1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan predstavio novu strategiju i četiri konceptna automobila
Nissan predstavio novu strategiju i četiri konceptna automobila
0

Nissan predstavio novu strategiju i četiri konceptna automobila

221
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija je pre oko osamnaest meseci predstavila strategiju nazvanu Nissan Next, a s obzirom na činjenjicu da je pokrivala plan poslovanja za kratak period, teško da bi se uopšte i mogla nazvati strategijom. Međutim sada je pred nama prava, dugoročna strategija, što se da zaključiti i iz njenog naziva: Nissan Ambition 2030.

Udarni cilj ovog poslovnog plana se tiče uvećanje udela elektrifikovanih modela u prodajnom miksu kompanije na nivo od 50% do 2030. godine. Plan se tiče i luksuzne marke Infiniti, dok pod elektrifikovanim modelima, Japanci podrazumevaju kako čisto električne verzije, tako i one hibridne. Uprava kompanije želi da u narednih pet godina uloži ogromnih 17,6 milijardi američkih dolara kako bi razvila gamu električnih četvorotočkaša.

Evropa je viđena kao buduće uporište Nissanove elektromobilnosti pa firma planira da do 2026. godine na tlu našeg kontinenta uspostavi tržišno učešće od 75% vozila s elektrifikovanim pogonskim sklopovima. Čisto da se vidi koliko je to ambiciozno, evo na primer podataka za Japan gde je taj procenat na nivou od 55, dok je u Kini cilj 40%. Što se tiče Amerike, ideja je da tek 2030. godine bude dostignuto tih 40%.

Globalna proizvodnja trakcionih baterija za potrebe Nissana bi do 2026. godine trebalo da dostigne 52 GWh, dok je ideja da do 2030. brojka naraste na 130 GWh. Istovremeno, kompanija očekuje da 2028. godine, u upotrebu uvede baterije u čvrstom stanju koje bi trebalo da obore cenu po jedinici na 75 američkih dolara po kWh, uz perspektivu daljeg pada na cifru od 65 dolara. Otprilike u isto doba bi i cena elektromobila trebalo da se izjednači (umalo da napišemo snizi do nivoa) s onom traženom za konvencionalne benzince.

Testna proizvodnja baterija u čvrstom stanju u fabrici izgrađenoj u Jokohami bi trebalo da započne već 2024. godine. Naposletku, Nissan želi da uloži i 176 miliona američkih dolara u infrastrukturu za dopunu baterija do 2026. godine, a kompanija planira da uveća dugoročni poslovni profit na nivo jači od 5% (spram 1,5% iz tekuće poslovne godine).

Kao deo strategije je uspostavljeno promovisanje 15 električnih i 8 hibridnih modela. O tome kakva će ta vozila biti, ideju bi trebalo da pruže četiri konceptna modela koja su prezentovana paralelno s pričom o dugometražnoj strategiji kompanije iz Azije. Istini za volju, jedini otelotvoren koncept za sada je onaj prvi koji je i na naslovnoj fotografiji. U pitanju je SUV Nissan Chill-Out.

To je isti onaj krosover, čiji je tizer prikazan još letos, zajedno uz priču o razvojnom planu fabrike u Britaniji. Spekulisalo se da je u pitanju mlađi brat krosovera Nissan Ariya, i da je postavljen na istu arhitekturu CMF-EV s novim električnim pogonom e-4orce.

Nissan Chill-Out poseduje prostranu i komfornu kabinu i sistem autopilota. Planiran obim proizvodnje budućeg krosovera sklopljenog u Velikoj Britaniji bi trebalo da bude 100 hiljada jedinica godišnje, ali tačan datum početka ponude noviteta nije preciziran još uvek.

Prostala tri koncepta za sada egzistiraju, kako napisasmo, još uvek u obliku kompjuterskih rendera, a njihov cilj je da prikažu opšti smer razvoja kompanije. Svaki od njih bi bio pogonjen pomenutim pogonskim sklopom e-4orce koji bi energiju dobijao iz kompaktnih baterija u čvrstom stanju.

Nissan Max-Out bi pripadao kategoriji kompaktnih roudstera s niskim težištem i vozačkom šasijom.

Pikap Nissan Surf-Out poseduje veliki klirens i manjka za pregradu između putničkog i tovarnog dela, što omogućava prevoz izrazito dugih predmeta.

Naposletku, tu je i Nissan Hang-Out iz segmenta krosovera koji je adaptiran eventualnoj želji vlasnika za begom u prirodu. Enterijer je podesan brojnim mogućnostima transformacije, pa može poslužiti i kao poveća vreća za spavanje, ili pak i kao prijatan dnevni boravak.

Dodatno, svi koncepti poseduju sistem autopilota, što je dobar uvod i da iznesemo, tačnije prenesemo očekivanje Nissana da će oko 2,5 miliona vozila kompanije biti opremljena interno razvijenim sistemom ProPilot, i to do 2026. godine. Od 2030. pak, svi novi modeli japanskog diva će posedovati ugrađen lidar.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments