1. Home
  2. Vesti
  3. Hongqi N501: Si Đinpingova tvrđava na točkovima
Hongqi N501: Si Đinpingova tvrđava na točkovima
1

Hongqi N501: Si Đinpingova tvrđava na točkovima

976
1
Podelite sa prijateljima:

Automobil koji vidimo na fotografijama, uprkos različito stilizovanoj “njuški”, zaista deluje posve slično ruskom Aurusu. Veoma je mala verovatnoća da kineska i ruska limuzina dele neke sklopove ili barem pojedine komponente.

Model koji dolazi iz Azije nosi oznake Hongqi N501 a kao takav predstavlja jednu od najvećih tajni koncerna FAW, jer je proizveden za lidera Komunističke partije i predsednika Narodne Republike Kine, Si Đinpinga i njegovu pratnju. Upravo to je i razlog zašto Crvena zastava N501 (prevedeno sa kineskog) nije bilo moguće videti na salonima automobila. N501 nije prikazan novinarima, a o njemu se ne može pronaći niti jedna informacija na zvaničnom sajtu proizvođača automobila.

Rim, 22. mart 2019. ANSA/GIUSEPPE LAMI

Objektivi foto aparata su po prvi put u kadar uhvatili Hongqi N501 pre nešto manje od godinu dana, a trenutak u kome su fotografije „procurele“ u javnost, nekako se slučajno poklopio sa zvaničnim debijem Putinovog Aurusa.

Od tog trenutka, kineski i nama dragi lider Si Đinping je koristio svoj automobil tokom putovanja u inostranstvu više puta, dok se prva prilika evropskim predstavnicima sedme sile da uživo osmotre ultraluksuzni sedan, ukazala prethodne nedelje kada je prvi čovek Kine boravio u zvaničnoj poseti Italiji.

Kao što smo već naveli, pojedinosti o kineskom sedanu su ekstremno oskudne, a praktično se sve do jedne zasnivaju na  spekulacijama. Navodno, limuzina duga 5,5 je izrađena na platformi nemačkog Audija A6, a pokreće ga V8 turbo jedinica zapremine 4.0 litre, koja je zasnovana na Toyotinom motoru. Agregat razvija 400 konjskih snaga.

Pored toga je važno napomenuti da je motor originalno razvijen za civilnu verziju modela Hongqi L5, koji još uvek nije penetrirao tržište. Na osnovu do sada rečenog, i bez posedovanja predznanja, jasno vam je da su partneri kompanije FAW upravo Toyota i Volkswagen.

Da se vratimo na početnu opasku o vizuelnoj sličnosti sa ruskim Aurusom. Zvaničnih potvrda nema niti sa jedne strane, a sigurno je da se tim povodom neće oglašavati ni Kinezi a ni Rusi.

Ipak, nije nikakva tajna da je Aurus bogat kineskim komponentama i delovima, kao proizvod saradnje ruske i kineske strane. Jedan od najvažnijih sistema koji je tako nastao, odnosi se na ogibljenje.

Rim, 22. mart 2019. ANSA/GIUSEPPE LAMI

Dakle, sve predispozicije su prisutne da ni vizuelna sličnost nije proizvod nekakve slučajnosti, već plod saradnje dve prijateljske zemlje: najveće po površini i najmnogoljudnije na svetu.

AutoRepublika

(976)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel

Vidi se da ima prednje farove sa starog passata…