1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Pronađen Chevrolet Camaro COPO iz 1969. godine
Zanimljivost dana: Pronađen Chevrolet Camaro COPO iz 1969. godine
0

Zanimljivost dana: Pronađen Chevrolet Camaro COPO iz 1969. godine

491
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu „muscle cars“ COPO oznaka je sveto pismo. Ona izaziva pažnju u jednakoj meri kao neke druge legendarne oznake (Hemi, Boss…), a reč je o proizvodima koji na papiru nisu ni postojali.

Naime, tokom šezdesetih godina prošlog veka, General Motors je posedovao diviziju pod oznakom COPO (Central Office Production Order), koja je služila za naručivanje velikih agregata za usluge policije, hitne pomoći i slične svrhe. Takvi motori nisu bili dostupni u slobodnoj prodaji, a vremenom, svi oni s debelim vezama, počeli su da koriste COPO i da dobijaju moćne agregate za sopstvene usluge. Veruje se da je prodato manje od 200 jedinica pre nego što je General Motors uočio trend i stopirao dalju prodaju, a sada je jedan od njih pronađen pod nekoliko centimetara prašine.

Njega je originalno kupio čovek po imenu Geri Stidham, a na koji način nije poznato do današnjeg dana. Stidham je koristio ovaj Camaro COPO za amaterski auto-moto sport sve do 1977. godine, kada je preminuo. Automobil je zatim preuzeo njegov brat i zadržao ga u hangaru sve donedavno, a razlog prodaje leži u podatku da je vlasnik lošijeg zdravlja i smatra da je vreme da se neki drugi ljubitelj pozabavi s njim.

Nepoznato je kolika će biti prodajna cena, ali restauorirani COPO iz 1969. godine obično vredi između 350.000 i 400.000 dolara. Pokreće ga V8 agregat zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) sa preko 550 konjskih snaga.

Zoran Tomasović

AutoRepublika

(491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments