1. Home
  2. Glas Republike
  3. Redakcija AutoRepublike bira automobile koji su obeležili 2020. godinu
Redakcija AutoRepublike bira automobile koji su obeležili 2020. godinu

Redakcija AutoRepublike bira automobile koji su obeležili 2020. godinu

866
17
Podelite sa prijateljima:

Kako brojimo poslednje dane ove naporne i zloćudne 2020. godine, vreme je da se osvrnemo na neke od modela koji su obeležili godinu koja je na isteku. 

Korona virus izbacio je iz koloseka čitavu planetu, pa ni automobilska industrija nije mogla da izbegne ozbiljne posledice. Osim otkazivanja silnog broja automobilskih manifestacija poput one u Ženevi, videli smo i pomeranje premijera, kašnjenje početka proizvodnje i druge probleme koji su bili u sprezi sa pandemijom Covid-19… Naravno, najveći udar pretrpela je prodaja novih vozila, i gotovo da ne postoji proizvođač koji će godinu završiti sa pozitivnom razlikom u odnosu na pređašnji rezultat.

Izabrati automobile koji su obeležili godinu za nama nije lak zadatak. Vodeći se principom „sto ljudi sto ćudi“ rešili smo da svako od članova redakcije da svoje viđenje modela, odnosno dva-tri vozila koja su po njihovom mišljenju ostavila poseban trag u 2020. godini.

Milan Grozdanović

Među automobilima koji su obeležili ovu godinu, a verujem da će isto uraditi i tokom sledeće jeste i Dacia Sandero. Model koji je u svojoj prethodnoj iteraciji na mnogim tržištima Zapadne Evrope bio najprodavaniji među fizičkim licima, pokušaće i sada da nastavi tim putem. Sada je mnogo moderniji jer je postavljen na savremenu platformu koju koristi i Renault Clio pete generacije. Očekujemo da i na našem tržištu postigne značajan uspeh. Nažalost, obični Sandero se neće prodavati u Srbiji, jer zbog proizvodnje u Maroku podleže carini od 12,5%.

Novi Volkswagen Golf osme generacije je startovao uz velike probleme. VW je zagrizao poveliki zalogaj time što je hteo da softverski podigne Golf na dosta viši nivo. A tu je i korona… Bez obzira na sve, Golf se ustoličio na tržištu. Naravno, nama na Balkanu Golf jedino ima smisla ako je pogonjen dizelašem, a tu su i zanimljivi benzinci. Zadržana je modularna platforma Golfa 7 uz dosta izmena. Verujem da će i u sledećoj godini biti na tronu.
Još jedan Volkswagen zaslužuje da se nađe na ovoj listi. U pitanju je ID.3 koji takođe nije počeo svoj život bez problema. Sada je među prvih nekoliko najprodavanijih EV modela. Bez obzira što su u pitanju isporuke već poručenih vozila, ID.3 će sigurno biti u top tri električna automobila. Što se motorizacije tiče, poseduje elektromotor koji može da isporučuje tri nivoa snage, i baterijsko pakovanje s tri nivoa autonomije. Veliko je pitanje kako će ga prihvatiti naše tržište, ako uopšte i stigne do njega.

Enes Eki Alković

Toyota GR Yaris – automobil koji je ujedinio entuzijaste. Oduvijek je među ljubiteljima automobila postojao taj rivalizam, tipa čiji omiljeni proizvođač ili model je bolji od onog drugog ili drugih. Ali, onda je „iz ničega“ nastao GR Yaris, koji je čitav automobilski svijet ostavio bez teksta. Mališan koji je momentalno bio prihvaćen od svih, bez obzira bila Toyota njima draga ili ne. Mali „slatki“ hečbek, sa skoro 300 konjskih snaga, konstantnim pogonom na sva četiri točka, ručni mjenjač i sve to upakovano u šasiji sa reli pedigreom. Jednostavno – recept za uspijeh.

Mercedes S klasa – nemoguće je u godini kada je predstavljena nova generacija S klase, napisati spisak hitova godine bez pomena iste. Automobil je to koji od samog svog početka, svaki put postavi nove standarde u mnogo čemu, a najviše u tehnologiji i bezbednosti putnika.

A, ni ovog puta S klasa nije razočarala, te je praktično već označila sledećih šest do sedam godina automobilske industrije. Nova generacija Mercedesove perjanice uvijek izazove medijsku i pažnju publike koju direktni rivali do sad još nisu uspjeli, ma koliko pokušavali. Zvuči „snobovski“ ali to su činjenice.

Dejan Stanković

Sve i da hoćemo po ko zna koji put, jednostavno ne možemo naći dovoljno reči da objasnimo koliko je negativno ova 2020. uticala na sve oko nas, naše navike i obaveze, uživanja i probleme. Meni lično, ništa sem brda nevolja nije stiglo. Ali kad već nema izbora, glavu dole i idemo napred.

I onda, Zvezdan pita da li ima neki automobil koji je obeležio ovu godinu za nama? Pa posle nešto razmišljanja htedoh reći Bentley Flying Spur. Jednostavno, moja prirodna težnja ka aristokratskim limuzinama nekako uvek izađe na videlo. E sad, koliko je tu aristokratije a koliko Volkswagena, to možemo neki drugi put. Ali tim ljudima kojima je ovaj Bentley namenjen, događaji iz ove godine ne kvare svakodnevnicu kao nama. Zato, idemo dalje.

A Hyundai Sonata? Nikakva ekskluziva. Ali prošlu generaciju sam hteo novu da kupim. Zato je naslednik praktično korak unazad što se izgleda tiče. I malo je previše obična. Idemo dalje.

Šta ako postoji limuzina koja je napravljena samo da bude brža od izuzetno brze serijske verzije? Faktički, uzmimo sve iz enterijera i bacimo napolje? Umesto zadnjih sedišta ide rolbar a napred trkačke kadice? Može! A pravi biser od motora napravimo još malo jačim? Još 30 konja? Taman! Vetrobransko staklo izbacimo i stavimo tanje a pozadi stavimo parče plastike? I karbon svuda? I ogroman spojler pozadi? O daaaaa… A prednji spojler neka bude pomičan, po uzoru na naš F1 model. I raširimo trag točkova još 50 milimetara kad smo već tu?

Može, ali već smo otišli daleko pa možemo da imamo dve verzije- jednu za put a drugu za pistu? Ha, super ideja. Razdvojićemo ih sa malim „m“ na kraju oznake modela. E, a ta za pistu da ima i zadnji spojler koji se podešava a da bude još lakša? I to ćemo da uradimo! A za auspuh da pozovemo Akrapovića i da bude od nerđajućeg čelika „tuto kompleto“? Si, ćerto! Izbacićemo je na tržište za 110 godina firme. I na njeno ime Giulia dodaćemo GTA. Gran Turismo Alleggerita. Fantazija, automobil koga je baš briga za baterije kao i za sve što je trenutno bitno u automobilskoj industriji. Prkos koji nekako ide uz Alfu. Isto kao i bezvremenska lepota…

Zoran Tomasović

Ford Bronco – pošto sam veliki ljubitelj američke automobilske industrije i očekujem da će većina kolega da se odluči na nešto šta nije „preko bare“, ja ću se fokusirati na modele koji su „Jenkije“ najviše oduševili u 2020. godini. Za početak tu je novi Ford Bronco o kome smo toliko pisali tokom godine da nisam siguran šta još ima da se kaže. Bronco je značajan iz nekoliko razloga, a ključni je onaj da se Ford vratio svojim koracima i predstavio moderno izdanje svog prvog serijskog terenca. Zadržan je fantastični klasični stil sa tehnologijom kao što što su turbo motori i menjači sa velikim brojem „brzina“. Premijera je kasnila nekoliko puta zbog epidemije virusa korona i pre nekoliko sedmica je najavljeno da će isporuka startovati tek na proleće zbog problema sa dobavljačima, ali i pored toga preko 240.000 osoba je unapred uplatilo depozit da preuzme svoj Bronco.

Ram 1500 TRX – dvoumio sam se koji model Fiat-Chrysler korporacije da postavim, a smatram da minimalno jedan od njih bi trebao da bude na listi – ako ni zbog čega drugog onda zbog svoje originalnosti. Dok se svi takmiče ko će predstaviti najnoviju i najmoderniju tehnologiju, američka divizija Fiat-Chrysler korporacije se drži svojih korena i onoga šta je hvalilo automobilsku školu „Jenkija“ kroz istoriju.

Tu pre svega mislim na vozila kao što su Dodge Charger, Challenger i Durango, ali sam se odlučio za Ram 1500 TRX (čita se T-Rex, po poznatom dinosaurusu) iz čistog razloga što se niko nikada nije usudio da ponudi tako ekstreman serijski pikap kamionet. TRX pokreće 6,2-litarski benzinac uparen sa kompresorom koji razvija 707 konjskih snaga, a ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje samo 3,7 sekundi. Da, neverovatno je da radnički pikap kamionet sa masom od približno tri tone može u „isti koš“ po ubrzanju sa brojkom koja je do nedavno bila rezervisana samo za skupocene superautomobile. Pikap sa ogromnim V8 – pa da li postoji neki proizvod koji je više američki?


Harley Davidson LiveWire – većina modela čuvenog Harley Davidsona su tradicionalni američki proizvodi, gde se ceni tradicija, imidž i iskustvo umesto moderne tehnologije. Ali čak i oni najtvrdoglaviji giganti moraju da shvate da ukoliko žele da uđu u moderno doba moraju da se prilagode novim trendovima. Iz tog razloga, smatram da je dodavanje električnog Harley Davidsona na listu izuzetno vredno pomena, pošto se desilo od strane proizvođača za koga gotovo niko nije očekivao da će se to desiti.

Model LiveWire nema preterano veliku autonomiju (oko 230 kilometara) i relativno je skup (početna cena iznosi nešto manje od 30.000 dolara), ali prvi put posle dužeg vremena pokazuje da je proizvođač iz Milvokija spreman da žrtvuje neke tradicije da bi privukao mlađe kupce. Problem je naravno onaj da takozvani „milenijalci“ ne mogu da priušte tako skupocene motocikle, a nema sumnje da će popularni „HD“ iskoristiti znanje sa LiveWirea da predstavi i neki pristupačniji model.

Perica Rajković

U moru noviteta teško je odlučiti se za favorita, posebno što na izbor automobila utiču lične potrebe i mogućnosti. Na stranu dakle „super car“, monstrumi od 500 i kusur ks, o tome ćemo dogodine, čim budem dobio na lotou… U međuvremenu u moj uži izbor ušli su Peugeot 2008 i Renault Clio. Zašto?

Pre svega jer su u ekonomskom smislu prihvatljivi, uz veoma malo realnih mana. Ne kažem da su idealni, daleko od toga, ali ni na jednom polju nisu se pokazali loši. Na prvo mesto ipak ću staviti 2008, osim atraktivnog izgleda ovaj mali SUV veoma je prostran, uz širok izbor agregata, računajući i električnu izvedbu. No u realnom životu njegov 1.5 BlueHDi/130 pokazao se odličnim, retko ekonomičnim i prijatnim za vožnju, posebno kada je u paru s automatskim menjačem EAT8.

Tek posle njega izabrao bih Renault Clio, polivalentan gradski automobil, koji je nedavno ponuđen i u hibridnoj izvedbi od 140 ks. Krcat najnovijom tehnologijom (bez standardnog kvačila) obezbeđuje dobar kompromis između potrođnje i perfomansi, uz sav respekt prema životnoj sredini. Za one s plićim džepom idealna je izvedba na gas (1.0 LPG od 100 ks), posebno jer se, barem u Francuskoj, prodaje po istoj ceni kao čisto benzinska verzija.

Đorđe Platiša

Mada je korona virus potpuno poremetio automobilsku industriju ove godine, ne može se reći da nije bilo dovoljno zanimljivih premijera. No, u mom izboru samo je jedan novitet, ostalo su modeli koji su na tržištu već neko vreme.

Peugeot 208/Opel Corsa – galsko-germanska kombinacija daje odlične prodajne rezultate. PSA grupa je pokazala da zna šta će i kako sa Opelom. Gradski mališani koji su se pokazali dovoljno sposobnim da ne služe više isključivo kao „drugo vozilo“ u porodici dovoljno su različiti da ih PSA grupacija vodi kao dva zasebna modela. U suštini, radi se o jednom automobilu koji je trimovan za dva drugačija ukusa kupaca. Corsa koja je strožih formi, ali opet estetski uspešan automobil sa klasičnim rasporedom u enterijeru priliči nemačkim preferencijama pri kupovini automobila.

S druge strane, avangardni 208 očito je vrlo uspešan sa druge strane reke Rajne. Krajnji rezultat je potpuna dominacija PSA grupe u B segmentu. Peugeot 208 caruje na francuskom tržištu kao najprodavaniji automobil u toj zemlji, dok je Corsa izuzetno uspešna u zemljama germanskog govornog područja. Šta više, u Nemačkoj je samo Golf uspešniji od nje kada je reč o broju isporučenih primeraka, i kada se tome doda odličan uspeh u Velikoj Britaniji, jasno je da će aktuelna Corsa imati odlične prodajne rezultate.

Uz električne izvedbe oba modela, francuska grupacija ne mora da brine o flotnoj emisiji štetnih gasova kod ovih automobila. Dakle, PSA je primenila recept „prepakivanja“ VW grupe i podigla ga na još viši nivo.

Renault Zoe – francuski električni mališan je dugo na tržištu, no tek ove godine je prodaja dostigla visok nivo. Uprkos svim problemima koje je izazvala pandemija Covid-19, Zoe je uspeo da obori svoj dosadašnji prodajni rekord. Zaključno sa novembrom Renaultov EV stigao je do 84.000 potrošača u Evropi, i prema predviđanjima verovatno će preći 100.000 isporučenih jedinica tokom decembra ove godine.

Iako je Zoe na scenu stupio 2013. godine, Renault je pokazao veliko razumevanje za ovaj segment i konstantnim usavršavanjem načinio je ovaj model jednim od najkompletnijih baterijskih automobila na tržištu. Naravno, Zoe je najpopularniji u Francuskoj gde je dostavljeno 33.000 jedinica, ali je i u Nemačkoj postignut odličan uspeh sa 25.000 upisanih registracija… Dakle, Zoe je pravi hit u Evropi, no stižu i novi talentovani konkurenti, pre svega VW ID.3, te će se borba u ovoj klasi dodatno rasplamsati.

Toyota GR Yaris – rekao bih možda i najiščekivaniji automobil ove godine. Toyota je još jednom pokazala da ume da iznenadi kada je reč o performantnim modelima. GR Yaris se može pohvaliti odličnim performansama. Ubrzanje do „stotke“ završava za 5,5 s, mada brojni testeri navode da to izgleda značajno brže u stvarnosti, dok je maksimalna brzina 230 km/h.

No, ove puke brojke nisu ono zbog čega sam se odlučio da se potentni Yaris nađe na mojoj listi. Pod haubom je najsnažniji trocilindarski agregat u serijskim automobilima, što samo govori o tome koliko su ovakvi motori uznapredovali, uprkos većinskom kritičnom pogledu ka takvim pogonskim jedinicama (gde i sam spadam). I pored trocilindarskog agregata, GR Yaris pokupio je simpatije i novinara i entuzijasta.

Zvezdan Božinović

Godina koja ode, Bogu hvala, donela je revolucionarno otkriće. Bilo je pred nosom čini se ceo život, ali tek je korona uspela da ga gurne u prvi plan. Jedan automobil je dovoljan da služi godinama, a sve ostalo što kupujemo, činimo to zarad impulsa, emocije, strasti, ega. Ma, da, znao sam to i ranije, ali nisam nalazio način da onog zeca iz pesme Đoleta Balaševića „Namćor“ napijem i napojim, bez da odem u salon.

Međutim, ništa manju radost ne uzrokuje kupovina prastarog automobila. Naprotiv. Novih automobila pune ulice, starih još i više… Ali, prastari primerci su izrazito retki, traže negu, pažnju, toplu reč. Nenametljivi statusni simbol, baš kao što su i ćerke za očeve „prave mangupe“. Dakle, pravi entuzijasti, ako im to finansije dozvoljavaju, poseduju neki (pra)stari primerak.

Tako je Zoki Tomasović ove godine pazario Chevrolet El Camino iz 1971. godine koji vidimo na gornjoj fotografiji. Originalna zapremina motora je 350 inča, odnosno 5,7 litara, dok je sada ispod haube motor zapremine 468cid/7,7 litara, sa oko 450 konjskih snaga na točkovima. Koristi poluautomatski menjač sa tri brzine koje se manuelno menjaju, ali bez papučice kvačila).

Ne prestaje da priča, tačnije da nam piše o njemu. Mogu da pretpostavim koliko mu je samo drag, jer sam i sam tokom jeseni pazario jedan primerak iz iste decenije iz koje je i El Camino, odnosno iz 1978. godine. U pitanju je BMW 318, koji je trenutno na „hirurgiji“ u Pojatama i Varvarinu, gde ga specijalista za ortopediju i kardiologiju (limar i mehaničar), sređuju. Kada izađe iz operacione sale, nadamo se da će biti zelen, da će dobiti direktno ubrizgavanje goriva u potpuno revidiran motor, na koji način će se moći zvati 318i.

Svakako da smo i Zoran i ja planirali da pišemo još o tim četvorotočkašima, pa ne bih dalje da kvarim priče za narednu godinu, ali imao bih malo šta reći za novi automobil koji je ostavio centralni utisak. A to malo bi glasilo otprilike ovako.

Čini se da kada Volkswagen Golf završi ovaj aktuelni osmi razred, u koji je krenuo još početkom jeseni 2019. godine, neće dalje biti u stanju da nastavi školovanje, jer deluje da ga se roditelji odriču. Kako drugačije objasniti činjenicu da ga na našim ulicama neće biti ni početkom 2021. godine, barem ne u dovoljnom broju da bismo ga viđali svakodnevno, kako je to već bio slučaj u ovom delu njegovog tržišnog života, s primercima iz prethodnih naraštaja.

Sve se menja, budućnost je električna, a ja nastavljam da živim da na dva koloseka. Na onom na kom je ostalo srce, i na onom drugom kojim dalje upravlja mozak, odnosno kalkulator.

AutoRepublika

(866)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir

Peugeot 2008 … pozz redakciji

Joseph

Peugeot je ove i prošle godine izbacio lijepe aute, nisam ljubitelj Francuza al Peugeot je napravio dobar posao.

J4ZZ3R

A sto se tice izbora auto novinara godine i decenije, Perica Rajkovic, bez konkurencije.

moron

Za mene su to novi yaris i novi 2008.

J4ZZ3R

Yaris zbog pristupačne cene?

Don

Musa, ti ni rijeci,a?

J4ZZ3R

Je li ga ubila Viagra ili cene BMW servisa? 🙂

Don

On odavno uzima viagru light – za pod*ebavanje!
Ima taj para, faraonu mazno tonu zlatu, Napoleonu isto,Adolfu takodje a zajebo je u roksilda i rokfelera za po tonicu pa po njemu je stvoren sir Oliver.🤭🍻🍻

Renault Terminator

Prvo da Vam kazem svima koji ste svoja imena stavili u ovaj tekst – NAJBOLJI STE.Sto se tice automobilizma generanlo ste najbolje sto Srbija ima,bez obzira sto su neki od vas daleko od otadzbine ali sam ubjedjen da vasa srca nisu, kao ni moje🙂. Sto se tice automibilizma i njegovog prezentovanja gradjanima Srbije za mene tabela izgleda ovako: 1.Autorepublika 2.Emisija SAT Ispod drugog mijesta ne bi da spominjem,pratim i druge,ali ova dva medija su ipak klasa za sebe i smatram ih najboljim sto Srbija moze da ponodi kada je automobilski svijet u pitanju. Da predjem na automobile. Prvo mijesto…ma neki… Pročitaj više »

moron

Sve lepo obrazloženo 😊

Renault Terminator

Hvala Sale🙂

Balkanboj

Ja pomislio da se bira automobil godine, ili neki model koji je obeležio 2020.

BMW serije 4.

Jedan i jedini koji je obeležio 2020. godinu.
Drugi mu nisu ni do mooda, t.j. onih bubrega.

J4ZZ3R

Duško Dugouskov BMW?

Balkanboj

Taj. Najkontrontoverzniji dizajn posle one Banglove sedmice.
Što ga više gledam to mi je lepši.

Kittitelj

Golf dizel…

moron

Ali samo „dvojka“ / „dvica“ 😊

Boki

S klasa definitivno. Nije to auto koji mi se najviše dopao, niti ga smatram najboljim autom u 2020. ali je digao veliku prašinu tehnologijom i dizajnom… Dačija bi bila zanimljiva da je bila više dostupna, par slika koje su se pojavile nisu dovoljne da bi obeležila godinu. Isto važi i za novi C4, njihova godina može biti sledeća.