1. Home
  2. Vesti
  3. Danas piše dizel – sutra se čita 48V
Danas piše dizel – sutra se čita 48V
1

Danas piše dizel – sutra se čita 48V

676
1
Podelite sa prijateljima:

Pad prodaje automobila koji koriste dizel tehnologiju je očigledan. Ciljana emisija štetnih gasova koju je postavila Evropska unija za 2021. godinu je dramatično smanjena sa sadašnjih 130 na 95 grama po kilogramu. Ovo je ogroman izazov za sve proizvođače automobila, pa se već javljaju spekulacije o tome koji auto gigant to neće moći da postigne o roku. U anticipiranim kaznama za nepoštovanje ovako pooštrene regulative, ističe se napaćena VW grupa sa prognoziranih 1,7 milijardi evra moguće kazne zbog neispunjenja obaveza (broj prodatih vozila tokom prethodne godine pomnožen sa 95 evra).

Iskreno se nadamo da do toga neće doći, a jedan od najbržih, najjeftinijih i najefikasnijih, pa možemo da kažemo i sa psihološko-socijalnog aspekta najprihvatljivijih rešenja se nameće u upotrebi tehnologije blage hibridizacije.

Naime, vozila opremljena blagim hibridima sa 48 volti emituju 15-20 procenata manje ugljen dioksida a koštaju 500 do 1.000 evra manje od dizela. Pritom, tehnološki je ceo transfer veoma brzo izvodljiv, jer nova platforma za ovakav sistem nije nužna, već se mogu koristiti postojeće, uz minimalne modifikacije.

Ovako koncipiran hibridni sklop raspolaže značajno boljim obrtnim momentom, kompatibilan je sa tehnologijom deaktivacije cilindara, koristi energiju nastalu kočenjem i usporavanjem za dopunu baterije, koja je manja, ali i jeftinija u odnosu na klasična hibridna vozila, Toyotu Prius, na primer. Pomenuti Prius koristi sistem koji funkcioniše u rasponu od 100 do 300 volti. Najavljena blaga hibridizacija gama automobila mnogih proizvođača, pretpostavlja se, urušiće prodaju vozila sa punom hibridnom tehnologijom, i vrlo je verovatno da Prius nema tržišnu budućnost. Ipak, uprkos tome, Prius i ostala hibridna vozila iz Toyotine palete, omogućiće ovom japanskom divu da sa potpunom opuštenošću dočeka najstrožije standarde od 2021. godine. Upravo to je i glavni razlog zašto Toyota neće žuriti sa implementacijom ovog, ipak prelaznog rešenja, već će se posvetiti dugoročnijim solucijama.

Sledeći proizvođači su, bez mnogo pompe tim povodom, najavili blagu hibridizaciju unutar svojih gama: Volvo, Volkswagen, PSA, Mercedes, Renault, Nissan, Hyundai.

Predviđanja analitičara su takva da će do 2025. godine, čak 55% svih prodatih automobila, na evropskom tržištu, posedovati blagi hibridni sistem.

Pikantna informacije se odnosi na legendarni Volkswagen Golf, koji u svojoj osmoj generaciji, dolazi na tržište 2019. godine, i sasvim je izvesno da će posedovati ovaj sistem.

Francuski Valeo drži čak 40% tržišta, odnosno dominantan je dobavljač proizvođača, upravo za sklopove koji podrazumevaju blagu hibridizaciju. Pored njega, istaknuti komponentaši, na ovom polju su i Continental i Delphi.

 

(676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A možda da dodaju i pedale na svaki automobil 🙂