1. Home
  2. Vesti
  3. Glasine kažu da će Lexus i Toyota koristiti Mazdin redni šestak i RWD ahitekturu
Glasine kažu da će Lexus i Toyota koristiti Mazdin redni šestak i RWD ahitekturu
3

Glasine kažu da će Lexus i Toyota koristiti Mazdin redni šestak i RWD ahitekturu

473
3
Podelite sa prijateljima:

Japanski specijalizovani portal Best Car je preneo spekulacije neimenovanih izvora bliskih lokalnim proizvođačima automobila prema kojima će arhitektura s pogonom na zadnje točkove, koju je razvila Mazda, baš kao i linijski šestocilindarski motor biti upotrebljeni i u nekim modelima najvećeg azijskog proizvođača. Prva ovakva vozila bi mogla da počnu da silaze sa proizvodnih traka tokom 2022. godine.

Prvi model Toyote koji bi mogao da pozajmi delo inženjera Mazde je naslednik sedana Mark X, dok plan Lexusa obuhvata modele RC i LC, i to ne u sledećoj generaciji, već jednu iteraciju nakon nje, s obzirom na to da će atraktivni premijum kupei, u sledećem pokolenju počivati na TNGA šasiji uz ugradnju V6 motora.

Mazda je o svojim planovima obavestila akcionare tokom marta ove godine. Prema zamislima rukovodstva kompanije, novi redni šestocilindarski motor bi bio razvijen na temelju poznate Skyactiv-X tehnologije, a pored njega bi bila kreirana arhitektura vozila koja bi podržala pogon na sve ili samo na zadnje točkove. Tom prilikom je japanski proizvođač naveo da bi prvi primerci najavljenih sklopova mogli da uđu u serijsku proizvodnju između 2020. i 2025. godine.

Koliko u ovim šuškanjima ima istine, relativno je teško proceniti. Nekav potencijal u smislu istinitosti navoda se verovatno krije u činjenici da dva japanska proizvođača već sarađuju, pa je tako hedžbek Yaris namenjen američkom tržištu, ništa drugo do preimenovana Mazda2.

Pored toga, azijski duo je zajedničkim snagama planirao da izgradi fabrička postrojenja u američkoj saveznoj državi Alabami, a za te namene je izdvojen fond od 1,6 milijardi američkih dolara. Na tom mestu će se proizvodi nova Toyota Corolla, baš kao i Mazdin krosover.

Da dodamo još da su se pre nekog vremena pojavile i spekulacije o eventualnom spajanju Toyote i Mazde, ali su čelnici obe marke demantovali da takva mogućnost uopšte i postoji.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

nije ni čudo što je toyota najbogatiji automobilski brend na svetu, pa oni ništa nisu sposobni da naprave sami, čak ni pogon na zadnje točkove, trebali bi i suzukijeve dvotočkaše da prepakuju i prodaju ih sa znakom daitsu il hino il šljz..

Goran Jurkovic

O čemu ti to? Sad lijepo proguglaj LFA.

s mile

nesposobni je jedno, proračunati….to je drugo…. cenim da znaju da za male serije… je lakše kupiti…nego razvijati…

zato su najbogatiji…