1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci pokazali da još uvek obožavaju motore sa osam cilindara
Amerikanci pokazali da još uvek obožavaju motore sa osam cilindara
14

Amerikanci pokazali da još uvek obožavaju motore sa osam cilindara

1.12K
14
Podelite sa prijateljima:

Verovatno prevrćete očima nakon čitanja ovog naslova i kažete „pa kad su prestali da vole V8“, ali zapravo, mnogo toga se promenilo u industriji „preko bare“ tokom poslednje decenije. Svega 15% novih četvorotočkaša na američkom tržištu danas napušta fabriku sa osam cilindara ispod haube, i to se ne odnosi samo na domaće automobilske proizvođače već one iz celog sveta koji posluju u Sjedinjenim Američim Državama.

Čak i bestseler pod imenom Ford F-150 nudi svega jedan motor V8 i čak tri benzinca sa šest cilindara i oni zapravo čine većinu prodaje ovog modela.


Ford nam je nedavno podario novu generaciju modela Mustang i najavio da će njegova karijera biti veoma kratka. Proizvodiće se samo do 2029. godine i biće to poslednji Mustang pokretan motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, mada su neki inženjeri rekli da će silazi sa pokretnih traka „sve dok postoji interesovanje i tražnja za njim“.

Nismo sigurni koliko je takva tvrdnja realistična, ali to trenutno nije ni bitno. Amerikanci misle da je ovo poslednji Mustang u konfiguraciji kakvu pamtimo i poznajemo i samim tim su navalili da ga kupuju. Doduše, u izložbeno-prodajne salone će stići tek na jesen, ali Ford uveliko prima narudžbine.

Kako prenose kolege sa sajta The Detroit News, američki proizvođač vozila je do sada primio oko trinaest hiljada narudžbi i čak 67% kupaca se opredelilo za 5,0-litarski V8. Takođe ćemo spomenuti je i svaki četvrti kupac izabrao šestostepeni manuelni menjač, dok je u izboru i desetostepeni „automatik“.

Ford će inače nuditi novi Mustang u nekoliko konfiguracija. Bazni 2,3-litarski EcoBoost pruža 315 konjskih snaga i dostupan je samo sa desetostepenim automatskim menjačem. Ovo zadovoljstvo košta 32.515 dolara, što nam govori da se Mustang odavno udaljio od one formule pristupačnog sportiste.

Ali kao što ova priča pokazuje, većina mušterija želi 5,0-litarski „Coyote“ i dostupan je u verzijama sa 480, 483 i 486 „grla“ kod Mustanga GT, odnosno 500 „konja“ ako se vlasnik odluči za takozvani Dark Horse. GT će vas koštati 43.090 dolara, a Dark Horse, koji stiže sa velikim brojem modifikacija za vožnju na stazi, čak 59.565 najmanjih zelenih novčanica. Ranije nam je rečeno i da će Shelby GT500 biti deo ponude, ali da će debitovati tek za par godina.

Nalik situaciji i sa Chevroletom Camaroom, i kod Mustanga je potražnja eksplodirala onda kada je postalo jasno da će uskoro nestati sa tržišta.

AutoRepublika

(1121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
dekiamg

43.000usd V8 400+ konja kosta kao golf 2.0tdi u comfort line opremi.i sta je tu skupo ? Kanta ili Mustan ?

Matija

Samo neki politicki ili zeleni idiot moze da sanja da ce narod preko noci da zaboravi gorivne motore i V8 medju njima! „Bazni 2,3-litarski EcoBoost pruža 315 konjskih snaga i košta 32.515 dolara“ – ovo je za EU trziste bagatela! Za te pare ovde mozes da kupis skromnijeg Golfa – cene su u rasponu 31.145 € do 41.540 €. „Nalik situaciji sa Chevroletom Camaroom, i kod Mustanga je potražnja eksplodirala onda kada je postalo jasno da će uskoro nestati sa tržišta.“ – Od kako je postavljena granica „2035“ govorim da treba investirati novac u popularne modele i cuvati ih do… Pročitaj više »

Yankee

Amerikanci su uglavnom zaboravili na V8. Kao sto sam napisao u prici, manje od 15% svih prodatih vozila imaju V8 i tu spadaju Americki + Evropski + Azijski automobili. I od tih 15%, vecina opada na velike Heavy Duty pikape. Cak i oni Light Duty pikapi tipa Ford F-150, Ram 1500, Toyota Tundra su odavno presli na 6 cilindra.
A pronaci V8 u putnickom automobilu u Americi je danas retkost.

Matija

Nisu ni Ameri ono sto su nekada bili! EU raja je dosledna stavu – ako kupujem amerikanca onda V8! Mustang se ovde dobro prodaje, oko 80-90% njih sa V8!

Yankee

Ali to sto si napisao na kraju, da bi bilo pametno kupiti neki popularni model i cuvati 10-ak godina, to imam u planu. Chrysler 300 ce biti otplacen do kraja sledece godine, tada planiram da uzmem Camaro V8 kao auto za hobi. Nije mi cilj da ga preprodam i zaradim na njemu vec da mi bude auto za hobi koji cu voziti vikendom i specijalnim prilikama dok sam ziv. 🙂

Matija

Blagodarim sine! 🙂

'79 DeVille

To je u EU, right?

Neko sa strane

Seven states plan to ban sales of gas-powered cars after 2035 as Maryland became the latest to make the commitment. Under a growing multi-state pact, only zero-emission vehicles — including electric vehicles and some plug-in hybrids — can be sold following the 2035 model year. Traditional gas-powered cars on the road at that point wouldn’t be affected, and drivers would still be allowed to buy used gas-powered cars. Automakers and dealerships, however, would be prohibited from selling new gas vehicles in states where bans are in place. California’s plans specify that 35% of new car sales will need to be… Pročitaj više »

Matija

Slicne stavove objavila je EU zajednica pre 2-3 godine. Mnogi proizvodjaci trazili su cak ubrzanje procesa i zabranu eksperimenata sa drugim vrstama nosioca energije osim litijumske baterije. Ove godine dolazi „zahladjenje“ – proizvodjaci jedan za drugim izjavljuju da ce terati dalje sa gorivnim motorima dokle god se moze!

'79 DeVille

Nisam na to mislio. Auto je polovan ako je odjavljen – to mi nije jasno i cini mi se da je to EU fora.
U SAD auto je polovan ako je registrovan na vlasnika koji nije diler. Kilometraza isto tako nije bitna.

Postoji jedna caka, da bi se ‘polovan’ automobil izvezao u Kanadu, mora da ima najmanje 500 km na kilometar satu (proizvodjaci uglavnom ne dozvoljavaju prodaju novh vozila Kanadjanima u SAD).

Sto se tice veliine motora uslovi se drasticno menjaju svuda pa i u SAD – zeleni komuno-fasizam u americi je u strahovitom porastu.

Nekadašnji ljubitelj francuza

‘Auto je polovan ako je odjavljen’
Ne, auto je polovan ako je negde nekada bio registrovan. Auto koji nikada nije bio registrovan pa da time nije imao prethodnog vlasnika, ne može biti polovan.

'79 DeVille

Matija je to tako objasnio a ja mu verujem zato sto mislim da je dobro upucen u evropski automobilizam.

„…Svaki auto mora da bude registrovan bar jedan dan a zatim odjavljen! Ovo je neophodno jer se samo tako smatra „polovnim“ i ako na brojacu ima 10 km!…“

Ako Matija gresi, onda svakako ni ja nisam u pravu.

Matija

Right! 🙂

'79 DeVille

Eto, to se desava kada ne razmisljam dok pisem. Moram da se fokusiram, inace i ne primetim kada se prebacim na engleski jezik.