Uri

„Njemac“ se blamira svaki mjesec 15 godina

Zoran

Da li to znači da su i testovi na NCAP testu lažirani? Cx30 ima najveći skor za putnike, 99, a 3 ima 98. Ok, to je bilo pre aktuelnih pravila koja važe od 2021, ali ipak…

BB

NCAP testovi nisu zakonski obavezujući, oni su više neka marketinška mjera. A eto nametnuo se kao i svaka NVO kao da je nešto bitno …

MRN

Pošto čovek nije mačka sa devet života ( a i život i zdravlje svake osobe je izuzetno važan za sve njegove bližnje ), bezbednost je za sve veoma bitna. Kako za one u kolima, tako i za one izvan njih.
I meni kao potencijalnom kupcu je zaista važno da znam što više osobina nekog vozila koje me mozda bliže interesuje. Pa i sve osobine koje se odnose na aktivnu i pasivnu bezbednost tog vozila.
Tako da od mene „palac gore“ za sve vladine i nevladine organizacije i/ili pojedince koji se bave tom tematikom.

BB

Pa ti kupi, ko ti brani?

Samo vodi računa da se to testira na 58 km/h 😜
A o tih 9 ili jednom životu se razmišlja glavom a ne novčanikom 😜

Soomruck

Moj komentar se ne odnosi na samu vest, već (opet) na jezik. Prvi put kada sam sreo tu reč, pomislio sam da je greška u kucanju, sad vidim da nije.
I nije Wikipedia savršena, ali evo linka:
https://sr.m.wiktionary.org/wiki/%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B8
A reč je odbaciti, u kontekstu broja proizvedenih automobila.
Nije čak ni duhovito, ako pisac nije ljubitelj Škode