1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Mercedesu opada obim aktivnosti, ali raste profit; kod kupaca obrnuto!
Mercedesu opada obim aktivnosti, ali raste profit; kod kupaca obrnuto!

Mercedesu opada obim aktivnosti, ali raste profit; kod kupaca obrnuto!

144
1
Podelite sa prijateljima:

Pitanje je naravno retoričko, ali jeste suštinski to da Mercedesu nikakve aždaje i zla ovog sveta ne mogu naneti finansijsku štetu. Zaključak proizilazi iz činjeničnog stanja koje podrazumeva divljanje rata u Ukrajini i posledične poremećene lance nabavke, kao i hronični nedostatak elektronskih komponenti, uz istovremeno finansijsko izveštavanje iz Štutgarta koje svetu otkriva fenomenalnu poslovno-bilansnu poziciju nemačkog industrijskog diva. Razlog je jedan: rukovodstvo grupacije „gura“ lukrativne modele među kupce.

Mercedes je u prvom tromesečju 2022. godine isporučio manje automobila ka kupcima, ali je finansijski iznos prihoda porastao, a sa njim i iskazana dobit. Grupacija zarađuje odlično zahvaljujući veoma visokim prodajnim cenama i na taj način kompenzuje negativne posledice nedaća koje pogađaju privredu i stanovništvo Starog kontinenta.

Činjenica da strateško povlačenje iz Rusije zbog agresije bliske nam države na drugu prijateljsku zemlju, to jest Ukrajinu košta mnogo novca, a nedostatak snabdevanja poluprovodnicima ometa proizvodnju, očigledno samo u ograničenoj meri usporava grupu. Pored toga, plan smanjenja troškova koji je implementiran na insistiranje izvršnog direktora Ola Kelenijusa se isplati, svima osim kupcima. Vrednost akcija je juče naglo porasla na početku trgovanja, delom zbog toga što je kompanija postala nešto sigurnija u svoje prognoze.

Jaka potražnja za automobilima u kombinaciji sa ograničenom dostupnošću vozila, što je aktuelno već nekoliko kvartala,  rezultirala je visokim cenama novih i polovnih četvorotočkaša. Vremena isporuke su dugačka, a prodavci retko kada moraju da odobravaju popuste. Kao rezultat toga, Mercedes-Benz je uspeo da poveća sumu prihoda za 8% uprkos padu obima isporuka od 10%.

Nadasve dobro su se prodavali veoma skupi modeli poput S Klase, svih pulena s logotipom Maybacha, AMG-a i ostali prestižni četvorotočkaši Švaba. Razlog tome je što se proizvođač opredelio da limitirano raspoložive čipove upotrebi da bi ih ugradio u ova vozila. Najprestižniji modeli s zabeležili rast prodaje za 5%, dok su elektrifikovani automobili u plusu za 19%.

Kao i svi zapadni proizvođači automobila, grupa sa sedištem u Štutgartu je potpuno obustavila poslovanje u Rusiji nakon izbijanja rata u Ukrajini. To je rezultiralo troškom otpisa imovine od 709 miliona evra. Kompanija nastavlja da isplaćuje plate na račune oko hiljadu zaposlenih u svojoj fabrici automobila u Moskvi. Suština je da se profit grupacije, uprkos svemu popeo za 3% na sumu od oko 3,6 milijardi evra.

Dax grupa je ukazala na rastuću neizvesnost zbog rata, poremećaja lanca snabdevanja i rasta cena sirovina i energije. „Eskalacija problema u neželjenom smeru bi mogla da ima značajne negativne posledice po poslovne aktivnosti Mercedes-Benza“, upozorila je kompanija, ali je ostala pri svojim godišnjim prognozama. Očekuje se da će obim prodaje automobila i kombija malo porasti, uz dobit pre oporezivanja na nivou koji je zabeležen prethodne godine.

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Plate li oni porez na dobit i koliko to iznosi na 3.5mld? Ta dobit ode dioničarima? Sta onda fabrika ima od svega?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni