1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Ford “rešio“ problem defektnih menjača
Zanimljivost dana: Kako je Ford “rešio“ problem defektnih menjača

Zanimljivost dana: Kako je Ford “rešio“ problem defektnih menjača

844
0
Podelite sa prijateljima:

U svojoj 116 godina dugoj istoriji, skandali nisu bili strani Fordu. Još od nebezbednih rezervoara na modelu Pinto, pa do loše kontrole kvaliteta tokom osamdesetih godina i raznih smrtnih slučajeva uzrokovanih lošim pneumaticima na terencu Explorer, slavni američki proizvođač bi često upadao u skandale koje bi uglavnom rešavao tako što bi povukao sporna vozila sa ulica, a povređenim osobama i njihovim familijama platio odštete. Međutim, jedan slučaj je bio specifičan i mnogi veruju da se Ford “izvukao sa počinjenim ubistvom“.

Početkom osamdesetih godina, američka služba za bezbednost u saobraćaju (NHTSA ili National Highway Traffic Safety Administration) je počela da primećuje sve učestaliji broj sudara raznih modela brendova Ford, Mercury i Lincoln. U većini slučajeva, a bilo ih je preko 6.000, vozač uopšte nije bio u automobilu, a vozilo bi udarilo u nekog od pešaka ili u drugi automobil i na taj način izazvalo povrede mnogih osoba.

Usledile su istrage koje je sproveo NHTSA i Ford, a one su pokazale da tokom vremena deo metala koji se nalazi između “P“ (Park) i “N“ (Neutral) na automatskom menjaču može da se “izliže“ i na taj način parkirani automobile da krene iz mesta.

Štaviše, nije bila reč samo o jednom automatskom menjaču već onima pod kodnim oznakama C-3, C-4, C-6, FMX i JATCO, što je obuhvatilo oko 23 miliona vozila proizvedenih između 1966. i 1980. godine. Razmatrana je opcija da proizvođač bude primoran da opozove sve spomenute automobile, ali sa toliko zahvaćenih vozila takav potez bi sigurno doveo do bankrota kompanije.

Kako je Ford veoma bitan deo američke ekonomije, dve strane su se dogovorile za jedno drugo rešenje. Naime, kompaniji je dozvoljeno da vlasnicima poštom dostavi malu nalepnicu koja bi se kasnije stavila na kontrolnu tablu u automobilima. Na njoj su pisala jednostavna uputstva koja su podsetila vozača da nikada ne ostavi volan u pravom položaju već pod uglom, kao i da podigne ručnu kočnicu.

Kompaniji je takođe naređeno da mora da reši problem na budućim modelima kompanije. Do sredine osamdesetih godina je postalo jasno da takav plan ne daje rezultate. Broj smrtnih slučajeva se popeo na čak 360, a 1984. godina će se pokazati rekordnom.

Sa druge strane, u periodu od 1980. do 1985. godine su zabeležena samo četiri smrtna ishoda na automobilima sa unapređenim automobilima, što je pokazalo da bi opoziv možda i rešio problem. Iako su razne nevladine agencije pokušavale da nateraju NHTSA da otvori istragu, a ovi su to odbili. To ne znači da Ford nije prošao bez kazne i tokom godina je isplatio preko 1,7 milijardi dolara odštete.

Zoran Tomasović

(844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments