1. Home
  2. Prezentacije
  3. Zadnja nada za petrolheade: Novi Pagani model – V12 uparen sa manuelnim mjenjačem
Zadnja nada za petrolheade: Novi Pagani model – V12 uparen sa manuelnim mjenjačem
0

Zadnja nada za petrolheade: Novi Pagani model – V12 uparen sa manuelnim mjenjačem

465
0
Podelite sa prijateljima:

Ove godine Pagani slavi 20. godišnjicu njihovog prvog modela, Zonde, koja je tek nedavno doživjela svoju poslednju iteraciju, HP Barchettu. Kada aktuelni model, Huayra, bude isporučen svim planiranim mušterijama, što bi trebalo biti u narednih godinu, do dvije godine, već sada možemo očekivati prve spekulacije o narednom umjetničkom djelu ovog ekskluzivnog proizvođača iz Italije.

Zahvaljujući fenomenalnom Horaciju Paganiju, koji je i osnovao ovu kompaniju, javnost je dobila potvrdu da je rad na sledećem modelu već počeo, a trenutno nosi kodno ime C10.

Kako je Horacio saopštio, C10 će biti nuđen u dvije varijante, jedna će koristiti potpuno novi twin-turbo V12, koji će i dalje biti ručni rad svega nekoliko specijalista u fabrici Mercedes-AMG, dok će druga verzija biti potpuno električna. Osim što V12 neće koristiti bilo kakvu pomoć elektromotora, snagu na zadnje točkove će prenositi stari dobri ručni mjenjač, kao još jedan tračak nade za tradicionalne ljubitelje. Naravno za one koji to budu željeli, ovaj automobil će biti moguće naručiti i s automatskom „getribom“.

Kako je njegov prevodilac kazao, sin Kristofer, s obzirom na to da Horacio ne govori engleski jezik, čak 70 odsto njihovih mušterija želi manuelni mjenjač, a kod toga pomaže i njegova ljubav prema istom. Kada je u pitanju električni model, stvar je potpuno drugačija.

“Do sada nismo imali mušterija koji su od nas tražili električni model”, kazao je Pagani. „Ne traže ga ni dileri ekskluzivnih automobila, ali mi i dalje vjerujemo u ovu ideju. Vjerujemo da će to biti velik izazov za nas, ali će nam pomoći da budemo još kreativniji i maštovitiji. Biće to veoma skup projekat, ali smo sigurni da je to prava odluka.“

Ono što je kod električnih automobila veliki izazov, jeste održati njihovu masu niskom, zbog teških baterija koje su potrebne, ali Pagani obećava da neće naruštiti svoju tradiciju i da će dati sve od sebe da iznenadi automobilski svijet.

Kao što smo već napisali, V12 neće koristiti bilo kakvu asistenciju elektromotora, ali je obećao da će uz AMG-ovu ozbiljnu ekipu uspjeti da ispoštuje regulativu vezanu za izduvne gasove, i to na globalnom planu. C10 nećemo vidjeti prije 2021. godine, ali do tada nećemo ostati bez noviteta iz Paganijeve fabrike umjetničkih dijela, jer već krajem ovog ljeta na scenu stupa model Huayra BC roadster. S obzirom da je njihov kapacitet proizvodnje svega 40 automobila godišnje i da su u mogućnosti da proizvode svega jedan po jedan primerak, proizvodnja novog modela mora sačekati da sve Huayre budu završene.

I naravno, bez brige, konačno ime novog Paganija neće biti C10, već očekujte nešto mnogo zvučnije, s bogatom pričom.

Enes Eki Alković

(465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments