1. Home
  2. Vesti
  3. Shelby GT500 je Mustang sa najboljim ubrzanjem u istoriji
Shelby GT500 je Mustang sa najboljim ubrzanjem u istoriji
1

Shelby GT500 je Mustang sa najboljim ubrzanjem u istoriji

1.34K
1
Podelite sa prijateljima:

Potpuno novi Ford Mustang Shelby GT500 je debitovao početkom godine na Salonu automobila u Detroitu, ali je proizvođač originalno saopštio limitirani broj detalja. Moralo je proći nekoliko meseci pre nego što je objavljeno da će velikan razvijati 760 konjskih snaga iz 5,2-litarskog motora potpomognutog kompresorom, a sada su poznati i brojevi koji ilustruju ubrzanja.

Kao što se uostalom i očekivalo, Shelby GT500 oduševljava pa se tako pokazao ne samo najbržim Mustangom već i jednim od najbržih američkih automobila u istoriji.

Amerikanci izuzetno cene ubrzanje na pravcu, a Shelby GT500 stiže do 100 km/h za samo 3,3 sekunde. To je za 0,3 sekundi sporije nego Chevrolet Corvette ZR1 prethodne generacije, ali Ford ima mnogo razloga za zadovoljstvo pošto je njegov predstavnik nadmašio dva ključna konkurenta kao što su Chevrolet Camaro ZL1 (3,5 sekundi) i Dodge Challenger Hellct Redeye (3,7 sekundi).

Mustang je još bolji po pitanju brzine savladavanja distance duge četvrt milje (402 metra) koju prelazi za 10,7 sekundi. To ga čini bržim od Corvette (za 0,1 sekundu), Camara (za 0,8 sekundi) i Challengera (1,1 sekundu) i jednako brzim kao i Bugatti Veyron prve generacije. Ranije je objavljeno da će maksimalna brzina biti limitirana na 290 km/h pa je novi Shelby GT500 zapravo sporiji od prethodnika (koji je bio za 30 km/m brži).

Ford napominje da Shelby GT500 nije lagan automobil i njegova težina prelazi cifru od dve tone, pa je rezultat još impresivniji. Po prvi put u istoriji neki Shelby model neće biti dostupan sa manuelnim menjačem (u ovom slučaju jedina opcija je sedmostepeni „automatik“), ali su u izboru nekoliko verzija sportskih guma čija je primena bila neophodna kako bi se dobile što impresivnije performanse.

Početna cena iznosi 74.000 američkih dolara, a sa punom opremom stiže kupcima na adresu za sumu od 95.000 zelenih novčanica.

AutoRepublika

(1341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

definicija Shelby GT500: najbolja akceleracija u kombinaciji sa najviše snage za najmanje novca
divite se švabe i kosooki