1. Home
  2. Vesti
  3. Džinovski gradski autobus na šasiji Scanije
Džinovski gradski autobus na šasiji Scanije
0

Džinovski gradski autobus na šasiji Scanije

348
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo pisali o najdužem električnom autobusu na svetu koji su proizveli Kinezi. Sada stižu vesti o jednako dugačkom gradskom transporteru sa oznakama marke Scania, koji će krstariti ulicima brazilskog grada Kuritiba, a koji je prema poslednjem popisu sprovedenom pre dvanaest godina, dom za oko 1,8 miliona ljudi.

BRT sistem predstavlja objedinjenu uslugu brzog prevoza autobusima, a karakteriše ga korišenje ultra dugačkih „harmonika“ autobusa, koji posebno veliku popularnost uživaju u megalopolisima Južne Amerike. Sistem brzog prevoza je u velikom usponu na ovom kontinentu, a dobar primer razvoja BRT-a pruža i prestonica Kolumbije.

Sada su u javnost dospele informacije o tome da je Scania isporučila više primeraka džinovskog autobusa, dužine 27 metara, uz primenu dva zgloba zarad lakšeg manevrisanja ogormnom „kompozicijom“, brazilskom gradu čije rute za autobuse, od početne do krajnje stanice, mere i celih 80 kilometara. Dnevni gradski putnički saobraćaj Kuritibe dostiže i cifru od 500 hiljada ljudi, pa nije ni čudo što su se lokalne vlasti odlučile za nabavku ovakvih „tvrđava“.

Autobus je razvijen na šasiji skandinavske Scanije a karoseriju je razvio lokalni proizvođač po imenur Caio. Pogoni ga dizel motor snage 360 „konja“ uz isporuku 1.850 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta.

Ipak, spram kapaciteta kineskog, doduše električnog ekvivalenta, „Brazilac“ je skromnih mogućnosti. Naime, nudi prevoz do 160 osoba, a ukupna težina vozila, kada je maksimalno opterećeno, može dobaciti i do 43,5 tona.

Za sada su proizvedena samo dva primerka ovog autobusa, ali je isporuka novih jedinica već planirana u doglednoj budućnosti.

AutoRepublika

(348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments