1. Home
  2. Vesti
  3. Da li ste znali da je volan vašeg automobila pravi raj za bakterije?
Da li ste znali da je volan vašeg automobila pravi raj za bakterije?
4

Da li ste znali da je volan vašeg automobila pravi raj za bakterije?

262
4
Podelite sa prijateljima:

Postoje neke stvari za koje ne biste očekivali da su prljavije od WC šolje. Neke od njih su vaš mobilni telefon, tastatura na kompjuteru, kao i sunđer kojim brišete prljavštinu.  Sve tu stvari koje frekventno dodirujemo.

Šta još često dodirujemo? Naravno, volan.

Definitivno, premalo obraćamo pažnju na čistoću volana, kao i ručice menjača, poluge ručne kočnice, pa čak i držača za čase. Na svim tim mestima žive mala bića koja nam mogu naneti štetu.

Po različitim istraživanjima, na volanu se nalazi šest puta više bakterija nego na telefonu, četiri puta više nego na sedištu WC šolje na javnom mestu i dvostruko više nego na dugmićima za lift.

Jedan od dva tipa bakterija koje se nalaze na upravljaču vozila je Staphylococcus genus. Do sada je identifikovano oko 40 vrsta, a kada se pogledaju pod mikroskopom, izgledaju kao gomila grozdova.

Na sreću, većina vrsta stafilokoka nisu štetne i verovatno ihh imamo na sebi. Pored toga, prilično su otporne, sposobne da se razmnožavaju kako u aerobnim, tako i anaerobnim uslovima, što znači da ih se nije lako osloboditi. Najopasnija vrsta za ljude je Staphylococcus Aureus, koja takođe postoji u više podvrsta, i ne samo što može da izazove kožne infekcije, već može ući u krvotok i uticati na unutrašnje organe i kosti.

Drugi tip bakterije koji se „šunja“ po volanu je Propionibacterium genus. Za razliku od stafilokoka, ovaj tip bakterija izgleda izduženije, takođe u klasterima, i nije opasan za ljude. Zapravo, ne samo što imate ovu bakteriju na telu, već se ona koristi u proizvodnji sira.

 

Problemi koje ovaj tip bakterije može da prouzrokuje nije ni blizu ozbiljan onima koje može da donese stafilokoka. One mogu (ali to je retko) da prouzrokuju akne i neke probleme na koži. Mada Propionibacterium nije opasna kao stafilokoka, ipak može da dovede do neprijatnosti , tako da svakako treba da prebrišete volan nekim antibakterijskim sredstvom s vremena na vreme.

Pored stafilokoka i propion bakterija, vaš automobil može biti sjajno mesto za razmnožavanje Microcoscus, Bacillus i Pseudomonas bakterija, ali nijedna od njih neće značajnije uticati na vaš život. Od navedenih, Pseudomonas može da napadne ljude čiji imuni sistem ne funkcioniše kako treba, ali za većinu zdravih osoba, prilično su bezopasne.

Ipak, imajte u vidu da su ovo samo neke od stotina različitih vrsta bakterija koje mogu da se nađu na volanu.Najbolji način za borbu protiv ovih mikroba je redovno čišćenje unutrašnjosti automobila, što po nekim studijama, nije baš najčešća stvar koju vlasnici rade. Zapravno, neki nikada temeljno ne čiste unutrašnjost automobila.

Ukoliko jedete i pijete u vozilu, eto dodatnog rizika za širenje bakterija, Uhvatite masnim prstima volan, i mikrobi će vam biti više nego zahvalni.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Koje je najefikasnje sredstvo za ocisiti unutrasnjost automobila od prasine i mikroba?

Ercegovac

Вода опере све сем црног образа.

moron

Neki će se smejati, znam … Ali, baš zbog te „kigijene“, ja stavio neku sintetičku navlaku, pa i na kožni volan. Povremeno je obrišem „magičnom krpom“ (koju baš u tu srhu držim u gepeku). To je svaki put „crno“. Užas je kako se to prlja. Posebno leti. Da čovek povrati koliko se prljavštine hvata na volan, ručicu menjača, ručne, oslonac za ruku izmedju sedišta, rukohvate i uopšte sva mesta koja se dodiruju rukama u kolima. O naslonima za glavu da i ne govorim.

igi

Davno sam to pročitao pa malo-malo obrišem volan, menjač i ručice vlažnom maramicom, bar jednom nedeljno. A ima i posebnih maramica, za dashboard, njima recimo jednom mesečno obrišem ceo auto iznutra, anti-statičke su pa ostaje bez prašine neko vreme.