1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedesova 53 AMG porodica
Mercedesova 53 AMG porodica
0

Mercedesova 53 AMG porodica

3.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes CLS, E kupe i E kabrio 53 AMG

Nakon dužeg perioda iz Mercedesa su odlučili da se vrate motorima sa šest cilindara postavljenih u rednom položaju. Zadnji Mercedesov benzinski R6 je nosio kodno ime M104, a svoj životni vijek je završio sa krajem proizvodnje modela S klase W140, kod nas poznatog kao “slon”, 1999. godine. Od tada, benzinski agregati sa šest cilindara su se pojavljivali samo u „V“ rasporedu cilindarskih redova, počevši od M113, koji se po prvi put pojavio u modelu C240 1997. godine.

 

Dvadeset godina kasnije sa novolansiranom trećom generacijom CLS klase, na Salonu automobila u Los Anđelesu, Mercedes najavljuje povratak R6 benzinskog agregata sa kodnim imenom M256 i zapremine od 3,0 litra. Danas, nepuna dva mjeseca kasnije, na NAIAS u Detroitu, Mercedes predstavlja ne jedan, već tri modela sa još snažnijim R6 motorima. U pitanju su E klasa kupe i kabriolet, kao i novopredstavljena treća generacija CLS klase. Ovi automobili će na poklopcu prtljažnika, pored svog imena, nositi oznaku 53 AMG koji će koristiti pojačanu verziju, gore pomenutog, M256 benzinskog agregata. U kombinaciji sa „mekim“ hibridnim sistemom, koji nosi ime EQ Boost, ovaj motor proizvodi 435 ks i 520 Nm obrtnog momenta. Ta snaga će se na asfalt prenositi preko AMG Speedshift TCT 9G mjenjača i 4Matic+ sistema pogona na četiri točka.

Šestocilindarski agregat sa EQ Boost starter-alternatorom

Mercedes se po prvi put odlučio za takozvani “meki” hibrid, koji koristi elektromotor pozicioniran između SUS agregata i mjenjača. Ova inovacija ima jedan cilj, da poboljša vozne karakteristike dok ujedno povećava ekonomičnost motora. Najveći uticaj ovog elektromotora se odnosi na gotovo potpunu eliminaciju turbo zakašnjenja, što utiče na veoma brzo dostavljanje maksimalnog obrtnog momenta. Sve zajedno, ovaj agregat sa svojih 435 ks ova tri modela do 100km/h lansira za 4,5 sekundi, sa elektronski ograničenom maksimalnom brzinom od 270 km/h. Kako Mercedes najavljuje, ovaj motor će moći da povrati kombinovanu potrošnju od 8,4 l/100 km i CO2 emisiju od 200 g/km.

 

Mercedes E53 AMG kupe i E53 AMG kabriolet

Već godinama mušterije i ljubitelji mole ekipu iz Zindelfingena za AMG verziju E klase u kupe izdanju, te je sa ovom generacijom Mercedes odlučio da ih posluša. Nažalost, nisu se odlučili za ekstremno snažni 4.0 l V8 motor, koji su “spakovali” u sedan verziju E klase, već za manji i slabiji, ali mnogo ekonomičniji 3.0 R6.

 

Vizuelne razlike između AMG i standardne verzije E klase kupe i kabrioleta su minimalne, ali dovoljne da naprave razliku. Tu je AMG maska sa dvije oštrice, agresivni pragovi, okrugli završeci izduvne grane, kao i difuzor na zadnjem braniku. Što se tiče ostatka dizajna suvišno je trošiti riječi, teško ćete naći osobu kojoj se ne sviđa. Kao što smo i u testu sedan verzije E klase  napisali, svaka linija ima funkciju, tok i mjesto, ništa ne strči i samo ćemo čestitati glavnom dizajneru Gordenu Wageneru i njegovom timu.

 

Osim novog, standardnog AMG Performance upravljača, koji se nalazi i u AMG verzijama restilizovane S klase, enterijer nije doživio nikakve promjene.

Mercedes CLS53 AMG

Nedavno predstavljena, kontroverzna, treća generacija CLS klase je takođe bila na tretman kod ekipe AMG iz Afalterbaha. Za razliku od prethodne dvije generacije, ova generacija neće biti nuđena sa V8 agregatom. To je prepušteno nadolazećoj AMG GT verziji sa četvoro vrata, koja će koristiti dobro poznati 4.0 l V8 motor sa hibridnim sistemom.

Kada smo rekli “kontroverzna” CLS klasa, mislili smo na dizajn. Mišljenja su podijeljena, mnogi kažu da je ideja o novijem dizajnerskom jeziku dobra, dok se druga polovina i ne slaže sa tim, bar za sada. Dizajnerskom timu Mercedesa je prvobitan plan bio da pojednostave i smanje broj nepotrebnih linija, kao i da naglase kupe oblik. Najveću dilemu su stvorili oblici prednjih i zadnjih svijetala koji su potpuna novost od onoga što smo do sada navikli od Mercedesa. Razlika između standardne verzije i 53 AMG verzije su identične kao i kod E klase kupe i kabriolet. AMG maska sa dvije oštrice, novi pragovi, okrugli završeci izduvne cijevi i difuzor na zadnjema braniku.

Enterijera je ponovo, osim AMG Performance upravljača, potpuno nepromijenjen. Prvih godinu dana će se nuditi Edition 1 verzija koja uključuje detalje u boji bakra širom enterijera, karbonski trim, osvijetljenje ambijenta sa 64 boje i IWC analogni sat pozicioniran na centralnoj konzoli.

Mercedes-AMG širi svoju gamu te trenutno u ponudi ima V12, V8, V6, R6 i R4 modele. Vrijeme će pokazati da li će to uspijeti, ali kako trenutno stvari stoje, nemaju čega da se plaše.

Enes Eki Alković

(3025)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments