1. Home
  2. Vesti
  3. Nova generacija kei vozila predstavljena: Mitsubishi eK i Nissan Dayz
Nova generacija kei vozila predstavljena: Mitsubishi eK i Nissan Dayz
0

Nova generacija kei vozila predstavljena: Mitsubishi eK i Nissan Dayz

188
0
Podelite sa prijateljima:

Retko kome je poznata činjenica da su japanske kompanije Nissan i Mitsubishi oformile joint venture, odnosno zajednički poduhvat Nissan Mitsubishi Kei Vehicle – NMKV. Sada je ova kompanije predstavila novu generaciju automobila iz kei segmenta. Da se bliže upoznate sa ovom kategorijom patuljastih vozila, kliknite na ovaj link, i dobićete divnu priču o kei modelima.

Pre neke tri godine, fabrika locirana u gradu Micušima je bila epicentar skandala sa lažno deklarisanom potrošnjom goriva koja je bila inicijalna kapisla za pristupanje japanske marke Renault Nissan alijansi, odnosno upravo je alijansa spasila Mitsubishi od sigurnog nestanka sa pozornice. Sada, nakon hapšenja Karlosa Gona, došlo je do preraspodele moći unutar alijanse u kojoj bi u budućnosti Japanci trebalo da se osećaju lagodnije.

Zajednička platforma za Mitsubishi eK i Nissan Dayz je prvi put predstavljena na lokalnom tržištu 2013. godine da bi temeljna modifikacija nastupila tri godine kasnije. Novopredstavljena generacija počiva na ponovno revidiranoj platformi, a upotrebljeni su i modernizovani motori, menjačke kutije i naravno karoserija,

Ipak, sve pojedinosti u vezi nove generacije kei vozila nisu obelodanjene a puno predstavljanje će se dogoditi krajem ovog mesaca, dok će serijska proizvodnja biti pokrenuta nešto kasnije u odnosu na premijeru.

Nissan Dayz Highway Star

Dimenzije “univerzalaca visokog profila”, kako ovu klasu u Japanu nazivaju iz milošte, ipak nisu pretrpele značajne promene, pre svega zbog strikte regulative u pogledu gabarita vozila iz kei kategorije.

Mitsubishi eK Wagon

Iz potpuno istih razloga, niko ne bi trebalo da očekuje ni drastične promene u vezi motora. Poznato je da je limiz za kei segment zapremina od 660 kubnih centimetara uz isporuku do 64 konjske snage. Ipak, nova generacija vozila poseduje drugačije prednje vetrobransko staklo i bočnu liniju koja se uzdiže od zadnjih vrata, kao i ozbiljno redizajniranu kabinu.

Mitsubishi eK Wagon

Ranije je bio dostupan ceo varijatet verzija, ali su u novoj generaciji opstale samo četiri varijante: Nissan Dayz i Dayz Highway Star, Mitsubishi eK Wagon i… senzacija! Četvrta verzija nosi komercijalni naziv eK X (čitaj „eK Cross“).

Mitsubishi eK X

Upravo poslednja varijanta je posbno zanimljiva zbog svoje pozicioniranosti u podsegmentu “Kei krosovera”, a po svom stilu podseća na Mitsubishi Delica D: 5 iz minivan kategorije. Već je znano da će ova varijanta biti ponuđena u 11 nijansi boje karoserije, od kojih pet mogu biti kombinovane među sobom.

Mitsubishi eK X

Još je par detalja sa kojima je javnost već upoznata. Vozila iz nove generacije će posedovati pogon na prednje ili točkove obe osovine. Proizvođač je obećao i primenu hibridnih pogonskih sklopova a važi i obećanje u pogledu opcione upotrebe sistema poluautonomne vožnje koji će olakšati upravljanje mališanima na deonicama autoputeva.

Mitsubishi eK X

Počev od jučerašnjeg dana, zainteresovani kupci u Japanu se mogu upisati u knjigu porudžbina a veo sa noviteta će u potpunosti biti skinut na dan 28. mart.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments