1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li će partnerstvo između Daimlera i Renault-Nissana otići niz vodu?
Da li će partnerstvo između Daimlera i Renault-Nissana otići niz vodu?
2

Da li će partnerstvo između Daimlera i Renault-Nissana otići niz vodu?

239
2
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko budući šef Daimlera, Ola Kelenijus, pusti partnerstvo s Renault-Nissan alijansom niz vodu, to bi označilo kraj desetogodišnje saradnje na planu inženjeringa vezanog za putničke automobie, vanove, kamionete i motore.

Pad Karlosa Gona i odlazak Ditera Cečea s mesta generalnog direktora Daimlera, po svemu sudeći će doneti kraj nečemu što je poznato kao „Carlos-Dieter road show“.

Cečea će, kao što je poznato, 22, maja zameniti Ola Kelenijus. Novopečeni šef neće obnavljati zajedničke projekte s Renaultom i Nissanom, kao što smo već izvestili. On želi da se fokusira na partnerstvo s arhirivalom iz Minhena, BMW-om.

Da podsetimo, saradnja Daimlera i francusko-japanske alijanse je započela aprila 2010., s tim što je Daimler preuzeo 3,1 odsto udela u Renaultu i Nissanu, dok Francuzi i Japanci drže po 1,55 odsto u Daimleru. Obim prvobitne kolaboracije u 2010. je bio ograničen na tri projekta, prvenstveno u Evropi, da bi porastao na 12 projekata, uključujući i zajedničku fabriku u Meksiku.

Međutim, nema novih projekata na vidiku već nekoliko godina a Cečeovo penzionisanje i Gonovo odsustvo znači da neće biti ni glavnih pobornika saradnje.

Daimlerova prošlomesečna najava da će pokrenuti zajednički poduhvat sa Zhejiang Geely Holding grupom u cilju proizvodnje Smart automobila u Kini za globalno tržište, označiće ujedno i kraj saradnje s Renaultom i preuzimanje platforme Twinga za ForTwo i ForFour.

Tijeri Bolor, novi generalni direktor Renaulta, neutralno je odgovorio na pitanje vezano za budućnost saradnje s Daimlerom, rekavši da je samo Daimler ostao „ključni partner“ van unakrsnog posedovanja akcija.

Ceče i Gon, bili su tandem predsedavajućih kooperativnog odbora, koji je upravljao partnerstvom. Dva direktora su naglašavala prisustvo pozitivne „hemije“ među sobom, a i zajedno su se pojavljivali na salonima u Frankfurtu i Parizu, gde su najavljivali nove projekte i pružali svoje uvide u buduću saradnju.

Prilikom poslednjeg zajedničkog pojavljivanja u Parizu prošlog septembra, Gon i Ceče su saopštili da su spremni za „produbljivanje“ partnerstva, s tim da je Gon rekao da „i dalje postoje brojne oblasti koje mogu da se istraže u smislu saradnje“, uključujući car sharing, digitalno povezana i autonomna vozila i elektrifikaciju.

Čak i ukoliko aktuelni projekti budu stopirani, bez da novi budu najavljeni, unakrsno posedovanje akcija ostaje značajno. Po Daimlerovoj aktuelnoj tržišnoj kapitalizaciji od 63,7 milijardi evra, vrednost udela koji poseduje alijansa, iznosi gotovo dve milijarde evra. Renault-Nissan alijansa je treći po veličini akcionar u Daimleru, iza kineskog investitora Lija Šufua, predsednika Zheijang Geely Holdinga i Kuvajtskog štednog fonda.

Partnerstvo se ogleda u nekoliko kategorija u okviru Renaultovog bilansa. Prodaja francuske marke partnerima, uključujući i Mercedes, pala je za 1,8 odsto 2018. zahvaljujući ukidanju poslovanja u Iranu i padu prodaje dizela u Evropi. Renault je prošle godine proizveo 71.998 vozila za Daimler, što je pad od 5,5 odsto u odnosu na 2017.

Renaultov portparol je u petak izjavio da kompanija ne želi da komentariše potonje izveštaje, naglasivši da Kelenijus još uvek nije preuzeo kormilo Daimlera. On je takođe rekao bez obzira na ishod, svi tekući projekti će biti ispoštovani do krajnjih ishoda.

Blisko partnerstvo

Do danas, saradnja Daimlera i Renault-Nissana je iznedrila više od desetak projekata uključujući:

  • Razvoj zajedničke arhitekture za Renault Twingo i Smartove modele sa zadnje pozicioniranim motorima. Twingo s četvoro vrata i SmartForFour su se proizvodili u Renaultovoj fabrici u Novom Mestu u Sloveniji, od 2014. godine. Pored toga, Renault proizvodi motore za električne verzije Smarta ForTwo u fabrici u Klionu u Francuskoj.
  • Proizvodnja Mercedes Citana, verzije Renault Kangooa u Renaultovoj fabrici u Mubužu, u Francuskoj, od 2012.
  • Renault i Daimler su razvilli visokoefikasni 1,3-litarski turbo motor s direktnim ubrizgavanjem goriva. On je debitovao u Renault Scenicu i Meganeu 2018., a takođe se našao u Mercedesima s prednjim pogonom, poput A klase. Ovaj motor se smatra ključnim u redukovanju flotne emisije nakon pada prodaje dizela, posebno u segmentu malih i automobila srednje veličine.
  • Mercedes koristi Renaultove 1,6-litarske, četvorocilindarske dizel motore, uparene s Renaultovim menjačima, za potrebe Vita, vana srednje veličine s prednjim pogonom. Dizel radne zapremine 1,5 litara, koji se proizvodi u Valjadolidu u Španiji, nalazi svoje mesto ispod hauba Mercedes-Benza A i B klase, kao i CLA i GLA krosovera.
  • Nissan Navara, jednotonski kamionet, poslužio je kao baza za Renault Alaskan i Mercedes X klase. Svi modeli se proizvode u Nissanovoj fabrici u Španiji, a takođe će silaziti s proizvodnih linija Renaultovog pogona u Argentini.
  • Daimlerova arhitektura je iskorišćena kao osnova za Infiniti Q30 i QX30, koji se proizvode u Nissanovoj fabrici u Sanderlendu. Proizvodnja ova dva modela će biti ukinuta sledeće godine, kada će japanska marka stopirati prodaju u zapadnoj Evropi. Zajednička fabrika u Agvaskalijentesu u Meksiku, proizvodi QX50 krosover, ali se od planova za proizvodnju zajednički razvijenog luksuznog kompakta navodno odustalo prošle godine, jer se ukus kupaca okreće ka SUV/krosoverima.
  • Nissan proizvodi motore za Daimler u svojoj fabrici u Dešerdu u saveznoj američkoj državi Tenesi.

AutoRepublika

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

kao sto zvijezda „vrisne“ kad se gorivi materijal potrosi, tako ji ovo partnerstvo dolazi svome kraju. Twingo/smart su propale price, kao i Citan.Mali dizel ima sudbinu ostalih, tim prije sto rade na E autima (sa bmwom?) a zbog tog novog motora je na izdisaju, X klasa i nije bas nesto, sumnjam u neki veci prodajni rezultat, q30 i qx30 je ionako na bazi stare A klase iz 2011, sa dosta mana iako je infiniti pokusao da djelimicno ispravi inzinjerske greske svaba, samo poradi vece personalizacije tj distanciranja od a klase. Motori za mercedes koje rade francuzi su prema drugacijim specifikacijama… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ja ovaj razlaz podrzavam,do partnerstva nikada nije trebalo ni doci.