1. Home
  2. Vesti
  3. Korporacija Chrysler opoziva automobile stare do 17 godina
Korporacija Chrysler opoziva automobile stare do 17 godina
5

Korporacija Chrysler opoziva automobile stare do 17 godina

563
5
Podelite sa prijateljima:

Japan važi za državu iz koje stiže najpouzdanija tehnologija, ali je zanimljivo da je baš iz ove zemlje izlazećeg Sunca stigao najveći opoziv ikada viđen u automobilskoj industriji. Reč je naravno o firmi Takata koja se bavila proizvodnjom vazdušnih jastuka za gotovo sve velike automobilske firme, a zbog njenog propusta, sa ulica je do sada opozvano preko 67 miliona četvorotočkaša.

Na listu sada možemo da dodamo i četiri modela korporacije Chrysler. To su Dodge Charger, Challenger i Magnum kao i Chrysler 300, a svi su se originalno proizvodili na takozvanoj platformi LX.

Zapravo, sa izuzetkom karavana Magnuma, svi su još u serijskoj proizvodnji barem do kraja naredne godine, a neki od njih su napravljeni još 2005. godine. Chrysler nam kaže da se najnoviji opoziv od 276 hiljada vozila odnosi na primerke proizvedene između 2005. i 2010. godine i da je kvar mnogo ozbiljniji nego što se originalno smatralo.

Američka organizacija za bezbednost na putevima kaže da su dve osobe poginule tokom poslednjih sedam meseci u navedenim vozilima, a Chrysler se do sada fokusirao da popravi one modele sklopljene posle 2015. godine pošto ih je značajno više na putevima.

Problem leži u hemikalijama korišćenim tokom aktiviranja vazdušnih jastuka, a koje mogu da eksplodiraju bez najave (to jest čak i kada vozilo nije u sudaru) u veoma toplim klimatskim pojasevima, a samim tim i izazvati veće povrele pa i smrt). Do sada je zabeleženo 23 smrtna slučaja i preko 400 teških povreda „preko bare“, pa organizacije za bezbednost čak preporučuju svim vlasnicima da ih ne voze ako mogu da izbegnu.


Sreća u nesreći je ona da Chrysler poseduje veliku količinu zaliha potrebnih delova, pa će samim tim biti u stanju da reši problem spornih vazdušnih jastuka u veoma kratkom vremenskom roku. Iz kompanije kažu da su veoma agresivni da ubaveste mušterije, u želji da dovezu svoj automobil do najbližeg servisnog mesta, i da su do sada poslali milione pismenih obaveštenja, kao i da su obavili ogroman broj telefonskih poziva i kućnih poseta.

Ali i pored toga, na ulicama se i dalje nalazi 276 hiljada vozila gde vlasnici još uvek nisu nisu reagovali kada su dobili ovu „besplatnu modifikaciju“. Mnogi su se pitali da li su takvi četvorotočkaši još uvek na putevima, a predstavnici Chryslera kažu da su do informacija došli na osnovu aktivnih registracija u 2022. godini.


Javnost je podeljena u vezi toga šta da misli u ovoj situaciji. Jedni će reći da im je drago što je Chrysleru „stalo“ da poprave automobile stare sedamnaest godina (zapravo, to rade da se ograde od odgovornosti i da ne budu tuženi), dok oni drugi veruju da je jadno što deo koji je napravljen da spasi živote u slučaju saobraćanih nesreća jeste odgovoran za smrt više ljudi…

AutoRepublika

(563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Jeli i tvoja đunta Zoki pogođena ovim?

Yankee

Ne, moj je 2019. godiste.

Matija

Takata pravi probleme vec 15-20 godina i niko da je zameni?!

Milan Grozdanović

magnum lepsi nekako od 300c

moron

„Do sada je zabeleženo 23 smrtna slučaja i preko 400 teških povreda “

Boga mi, propust epskih razmera, koji je očito veoma dugo guran pod tepih.