1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis stvara novu premijum grupu
Stellantis stvara novu premijum grupu
3

Stellantis stvara novu premijum grupu

2.79K
3
Podelite sa prijateljima:

Grupaciju bi trebalo da čine tri brenda: DS, Alfa Romeo i Lancia.

Šef Stellantisa, pragmatični Karlos Tavarez, rešen je da snažno udari na nemačku automobilsku industriju – na svim frontovima. To uključuje i premijum segment u kom je “feudalna” nemačka trojka dominantna decenijama unazad.

Stoga će Stellantis formirati premijum grupaciju sa pomenute tri marke koje bi trebalo da u narednim godinama ponude čitav niz novih automobila u nekoliko izuzetno bitnih segmenata. Kako će to zaista izgledati ostaje da se vidi, ali je jasno da će biti neophodna daleko veća sinergija između navedenih proizvođača.

Sigurno je da će koristiti iste platforme i iste ili slične pogonske jedinice, kako bi se ostvarila dovoljno velika ušteda. No, gde se može izvršiti adekvatan pritisak na germansku konkurenciju? Pre svega na polju elektrifikacije, gde je PSA grupa već ostavila konkretan “otisak” na tržišnim rezultatima prošle godine. Sasvim je izvesno da će budući premijum modeli morati da imaju niz baterijskih izvedbi, što PHEV što “čisti” EV.

Francuski novinari već pišu o novoj strategiji Stellantisa u premijum sferi vozila. Veruju da će se primeniti taktika “sestrinskih modela”, kao što je to već učinila PSA grupa. Primer za uspešan poduhvat jesu nove generacije Peugeota 208 i Opel Corse. Oba automobila stigla su do fantastičnog uspeha u Francuskoj i Nemačkoj, odnosno svaki od pomenutih automobila ostvario je odlične prodajne rezultate u matičnoj zemlji, iako se u suštini i grubo rečeno, radi o prepakovanim vozilima.

S druge strane, pripadnici italijanske sedme sile uvereni su da će stvaranje nove premijum grupe dovesti do boljih dana za Alfu i Lanciju. Činjenica je da gore od ovoga mogu samo ako će da propadnu, iako je Lancia pokazala veliku snagu samim činom što je uspela da preživi prodavajući jedan model na jednom tržištu. To dovoljno govori o potencijalu jednog brenda.

Novinari sa Apeninskog poluostrva veruju da će jedan od prioriteta za Alfu biti plasiranje nove generacije Giuliette, za koju su sigurni da će biti “prepakovani” DS 4 koji je nedavno oduševio automobilsku javnost.

Ostaje jedno pitanje u vezi sa Alfom i ostalim sestrinskim markama… Šta će biti sa Giorgio platformom? Radi se o arhitekturi koja i dalje nije u potpunosti iskorišćena i još nije dobila model koji bi mogao da postigne globalni uspeh sa tom bazom. Da li će možda i Lancia i DS koristiti ovu arhitekturu i tako iskoristiti brojne blagodeti iste?

Pretpostavljamo da će odgovore na ova pitanja dobiti krajem tekuće godine, a možda i ranije, jer se očekuje da će rukovodstvo Stellantisa u narednom periodu predstaviti srednjoročne planove za sve marke u novonastalom entitetu.

AutoRepublika 

(2793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Treba kupovati Alfu sada, jer će za 10 godina postati klasik samo takav, posljednji primjerak svoje vrste.

BB

Povedi nas svojim primjerom…

Херцеговац

Nadam se da ce Alfa postati opet onaj stari “vozacki” automobil koji ce naci put do mnogih kupaca kojima ce pruziti jedinstven i zabavan osjecaj u voznji kako to Alfa zna priustiti vozacu.