1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Rang lista najprofitabilnijih proizvođača za 2018.
Analiza: Rang lista najprofitabilnijih proizvođača za 2018.
0

Analiza: Rang lista najprofitabilnijih proizvođača za 2018.

3.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Studija koju je pripremila jedna od četiri najveće revizorske kuće na svetu EY, otkriva koje kompanije iz sveta proizvođača automobila su poslovale sa najvišom stopom dobiti. Pored toga, pregled je bacio svetlo i na uticaj nabujalih troškova istraživanja i razvoja, na profitabilnost kompanija.

Očigledno je da je održanje profitabilnosti proizvođača automobila sve teži zadatak za rukovodeći sloj. Desetine milijardi evra je investirano zarad tranzicije ka konceptu mobilnosti budućnosti koji se najčešće vezuje uz reči: elektrifikacija, autonomna vožnja, redukcija štetnih emisija, nova mobilnost. Sve pobrojano dovodi do toga da finansijski izveštaji proizvođača automobila sve manje liče na one iz prethodnih decenija.

Očekuje se da se ovaj trend nastavi i narednih godina, uz ubrzanje izdvajanja za proces tranzicije. Da vidimo ko su šampioni profitabilnosti u 2018. godini.

  1. Suzuki

Iznenađenje! Japanska marka je iskazala šampionsku stopu profita, a ona je ipak jednocifrena i iznosi 9.6%. Ipak, ona je niža od ekvivalenta za 2017. godinu, kada je iskazana kroz 9.8%.

Suzuki je na najbolji način iskoristio eroziju profitabilnosti nemačkog šampiona, kompanije BMW, i tako se popeo na tron najprofitabilnijih proizvođača.

Objašnjenje za uspeh Suzukija treba tražiti u relativno skromnoj i svedenoj gami, organizaciji proizvodnje u zemljama sa niskim troškovima radne snage (posebno se misli na Indiju, gde je Suzuki, uz lokalni Maruti, tržišni lider). Zatim, važno je napomenuti veoma niske troškove istraživanja i razvoja gde se japanski proizvođač opredelio za minimalan iznos ulaganja.

Negativna strana ove priče je ta što je Suzuki među najranjivijim kompanijama u vezi s novim propisima u pogledu emisije ugljen-dioksida, a prosečna emisija flote japanske marke je među najvišim na svetu.

  1. BMW

Superiorna profitabilnost dugogodišnjeg lidera na ovoj listi, nemačkog BMW-a, nije više ono što je nekada bila. Eksplozija troškova istraživanja i razvoja, oštar pad prodaje na kineskom tržištu, kao i oštra cenovna konkurencija među premijum markama u Evropi i Americi, značajno su se odrazili na profitabilnost BMW-a, koja je sa 10,1% (2017.) pala na 9,4% (2018.).

Trend će se verovatno nastaviti paralelno s postepenom elektrifikacijom game, a biće interesantno propratiti cenovno usklađivanje modela iz palete nemačke marke. Upravo je gama minhenskog proizvođača veoma razuđena sa bezbroj verzija i varijanti mnogih modela, što bi moralo da se menja narednih godina kako bi se proizvodni proces pojednostavio a troškovi snizili.

  1. Toyota

Japanski div je, za razliku od pomenutih Nemaca, veliki dobitnik na listi za prethodnu godinu. Profitna stopa je nabubrela sa 7,6% (2017.) na prošlogodišnjih 8,5%. Toyotina ekspertiza u tehnologiji hibrida doprinela je ovom rezultatu, s obzirom na to da je praktično postala standard u automobilskoj industriji, čak toliko da su Japanci ponudili svoje patente potpuno besplatno svim učesnicima na tržištu.

Sada je Lexus u poziciji da ojača svoju profitabilnost, uključujući i trenutno najsenzitivnija tržišta, poput kineskog i američkog.

  1. Daimler

Suočen je s istim izazovima kao i iskonski rival BMW. Dakle, problem mogu predstavljati buduće neophodne investicije, (pre)široka gama i sve ostalo iz priče o bavarskoj marki.

Daimler je zabeležio dvoprocentni pad profita između dve uporedne godine, sa 8,7 na 6,7%. Ovo je rekordan, ali neslavni procenat promene na prezentovanoj listi, ne računajući spektakularan pad američkog General Motorsa (desetog na listi“, koji je „strmoglavio“ svoj profit sa 7,3 na 4,6%.

  1. Renault

Čak i uz mali pad profitabilnosti u prošloj godini, poredeći je sa pretprošlom, Renault ostaje jedna od kompanija s najvećom zarađivačkom moći na tržištu. Sada je stopa dobiti iskazana na nivou od 6,3%, spram 6,6% iz 2017. godine.

Prethodne godine je bilo manje premijera novih modela u odnosu na lane, pa su i troškovi marketinga bili nešto niži. Nivo troškova istraživanja i razvoja kod marke Dacia, baš kao i dobri rezultati modela Clio i Captur, doprineli su da pad profita ne bude značajan.

Laicima će biti iznenađenje, ali nivo profita rumunske Dacije je dominantan u celoj grupi. Međutim, profit Nissana je pao sa 5% na 4,4%, pre svega zbog pada prodaje u Evropi i favorizovanja američkog tržišta.

Mitsubishi je napredovao, pa je profitna stopa sa 4,5% iz 2017. godine, porasla u poslednjoj analiziranoj godini za 0,3%.

  1. Peugeot

Iako tek na šestom mestu na listi, Peugeot je vidno prosperirao tokom komparativnih perioda. Stopa profita je porasla sa 4,9% na 5,9%, a tome može da se zahvali prevashodno krosover duetu (3008 i 5008), kao i hedžbeku 208.

Glavna pretnja po rezultate za 2019. godinu može biti loša evropska tražnja, a imperativ za Francuze je nastavak ulaganja u internacionalizaciju njihovog biznisa.

  1. Volkswagen

Upkros „masnim“ sumama koje VW investira u koncept za koji veruje da je budućnost industrije, kao i uprkos daljim posledicama dizel prevare, Nemci su skoro uspeli da profitabilnost održe na nivou iz 2017. godine kada je iznosila 6%.

Prošlogodišnjih 5,9% nije loš rezultat, a nastao je zahvaljujući rekordnoj prodajnoj godini , opet zbog dobre prodaje modela iz SUV segmenta.

Dalje razloge treba tražiti u poslovnom modelu sa izvanredno odmerenim tržišnim cenama koje su dovoljno visoke da obezbede profitabilnost, a kupcima ipak prihvatljive zbog njihove percepcije da su takve cene opravdane nivoom kvaliteta proizvoda sa VW oznakama.

AutoRepublika

(3034)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments