1. Home
  2. Vesti
  3. Nadzorni odbor Volkswagena osudio Disovu aluziju na “Arbeit Macht Frei”
Nadzorni odbor Volkswagena osudio Disovu aluziju na “Arbeit Macht Frei”
3

Nadzorni odbor Volkswagena osudio Disovu aluziju na “Arbeit Macht Frei”

407
3
Podelite sa prijateljima:

Ono što piše na kapiji zloglasnog nacističkog koncentracionog logora se nikako ne može smatrati starim nemačkim pozdravom, već simbolom velikog zla, ma koliko je, nezavisno od fašističkog konteksta, taj slogan zaista istinit. Paralele čitaocima na volju.

Elem, prethodne nedelje je Herbert Dis, tokom sastanka sa zaposlenima na kojem se diskutovalo o finansijskim potencijalima grupacije i pojedinačnih marki koje posluju u sastavu iste, želeći da naglasi važnost viših profitnih stopa, upotrebio izraz “EBIT Macht Frei” i izazvao žestoke kontrakcije unutar nemačkog konglomerata i svetske javnosti.

Naime, EBIT je izraz koji se često upotrebljava u analizama finansijskih izveštaja a on predstavlja akronim za ostvarenu “dobit bez ukalkulisanih prihoda i rashoda finansiranja i troškova poreza”. Smatra se veoma indikativnim pokazateljem finansijskog zdravlja kompanije, iako je neprepoznat od strane Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja.

Kako je kasnije i sam Dis pojasnio, u momentalno upućenom izvinjenju kolegama i celokupnoj javnosti, njegova nespretna aluzija, i čini se još nespretnije izvinjenje, se odnosilo na činjenicu da više profitne stope koje ostvaruju pojedine marke unutar kompanije, daju rukovodstvu veću slobodu u odlučivanju i širi poslovni manevarski prostor.

Nakon opšte osude nesretne aluzije, sada je i nadzorni odbor Volkswagena osudio opaske koje je izneo prvi čovek kompanije, naglašavajući da, s obzirom na istoriju firme, ona nosi posebnu odgovornost u odnosu na pitanja nacističke ere.

“Izjava našeg izvršnog direktora Herberta Disa u kontekstu u kom je data, po našem mišljenju je neprikladna i teška za razumevanje. Nadzorni odbor kompanije Volkswagen AG se izričito ograđuje od opaske Disa, ali u isto vreme je svestan da se izvršni direktor u istom trenutku izvinio za načinjeni gaf,” stoji u saopštenju.

Analitičari su ovaj događaj doživeli kao priliku da podsete javnost na poslednje događaja vezane za situaciju u kojoj se nadzorni odbor Volkswagena ogradio od svog izvršnog direktora. To se dogodilo 2015. godine kada je predsednik nadzornog odbora Ferdinand Pih izjavio da je „distanciran od Martina Vinterkorna“.

Sudbina tadašnjeg prvog čoveka grupacije, svima je poznata pa su pokrenute spekulacije o tome da li je ovo početak „brzog kraja“ za Herberta Disa na mestu izvršnog direktora.

AutoRepublika

(407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Tačno bi mogli da promene logo kompanije i stave drugačiji znak, kao podsetnik kad, gde i kako je nastala kompanija i grad Volfsburg.

Ercegovac

Ако призна, опростиће му Ђуро што га је тукао 🙂

Опет би они све нас у канал, само да им се дозволи.

Zoca

Ako se radi za 200 evra to je gore nego u logoru.Tamo (u logoru)si na nuli(ako ostanes ziv)!Ovako se zaduzujes,posle izvrsitelji dodju po svoje eto ti moderne interpretacije zarobljenistva!Ne ubije te gasna komora ,vec neka bolest -jos mucnije.Veci deo nase drzave je radni logor,sa tendencijom prosirenja mozda iz gore navedene firme!