1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan očekuje ujednačavanje cena konvencionalnih i EV do 2025.
Nissan očekuje ujednačavanje cena konvencionalnih i EV do 2025.
1

Nissan očekuje ujednačavanje cena konvencionalnih i EV do 2025.

199
1
Podelite sa prijateljima:

Nissan je označio 2025. godinu kao prelomnu, u smislu izjednačavanja cena električnih i vozila pokretanih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, uz snažnu i brzu eksalaciju popularnosti EV na ključnim tržištima, posebno podstaknutu razvojem mreže punjača.

Ovakva predviđanja, u javnost su iznela dva najviše pozicionirana rukovodioca kompanije, zadužena za planiranje: Filip Klajn, kao i Danijel Skilaći. Prognoza poput ove, nekako je u liniji i sa očekivanjima odgovrnih iz Volkswagen grupe, koji su planirali lansiranje električnog hedžbek modela I.D. za 2020. godinu uz prodajnu cenu koja bi bila ekvivalentna ponudi dizel verzije Golfa.

“Očekujemo ovakav razvoj događaja, negde sredinom naredne decenije.” – izjavio je Klajn, navodeći kao ključne razloge za ovakav epilog, povećane troškove u pogledu zadovoljavanja sve strožije regulative na temu izduvnih gasova motora sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i paralelan proces smanjenja cene koštanja baterije.

“Ne tvrdimo da če se to desiti na svim tržištima… ali je očigledno da će mnoga novonabavljena vozila tada biti električna. Ova tehnologija će biti logičan i racionalan izbor za mnoge kupce, što će biti dalji okidač za razvoj, posebno što mnogi najzagađeniji svetski gradovi spadaju u grupu tržišta u razvoju.”- dodao je on.

Skilaći je bio još precizniji u navođenju prelomne vremenske odrednice, pozivajući se na nalaze nezavisnih studija.

“Verujemo da će se kritičan trenutak desiti 2025. godine. Tada će za kupca, u finansijskom smislu, biti svejedno da li će kupiti električno ili konvencionalno vozilo. Nakon tog trenutka, očekujemo eksponencijalni rast električnih vozila.” kaže on.

“Ukoliko imate cenovno izjednačenu ponudu za električno ili konvencionalno vozilo… zašto bi se iko opredelio za tradicionalnu tehnologiju?” upitao je Skilaći, u najdubljem uverenju da postavlja retoričko pitanje.

Za razliku od mnogih u auto industriji, pa i prethodnog rukovodstva kompanije Nissan, Skilaći smatra da uspeh električnih vozila nije u tolikoj meri zavisan od državnih podsticaja.

“Najvažnija stvar je tehnologija sama po sebi, ukoliko je kupci prihvate. A električna vozila jasno ukazuju na to da kupac, koji oseti blagodeti ovakvog koncepta, najverovatnije neće da se vrati na motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Čak i ako se desi povratak kupca koji je iskusio električno vozilo, na dizel tehnologiju, to svakako neće biti njegov prvi izbor.” – dodao je Skilaći.

Kao što znamo, druga generacija modela Nissan Leaf upravo debituje na mnogim svetskim tržištima. U ovoj generaciji, Leaf ima autonomiju od oko 400 kilometara, a cenovno je pozicioniran konkurentno u odnosu na bolje opremljene konvencionalne hedžbek modele.

Nissan je takođe, nagovestio izgled budućeg električnog automobila kroz predstavljanje IMx koncepta, ove nedelje u Tokiju. Teoretski domet ovog modela je oko 600 kilometara. Pored toga, Renault-Nissan alijansa je posvećena razvoju još 12 EV modela.

Dodatno, Nissan ima posebno razvijen plan i za tržišta gde su EV manje isplativa, koji se naziva e-Power. Osnovu plana sačinjava motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji se koristi za dopunu baterija. Nešto poput rešenja viđenog u BMW i3, s tim što japanski modeli nemaju plug-in mogućnost.

Nissan Note e-Power je već ogroman hit na matičnom tržištu, a prodajni rezultati već nadmašuju one koje beleži Toyota Prius.

 

 

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Još ima šanse da im se predvidjanje obistini 😊