1. Home
  2. Vesti
  3. EU uvodi ograničenja za štetne emisije kamiona i autobusa
EU uvodi ograničenja za štetne emisije kamiona i autobusa

EU uvodi ograničenja za štetne emisije kamiona i autobusa

251
1
Podelite sa prijateljima:

Po prvi put u istoriji, Evropska unija će uvesti ograničenja nivoa štetnih emisija teških komercijalnih vozila (autobusa i kamiona), ali će limiti biti postavljeni u manje strogim okvirima od onih koje je zahtevao Evropski parlament, zbog blokade nekih striktnijih ograničenja u čemu je posebno prednjačila Nemačka.

Pregovarači postavljeni od strane zemalja članica i Evropski parlament su se juče saglasili da bi prosečna emisija ugljen-dioksida koja emituju nova teška komercijalna vozila trebala biti niža za 30% do 2030. godine, u odnosu na aktuelnu. Prolazno vreme će biti sagledano 2025. godine, do kada bi pomenute emisije trebalo da padnu za 15% u odnosu na referentnu, ovu godinu.

Proizvođači teških komercijalnih vozila su donedavno pokušavali da izdejstvuju epilog u kojem do ograničavanja štetnih emisija ne dođe, ali nisu uspeli u nameri. Pored ostalih argumenata, najčešći su se odnosili na otežanu primenu elektromotora na dugim distancama.

Evropski parlament se u početku zalagao da ciljevi u ekološkom smislu budu ambiciozniji, pa je prvobitni predlog sadržao odrednicu od 35% redukovanih emisija za jedanaest, odnosno 20% nižih nivoa štetnih isparenja za šest godina.

Poslanik holandske Partije zelenih i izvestilac Evropskog Parlamenta, Bas Ajkout su iz tog razloga kritikovali zemlje članice Unije. „U procesu blokade oštrijih ograničenja, posebno su se istakle Nemačka, Italija i neke države srednje Evrope,“ rekao je on.

To će doprineti daljem narušavanju klimatske ravnoteže, ali će naškoditi i evropskoj privredi. Bez obzira na sve, izvestilac Evropskog parlamenta, i ovakvu odluku kakva je doneta smatra uspehom. Novi propis će uticati na smanjenje zagađenja duž evropskih bitnih saobraćajnica, a kvalitet vazduha će biti bolji, rekao je on.

Komercijalna vozila imaju manji potencijal za uštede

To što su nova pravila za proizvođače kamiona i autobusa nešto relaksiranija u odnosu na proizvođače putničkih automobila, svoje opravdanje pronalazi u činjenici da su transportna preduzeća mnogo zainteresovanija za ostvarivanje što niže potrošnje goriva, spram vlasnika putničkih vozila.

To dalje takođe podrazumeva da je u proizvodnji teških komercijalnih vozila, potrošnja goriva, to jest što veća energetska efikasnost, već i sada jedan od centralnih imperativa. Stoga, potencijal za dalje redukcije štetnih isparenja u ovoj grani industrije, jeste manji u poređenju sa onim koji je karakterističan u proizvodnji automobila.

Da podsetimo da su se u decembru, članice Evropske unije dogovorile sa Evropskim parlamentom u pogledu nove klimatske regulative za nove putničke automobile. Njihove štetne emisije ugljen-dioksida bi, prema novim zahtevima, trebale da se smanje za 37,5% do 2030. godine, u odnosu na nivo iz 2021.

AutoRepublika

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Ekološki pokret će svima glave doći.