1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Koji proizvođači automobila bi mogli da profitiraju na krizi a koji da izgube?
Koji proizvođači automobila bi mogli da profitiraju na krizi a koji da izgube?
2

Koji proizvođači automobila bi mogli da profitiraju na krizi a koji da izgube?

415
2
Podelite sa prijateljima:

Kada konačno budu eliminisane sve restrikcije izazvane širenjem koronavirusa, koji proizvođači automobila će i dalje „plivati“, a koji bi mogli da „potonu“?

Kada dođe neki period nesigurnosti, on neminovno kreira dobitnike i gubitnike. Ipak, nada se pomalja na horizontu, proizvodnja se pojačava a prodajni saloni nastavljaju s uobičajenim radom. Korak po korak, automobiska industrija će ponovo dobiti na zamahu.

Ipak, previše je nepoznanica koje su pred nama da bismo sa sigurnošću utvrdili ko će da profitira a ko da izgubi. Ne radi se samo o konkretnim automobilskim proizvođačima, već i pratećoj industriji, kompanijama koje su neminovno vezane za celokupan biznis.

MG

Da li će se nekada voljena automobilska marka vratiti na staze slave? Mnogi koji su otišli u ruke Kineza su profitirali, a SAIC je veoma dobro „potkovan“ finansijama. Ima jaku infrastrukturu i dovoljno rezervi sredstava da omogući MG-u globalnu ekspanziju ukoliko odabere tako da uradi. Ovo je čini istinska šansa za britansku marku.

U poslednjih 18 meseci, MG je ostvarivao spor ali konstantan napredak na britanskom tržištu, mada je njegovo tržišno učešće još uvek marginalno. Ipak, treba imati u vidu da je veće o Jeepovog (na Ostrvu).

Ukoliko se napravi dobar prodajni miks na čelu s nekim SUV-om, fabrike MG-a bi mogle da krenu punom parom.

Toyota

Japanski gigant je sinonim za stabilno poslovanje. Ova kompanija, koja ima gotovo sve da održi relativnu sigurnost, samim tim je u poziciji da iskoristi sve prednosti i šanse koje će joj se pružiti u narednim mesecima, pa i godinama.

Toyota je u smislu proizvodnje i prodaje široko prisutna na globalnom planu, a u ponudi ima sve za svakoga, i to u skladu s potražnjom. Ono što Japancima takođe ide u prilog je što imaju izuzetno lojalne kupce, lojalnije u odnosu na većinu drugih proizvođača. Toyota uživa u izuzetno snažnim pozicijama kada su finansije u pitanju, uz iskusno i prekaljeno vođstvo koje nastavlja da u Toyotin DNK ugrađuje poslovnu agilnost i slobodan način razmišljanja. Toyota se ne boji da krene sopstvenim putem, što je ključna mentalna postavka tokom bilo kakve krize. Slabosti? Samo jedna se nameće, a to je odsustvo električnog automobila u ponudi. Međutim, da li je to realna „slabost“? Teško, jer ne možemo predvideti šta će bliska budućnost definitivno doneti na planu održivog zelenog prevoza.

Hyundai

Setimo se šta se desilo s korejskom kompanijom tokom poslednje globalne recesije. Ona je iskoristila svoju šansu i preduzela inicijativu da se transformiše iz proizvođača čije automobile kupujete iz „racionalnih“ razloga, uz brojne kompromise za koje sebe ubeđujete da su sasvim opravdani, baš zbog navedene „racionalnosti“, u marku koja dobija potvrde od svih, pa i od „ljute“ konkurencije zbog inteligentno napravljenih izbora.

Kakve su dakle sada šanse Hyundaija da ponovo napravi veliki skok? Sa sestrinskom Kijom, Hyundai čvrsto drži domaće, južnokorejsko tržište (gde je prodaja automobila skočila, uprkos negativnom uticaju pandemije), ima velike rezerve „keša“, masivan obim, dobro razvijenu globalnu infrastrukturu, a kao rezultat napora u poslednje tri godine – povećana je vrednost brenda.

Premijum marke se poslovično muče tokom recesija. Brojni kupci ih napuštaju i okreću se „mejnstrimu“, kao što je bio slučaj 2008/2009., što za posledicu ima da moraju da smanjuju dobit iz poslovanja. Da li bi to moglo da pomogne Hyundaiju da se još malo popne uz lestvicu?

Geely

Ova kineska kompanija je pustila „pipke“ širom sveta. Pod svojim krovom poseduje Volvo, Lotus, Lynk&Co, Polestar, Proton, LEVC i tako dalje. Pored toga, poseduje značajan udeo u Daimleru.

Kina je izašla iz krize prouzrokovane koronavirusom, što nije slučaj s dobrim delom sveta, uključujući i Evropu. Najmoćnije kompanije u najmnogoljudnijoj zemlji sveta već rade punom parom. Možda zvuči brutalno, ali u kapitalizmu su zakoni jasni, slabi i problematični bivaju „pojedeni“ od strane onih koji imaju novca da ih kupe za „sitne novce“. Tu je Geelyjeva šansa da dodatno ojača.

Potencijalni gubitnici

Aston Martin

Aston Martin je bio u mukama i pre krize, a sada je u još goroj situaciji. Dok je spasonosni paket milijardera Lorensa Strola kupio Aston Martinu nešto vremena, investitori ostaju zabrinuti zbog finansijske pozicije firme. Mnoge stvari će zavisiti od toga koliko brzo DBX može biti isporučivan u ruke kupaca da bi „keš“ nastavio da se „vrti“.

Fiat Chrysler Automobiles

Bez dileme, i FCA i PSA grupi je potrebno proširenje obima i prisustva na geografskom planu, tako da je spajanje neophodnije neko ikada ranije. Međutim, ovaj proces je nasilno prekinut zbog pandemije. Dakle, ukoliko je spajanje imalo smisla i pre krize, sada je još važnije za obe kompanije da bude ostvareno.

Ford

Glasine da bi Ford mogao da okrene leđa poslovanju u Evropi nikako da prestanu, bez obzira koliko ih rukovodstvo kompanije negiralo. Javna je tajna da samo SUV i komercijalna vozila donose profit Fordu na Starom kontinentu, tako da će problemi s prevelikim proizvodnim kapacitetima samo da se pogoršaju. Da li bi to moglo da dovede do „good bye Europe“? Ipak, teško, ali s limitiranim sredstvima i profitabilnijim tržištima, moglo bi da dođe do promene u pristupu Forda prema Starom kontinentu.

Nissan

Japanska kompanija još uvek trpi posledice izazvane skandalom „Karlos Gon“. Nissan treba da objavi svoje planove za „perestrojku“ što pre, dok izveštaji sugerišu da će udvostručiti svoj fokus na SAD i Aziju na račun Evrope. To ne mora neminovno da znači potpuno povlačenje. Qashqai, Juke i Leaf se sasvim dobro kotiraju na Starom kontinentu, ali bi preraspodela poslovanja mogla da dovede do ukidanja modela koji su čist balas, poput Micre na primer.

Tesla

Čuli smo šta je Bob Luc imao da kaže na račun Tesle, i mada se čini da je američka kompanija u boljoj poziciji nego ikada ranije (na papiru), neki potezi, poput onog Ilona Maska da pokrene proizvodnju tokom krize protiv propisa koje je naložila država, sugerišu da bi Tesla mogao da se nalazi u prilično očajničkoj situaciji.

AutoRepublika

(415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan

Naravno da je FCA naisti gubitnika. Imam osecaj da sta god da se desi, nesretbi FIAT izvuce uvek deblji kraj.

Branko

Nisu ulagali u elektrifikaciju i eto,… pojeo ih PSA (čitaj kinezi)