1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mikroprimer zašto je Kina potencijalni svetski vladar na automobilskom tržištu budućnosti
Mikroprimer zašto je Kina potencijalni svetski vladar na automobilskom tržištu budućnosti
0

Mikroprimer zašto je Kina potencijalni svetski vladar na automobilskom tržištu budućnosti

442
0
Podelite sa prijateljima:

Tipična borba između Davida i Golijata, na prvi pogled.

Mala kineska „startap“ firma, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila kaže da se ne boji izazova koje donosi elektrifikacija Volkswagen grupe, koja ne samo što je najveća u Evropi, već je i broj jedan evropski proizvođač u Kini, najvećem svetskom tržištu.

„Tradicionalni proizvođači će uvek težiti tome da forsiraju prodaju modela s motorim s unutrašnjim sagorevanjem, iz prostog razloga što oni donose veću zaradu iz servisiranja i postprodajnog tržišta“, rekao je Frimen Šen, osnivač, predsednik i generalni direktor WM Motora.

WM, što je skraćenica od Weltmeister („svetski šampion“ na nemačkom), osnovan je 2015. godine, da bi prošlog septembra lansirao EX5 kompaktni krosover, prvi serijski model u Kini. U prvom kvartalu, WM Motor je prodao samo 4.085 jedinica EX5, čija je cena u Kini ekvivalentna 23.000 evra za standardnu verziju (300 kilometara autonomije), pre zaračunatih subvencija.

Poređenja radi, VW grupa je u istom periodu prodala preko 2,5 miliona automobila širom sveta.

Dok bi WM Motor mogao biti jedan od nekoliko kineskih „startapa“ u ovoj oblasti, čiji bi vek mogao biti kratak, četrdeset devetogodišnji Šen je savršen primer kineskog preduzetnika nove generacije sa značajnom međunarodnom zaleđinom. On je diplomirao mašinstvo na Južnokineskom tehnološkom univerzitetu i magistrirao građevinski inženjering na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), kao i menadžment u Karlson školi menadžmenta na Minesota univerzitetu.

Povrh svega, Šen je završio napredni menadžerski program u Harvardovoj poslovnoj školi. On je započeo karijeru u SAD, i to u snabdevačkoj kompaniji Eaton Corp. Zatim se preselio u Kinu, gde je radio na brojnim rukovodećim mestima u automobilskoj industriji, uključujući pozicije potpredsednika Fiat grupe za Kinu i osnivača i prvog predsednika BorgWarnera u Kini.

Ranije u toku karijere, Šen je bio član odbora i potredsednik Geely Holding grupe. Dok je bio u Geelyju, bio je zadužen za pripajanje Volvo Car grupe 2010., nakon čega je imenovan za predsednika Volvoa za Kinu.

Što se WM Motora tiče, Šen je odabrao sistem direktne prodaje i distribucije modela, jer vidi vozila kao „hardver“ male marže, dok je „softver“ ono što će kreirati vrednost u okviru digitalne povezanosti i usluga prevoza.

Koja je njegova ambicija? Šen želi da kreira WM Motor kao „ekosistem koji će se prostirati šire od samog proizvoda“. Očigledno da mu je uzor u svemu Tesla. Takođe, što se tiče marketinga, on želi da na tržište plasira gamu priuštivih baterijski pogonjenih automobila, koji su ujedno zabavni za vožnju.

AutoRepublika

 

(442)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments