1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineska vlada pokušava da oživi automobilsko tržište
Kineska vlada pokušava da oživi automobilsko tržište
0

Kineska vlada pokušava da oživi automobilsko tržište

218
0
Podelite sa prijateljima:

Vlada najmnogoljudnije zemlje na svetu traga za novim načinima kako bi se podstakao oporavak posrnulog automobilskog tržišta. Tražnja je u padu mesecima unazad, a jedan od vitalnih delova ekonomije vidno pati paralelno sa rasplamsavanjem trgovinskih tenzija sa Amerikom.

Sada se razmatraju i koraci koji bi vodili ka labavijoj regulativi odnosno lagodnijem izdavanju dozvola za nove registarske tablice za automobile, preneo je medijima informaciju izvor iz Ministarstva industrije i informacione tehnologije.

Ograničenja su po prvi put instalirana u pravni sistem Kine pre tačno četvrt veka u Šangaju, a od tada su se proširile u deset provincija i gradova, uključujući i prestonicu Peking. Uvedene su sa ciljem minimiziranja broja automobila pogonjenih konvencionalnim motorima, kako bi se snizili nivoi zagađenja vazduha a i smanjila zagušenost saobraćaja u urbanim sredinama.

Glavni predlog koji je u razmatranju pred centralnom vlašću države bi, ukoliko bude usvojen, doveo do toga da veći broj registarskih tablica bude izdat do kraja prvog polugođa, u odnosu na isti period u 2018. godini, dok bi već 2020. taj broj bio udvostručen, opet u odnosu na 2018. Još jedan predlog predviđa da se iz restrikcija izuzmu porodice bez ikakvog automobila u svom vlasništvu do ovog trenutka.

Izvršni rukovodilac zaposlen u državnom preduzeću angažovanom u proizvodnji automobila očekuje slične poteze vlade, sve sa cilje rasplamsavanja zagasle tražnje. On pojašnjava medijima da je „u velikim gradovima značajan broj stanovnika koji pripadaju srednjoj klasi i koji su željni da kupe vozilo.“

Uz 28 miliona prodatih automobila prošle godine, Kina je lagodno bila najveće tržište na svetu, a drugoplasiranu Ameriku je prevazišla za oko 60%. Ipak, ove godine se po prvi put posle 28 leta suočavamo sa padom prodaje, a minus je u prvom kvartalu iznosio 12%.

Zalihe novih vozila se gomilaju na parking površinama proizvođača, a veliki broj kompanija povlači ranije zakazane naloge za nabavku delova. „Sve ovo počinje da se negativno odražava na investicionu klimu, potrošnju i kinesku ekonomiju, uzetu u celini,“ rekao je jedan zvaničnik lokalne samouprave.

S obzirom na to da kineski proizvođači automobila drže oko 10% učešća u lokalnom bruto društvenom proizvodu, organi vlasti su vidno zainteresovani da preokrenu negativne trendove.

Država može ponuditi subvencije, ili neki drugi vid podrške nabavci novog vozila, poput favorizovanja sistema „staro za novo“, posebno za modele sa visokom potrošnjom goriva uz ponudu za kupovinom ekološki podobnijih, električnih vozila. Razmatra se i nametanje kupovine čistijih vozila od strane komunalnih preduzeća.

Svi ovi potezi bi se samo dodatno odrazili na tražnju, uz ranije proklamovane mere. Mnogi proizvođači su ponudili dodatne stimulanse ruralnom stanovništvu, pa tako SAIC Volkswagen nudi popuste od 289 do 4.340 američkih dolara, prenose kineski mediji.

Vlada je povrh toga ukinula zabranu uvoza polovnih automobila, počev od ovog mesece. Analitičar predviđaju da će prodaja korišćenih vozila zabeležiti rast od oko 10%. Tržište polovnih vozila je po veličini ekvivalent oko polovine tržišta novih automobila u Kini.

„Ukoliko se uveća izvoz polovnih automobila, više kupaca će biti u prilici da pazari novo ili polovno vozilo, pospešujući tako domaću ekonomiju,“ navode insajderi iz industrije.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments