1. Home
  2. Vesti
  3. Peterbilt kamion sa 4,8 miliona km na satu
Peterbilt kamion sa 4,8 miliona km na satu

Peterbilt kamion sa 4,8 miliona km na satu

3.94K
91
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno, cenjeni proizvođač industrijskih mašina i mehanike Caterpillar je otvorio posebno odeljenje za praćenje svojih proizvoda sa velikim kilometražima. Odeljenje se zove “Million Mile Club“, a cilj je skupiti informacije o proizvodima kompanije sa minimalno milion milja na satu (1,6 miliona km) uz samo regularnog održavanje.

Svi oni koji dokažu da je njihov ljubimac uspeo u toj nameri dobijaju velike popuste na kupovinu delova i/ili novih proizvoda kompanije. Dok lista nije kratka, jedno ime se definitivno izdvaja na njoj, a to je Majk Edrijen.

Ovaj kamiondžija je kupio novi Peterbilt 379 davne 1990. godine, a od tada je sa njim prešao neverovatnih tri miliona milja ili 4,8 miliona kilometara. Edrijen, koji se bavi poslom profesionalnog vozača još od ranih sedamdesetih godina prošlog veka, kažu da je detaljno osvežio Caterpillarov 3406B egregat tri puta u poslednjih 29 godina, a da je “tajna“ uspeha samo regularno održavanje.

On dodaje da ga kamion nikada nije “izdao“ ili ostavio u kvaru, a poseduje i servisnu knjigu koja pokazuje svaku posetu servisu od kada je kamion napustio fabriku.

Za ovaj podvig, proizvođač ga je nagradio sa maketom omiljenog proizvoda kao i bonovima za kupovinu raznih delova. Iako se uveliko sprema za penziju, Edrijen svake sedmice pređe oko 3.200 kilometara, a spomenuti 3406B agregat pokreće dizel od šest cilindara zapremine 14,6 litara koji razvija 425 konjskih snaga.

AutoRepublika

(3939)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

91 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Setih se scene iz Mućki kad Triger kaže kako sa istom metlom čisti ulice već 20 godina , promenio 14 drški i 17 glava… Isto i taj kamion, 3 puta promenio motor, jedino su stakla originalna.

Yankee

Nije bas tako. I moj cale je presao 1.5 milion milja sa svojim Freightlinerom bez da je takao motor. Ni najmanji kvar.

Mad Max

U normalnim državama se kamioni menjaju za nove posle 5-7 godina, najkasnije. Izgleda u USA se kotrljaju po putevima, dok ne spadnu točkovi ili dok se ne slomi šasija od korozije. Onda se to smatra kvarom.

Yankee

Vazi, vazi, sad si i ekspert za kamionsku industriju u celom svetu. Eto pitaj Renault Terminatora koliko su stari kamioni u Austriji.

Mad Max

A što da pitam Renault Terminatora, kad sam pre 5 dana došao iz Austrije??

Yankee

I zastao si da pitas svakog kamiondziju koliko mu je star kamion?

Mad Max

Pa nisam valjda ćorav, da ne vidim šta se kreće putevima. Pa ovi u Srbiji du „druga ruka“, a izgleda su bebe za USA kamione.

Yankee

Bas, FAP iz doba Tita koji ne moze preko 50 km/h je bas beba.
Kad bi Euro kamioni bili pouzdaniji mozda bi i trajali duze od 5-7 godina.

Mad Max

Problem je što u amerci sve gledaju na kaubojski način. To ti je kao sa tvojim gumama. I ti bi sad rekao „Šta hoćeš nisam imao kvar sa gumama“…..
Voziti trulekse iz 1990 profesionalno, i u špediciji, nema čak ni u Srbiji. Time sam ti sve odgovorio. A tih fapova, što se žališ na njih, imaš ispravnih na otpadima, verovatno boljem nego mnogi što se vozi po USA i što je registrovano.

Yankee

Ma bas ti znas kako Amerikanci sve gledaju na kaubojski nacin …

Mad Max

Od tebe sam mnogo naučio o načinu razmišljanja i zaslepljenosti USA načina života. Za to ti hvala (zaista)…… Mada si ti mlad (ali perspektivan) USA građanin. Ko Hrvat, koji je prekršten od Srbina….. Taj je full Hrvat nad pravim Hrvatom…. Ne znam imaš li onaj kauboj šešir. Ako nemaš, nabavi, dobro će ti stajati…. I kolt, obavezno

Yankee

Od mene nisi naucio nista jer da jesi ne bi i dalje lupao iste gluposti i teorije o Amerikancima koje lupas od prvog dana.

Mad Max

Nučio sam kakve se gume voze, kako se vozila „ne održavaju“ kakvi su truleks kamioneti i kamioni, kako se taksira sa jarisom, kao se voli držaava, kako u USA nema nacinalnih manjina i svi su jednaki (čak i Rvati i Srbi se tamo ne diraju), kaqko je fora hrom i ravne površine na autima i kamionima ko u 20 veku, kao je tamo Sunce lepše, kao ne treba imati kuću, nego živeti u vigmamu, kako je auto što stariji, to bolji, kako je Tojota vrh, iako nema 6000 kubika, a VW ne valja, kako je Fijat đubre, Reno ne daj… Pročitaj više »

Yankee

Kamo srece da si ista od toga naucio … ali nisi. Sutra ce opet biti „ma Peugeot nije uspeo u Americi jer nema 6,0-litarski motor, a Ameri samo to voze“ i cuveno „Amerika je nastala samo od doseljenika iz Evrope koji su onda izmislili neke glupe sportove cija pravila ne znam (kao recimo bejzbol)“ …

Mad Max

A kako je uspela Tojota a nema 6000 kubika motor ?
Prvo, još računate u colima, jardima, uncama, miljama, farenhajtima….. ko u srednjem veku
Šteta što ne pišete levom rukom i ne vozite levom stranom…..

Yankee

Objasni ti meni kako je Toyota uspela bez 6000 kubika iako ti redovno tvrdis da mora imati 6000 kubika da bi uspeo u Americi

Yankee

I kengure koji je odgovor?

Mad Max

Pa posle kažu da se samo u Srbiji po putu kotrljaju krševi…..
Kad čovek pogleda ovaj kamion, Tamić Zastavice, FAP izgleda savremeno…. Što ne voze normalne kamione ko sav ostali svet?
Kakve veze ima Cat sa ovom tipom kamiona Petarbart (ili slično), osim što im prodaje motor?

I opet dođemo do jeftinog amer novinarskog marketinga, na koji se prima narodna masa kauboja….

Yankee

Sreca pa imamo tebe tako bistog da se javis na svakoj temi o Amerikancima i da nam kazes kako nije tako, jer tvoj poznanik Pera zivi vec 40 godina u Chicagu pa ti je pricao …

Mad Max

Hoćeš da kažeš da ovaj kamion sa teme nije krš?? I koliko se ovakvih krševa kotrlja po amer džadama?

Yankee

Sta ga cini krsem?

Mad Max

Tebi kamion iz 1990 nije krš?? Jel ozbiljno misliš ili se šališ??

Yankee

Jos jednom – sta ga cini krsem?

Mad Max

Ubio si ovde kako je Jugo iz 1990 krš. A šta ga to čini kršem??

Yankee

Yugo iz ’90 je bio krs jos ’90.

Mad Max

A što ?

Renault Terminator

I ovaj Peterbilt i ne samo on,nego svi ti oldtajmeri su krsevi istog trenutka kada ga naprave.Niti imaju kocnica,niti su bezbedni za vozace,ocajna zvucna i toplotna izolacija,katastrofalna preglednost u svim pravcima,retrovizori skoro pa neupotrebljivi,bucni,veliki potrosaci,kabina i prostor u njoj totalno los „raspored“..ma mogu pisati do sutra…

Mad Max

Bravo RT…. Jadan ovaj amer čovek gde je proveo radni vek. Ko u FAP-u 1314

Yankee

Sorry devojcice, za tebe je VW Buba.

Mad Max

Ja dok sam vozio kamione, vozio sam normalne….. Ove klaustofobične kabine, ko u FAP 13, nešto ne kapiram.

Yankee

Ko si ti da doneses zakljucak sta je normalno?

Mad Max

Ja sam Evropljanin, a ti naturalizovani Amer, koji još ne ume da odredi svoja osećanja…… Misliš da sve što leti po Amerikama je za jelo….

Yankee

Za razliku od tebe kome je sladje rusko govno nego americka cokolada (tvoje reci) …

Mad Max

Jeste vala, ko tebi što je draža prikolica – šator od kuće…..

Yankee

I?

Mad Max

Ja Evropljanin a ti naturalizovani kauboj…..
Kako ne razumeš da je Evropa majka modernog sveta?
Koliko je 6000 kubika u colima ? 🙂

Yankee

Ma sta mene briga sta si ti? To je tvoja stvar. A Evropa je „America’s bitch“ koja od 2. Svetskog rata mora da cuti i radi ono sta Ameri kazu. Pazi se da i ti ne postanes kauboj jer ces morati ako Ameri tako kazu. 😉
Ne znam sta su „coli“.

Mad Max

Kauboj ovde neće niko biti, taman ponovo išli na Solunski front….

Yankee

Bas se ti nesto pitas povodom toga … 😉

Mad Max

Ne pitam se ja ništa, samo ti kažem šta je tradicija i kako će 100% biti…..
Problem je sa Jenkijima, što su pi***čke ne idu kopnom kod jakih igrača…. Čekali smo ih 99, ali gurnuli arnaute.
A ti se tamo baš pitaš…. Možda nešto oko kontejnera gradske čistoće

Yankee

Tradicija Srbije u zadnjih 100-ak godina je da prvo pretrpi ogromnu stetu i tek onda da pristane na ono sta je neprijatelj originalno hteo …
Nego, jel to postoji neko pravilo da moras kopneno da ratujes u 2019. godini kada je sve povezano kompjuterski?

Mad Max

Vidim šta su Nemci dobili… Tako će i Ameri. Za fašiste smo pepin….

Yankee

Sta su Nemci „dobili“ osim sto su 20 godina posle 2. Svetskog rata opet bili najveca ekonomija Evrope? A u predratnim godinama nisu mogli ni sopstveni narod da prehrane …

Mad Max

Pa ništa, hebali smo im kevu, i u prvom i drugom ratu…. Tako ćete i vi da prođete uskoro, pošto saveznika iz velikog rata ne umete da cenite. Ovde počinje propast „savremenih velikih sila“. Do sada ste nas 2 puta bombardovali…… A peške morate doći. Kad tad.

Yankee

Toliko smo im „hebali kevu“ da samo 20-ak godina posle rata smo isli kod njih da cistimo wc da bi se prehranili, a i dan dan danas nam salju svoje automobilske otpatke … Stvarno smo izasli kao „pobednik“, zar ne?
Stvarno ce i Amerika tako proci – jest da je ni komunisticka Rusija nije mogla nista (sta-vise, mnoge clanice Varsavskog pakta su danas u NATO), ali eto Srbija ce im „hebati kevu“ …

Mad Max

Oće…. A ovi automobilski „otpatci“ su bolji nego neki USA kamioneti
Mi nismo radnici nikada bili. Srbi su uvek ratnici bili, kao i tvoji iz krajine. Ne zaboravi poreklo, jeb***es Amere. Ne brukaj se… Otišo si tamo da čistiš WC-je , ali nemoj gubiti dostojanstvo.

Yankee

Nikada se to nece desiti, jer kad nam neko i ponudi cokoladu, odgovor ce biti, „neka hvala, najeli smo se malopre ruskih govana“. Nazalost, ne samo mi vec svi koji se hvataju za Ruse kao muva na govno …
Cisto da znas, ja imam zavrsena 2 fakulteta u Americi …

Mad Max

Totalno su te dezorjentisali i indoktrinisali….. Što si završio 2 „fakulteta“ i + taksiraš??
A WC sam ti naveo, pošto si ti naveo da idemo (Srbi) u Nemačku da čistimo WC…..

Yankee

Zato sto je moj glavni posao u kancelariji, a Uber vozim tek toliko sa strane kad za par sati voznje mogu zaraditi solidan novac.
P.s. Mozda bi i tebe trebalo dezorijentisati pa da shvatis da nicija govna nisu slatka … 😉

Mad Max

Ovi moji koji završe 1 fakultet na BU (kao ovaj moj), zarađuju u SAD toliko, da im ne pada napamet da taksiraju dodatno…. E sad ti si „ubio“ dva USA „koledža“ a taksiraš da zaradiš….. Naravoučenje glasi: Bolje da si došai u Bg da završiš jedan pravi fakultet…..

Yankee

Ahhh evo opet prica koje su mu Pera, Mika & Zika iz Chicaga pricali … Sta mene briga sta tvojim izmisljenim prijateljima pada i ne pada na pamet? Uostalom, otkud ti uopste znas koliko ja u SAD zaradjujem? Koliko je to „toliko“?

Ercegovac

Сада се сјетих једне ратне пијесме из *43 а Бога ми и *93 .

Више вриједи моје стрине пи..а
Но цијела помоћ Америчка

Извињавам се због * ( звијезде) не могу апостроф да убодем на овом телефону, изгледа да је Руски модел.

Mad Max

Da imaš noramalan posao i struku, ne bi taksirao…. Što ne radiš u struci prekovremeno?? Ne znam ja Peru ii Miku, nego moje kolege i kuma koji su radili samnom, i studirali samnom, i sa kojim se čujem skoro svako veče. Otišli ljudi u USA i Kanadu, jedan u Holandiju i London, i više njih u Nemačku. Ovi iz Nemačke i Londona su se vratili davno, sa dobrom parom, i rade iz Srbije i dalje za iste ljude. Odu tamo par puta godišnje….
Iz USA i Kanade, nema šanse da se vrate skoro – na žalost.

Yankee

Hahahahaha znaci ti nemas pojma kojim se poslom ja bavim, ali eto znas da neko drugi zaradjuje „toliko“ koliko i ja … Ala vera, da te nema trebalo bi te izmisliti …
Opet te pitam – sta mene briga sta neko drugi radi?

Mad Max

Kažem, očigledno da ti posao nije neki….. ili nisi u „vinklu“ ako taksiraš u Jarisu a imaš bolji kulturan posao

Ercegovac

Не заборави да Јенки чешће мијења пребивалиште него гуме на јарису. 😉

Yankee

Kao sto rekoh – znaci ti nemas pojma kojim se poslom ja bavim, ali eto znas da neko drugi zaradjuje “toliko” koliko i ja? Jel odgovor da ili ne?

Ercegovac

Прво ти одговори на оно питање

шта те више вријеђа, кад ти кажу да си лош Амер или лош Србин?

Yankee

Odgovorio sam ti Phile nekoliko puta.

Ercegovac

тај Фил ти је изгледа главни инструктор живота.
Стално га помињеш а ми о њему појма немамо.

Mad Max

Phil i kengur….. neki idoli valjda. kauboj humor, ili šta već.

Yankee

Najveci mi je problem o cemu vi imate pojma

Mad Max

Svarno nismo u toku… Završiš dva fakulteta, budeš USA građanin, i taksiraš Jarisom da zaradiš pare…… Zamisli da si imao Fijat 500L lounge, napravio bi biznis, ali pravi

Yankee

Ne bi ti bio prvi put da nisi u toku … Nego, jesi li uspeo da saznas razliku izmedju Chryslera 300M i 300C?

Cvele

Moram da se nadovezem… Citam I ne verujem… Prijatelju jesi li znao da je Fiat korporacija preuzela tvoj cenjeni Chrysler…?

Nemanja

Hahahahaha,placem

Balkanboj

„kršem“ ga čini tehnološka zastarelost u svim aspektima, bezbednost posebno, a o ispunjavanju ekoloških normi ne treba ni trošiti reči. Iz tog razloga EU uvodi brojne takse i namete na kamione koji ne ispunjavaju norme izduvnih gasova, skuplje su im putarine.
Još jedna stvar koja je čitav vek iza Evrope je i briga o bezbednosti ostalih vozača (onih što nemaju kamione) u pogledu zaštite poluprikolice od podletanja vozila bočno i sa zadnje strane koja uglavnom ne postoji.

Yankee

Vodeci se tom logikom, recimo 1990 Lamborghini Countach koji se jos uvek vozi je krs, u poredjenju sa recimo 2019 Renault Twingo …

Mad Max

Lamborghini Countach se ne vozi. Da je se vozio od 1990 on bi bio više od krša. To se vozi samo na skupovima, negde se izveze i sl….. Tako da opet lupaš.
A ova kamiončina sa trulim cevima od kočenja, i drugim nesigurnim elemetima, krstari svaki dan po autoputevima, dok nekoga negde ne ubije…..
Samo treba pogledati koliko ljudi godišnje strada u USA u sobraćaju i sve je objašnjeno….. Više nego u većem ratu….

Yankee

Ovaj kamiondzija nije nikoga ubio vec 29 godina pa ne vidim razlog sto bi poceo sada …

Mad Max

Poenta je što ne razumeš šta je rizik, i šta je verovatnoća događaja i kako bi se to moglo izračunati….. To se uči na većini fakulteta u Srbiji……

Yankee

Znas sta kengure, tako i vi meni ovde solite pamet kako sam sa svojim Yarisom ugrozio silne zivote, a nikad nisam bio u sudaru cak ni sa celavim gumama. Sa druge strane, prvi sneg i u jarku pored puta ces obavezno videti Range Rover, G-Class i slicne … pa ti onda racunaj koliko hoces 😉

Mad Max

Samo mogu konstatovati, da očigledno nisi tehničke struke….
U životu sam vozio svašta, pored autosorta (na stranu), ali ćelavim letnjim gumama voziti po snegu, nije pametno i nije normalno.
Upravo ovo što navodiš je još jedna karakteristika USA čoveka. A kad nastane belaj, vadiće se da na gumi nije pisalo uputstvo, i da ne piše da ćelavu gumu ne treba voziti po snegu… Imaš X snimaka iz USA belaja po snegu. Neverovatnih, naravno zbog ćelavih guma.

Yankee

I ja samo mogu konstatovati da se tvoje nazovi „iskustvo“ za SVE ustvari zasniva na onome sta se drugima desilo. Imas li ti covece ista reci O BILO CEMU na osnovu licnog iskustva ili je sve „ovaj mi pricao“ i „na ovom snumku sam video“?
P.s. Eto Yaris sad ima 4 nove gume i zavrsio je zimu & sneg na isti nacin kao i kad je imao celave gume – bez sudara. 😉

Yankee

Jesi li ovo ti na snimku ili jesi li barem snimao? Ako je odgovor „ne“ onda me ne interesuje.

Ercegovac

Е мој Максе с ким ти водиш полемику.
Човјек који се буса у два факултета, и ћелаве гуме… заобиђи у широком луку.
Преводи америчке текстове (вјероватно без сагласности) на језик народа који не воли…
Чим видим да је рогобатан амерички наслов не читам даље, знам који дунстер је преводилац.
Далеко му лијепа кућа.

Mad Max

Tačno….. samo si pogrešio jedno…. Izgleda da on kuće nema. Samo jarisa.

Ercegovac

и то што велиш ,нема кад, с посла у јариса из јариса на трећи факултет па тако опет.

Yankee

Ne citas tekst Phile vec se odmah uhvatis komentarisanja? Idi vrati se gledanju parova, za bolje i nisi.

Mad Max

Jenki, dobar si ti momak. Samo ne znaš ko si. Trtiš se da si Amer, a nisi jer ne bi sa nama ovde ćakulao. Imao bi USA gang da se njima trtiš. Opet ovde nama se trudiš da dokažeš kako je biti Srbin, ravno WC čistaču……
Druže, traži identiet. Kad kucaš Srpski, poštuj Srbe, kad se družiš sa tim Philom i kengurom, drži se njihovih pravila…..
Nisi mi baš tačan…..

Yankee

Otkud ti znas da ja i sa Amerikancima ne cakulam?
Ja znam ko sam i sta sam – samo sto ti ne znas ko sam ja i sta sam ja. A to nije moj problem niti sam duzan da ti to objasnjavam.

Ercegovac

Не пратиш докторе радњу, рекох кад видим наслов јасно ми је ко је аутор,пардон преводилац.
Тужна је твоја судбина,ДВА факултета а и даље си само преводилац.

Кад будем докон тачно ћу да потражим оригиналне изворе на нету.
Да видим колико си дао себи слободе при превођењу.

Уједно да их питам јесу ли дали сагласност дипл² (на квадрат)
Г. Томасовићу за кориштење текстова са сајта?

Мислим да су Амери веома толерантни на преводиоце = плагијаторе…

У ствари знам кога да питам.

Јел неко споменуо неког у Мичигену?

Yankee

Vazi, vazi Phile, pocni po mogucnosti vec veceras da trazis, da vidim do jutra sta si pronasao. Sretno u kopanju …

Ercegovac

Опет не пратиш радњу, рекох кад будем докон мистер дипл²

Yankee

Ja rekoh mozda si veceras dokon, ipak si zadnjih par sati proveo na forumu. 😉

Ercegovac

А то, то само кад имам затвор па прочитам који твој коментар.

Вјеруј да дијелује.

Ипак има нешто у тој твојој америчкој медицини .

Yankee

Ustani nekad sa tog kauca,nije zdravo da po ceo dan buljis u parove … zato i imas zatvor

Ercegovac

ко о чему
баба о уштипцима

Yankee

Jos zatvor traje? Auuuu najebo si

Don

Toliko km sa jednim motorom i nakon toliko godina eksploatacije ?
Pa sad , ako je to istina, nemamo uvid u dokumentaciju, ne znamo nista i teško je povjerovati. Može biti dobar marketinški trik, al onda bi pasala bolje zlatna maketa.