1. Home
  2. Life
  3. Fitness
  4. Šipka je moć
Šipka je moć
0

Šipka je moć

761
0
Podelite sa prijateljima:

Ponovo sam počela aktivno da se bavim sportom odnosno fitnesom, kao odgovor na tekuću burnu svakodnevnicu. Snaga i forma su dolazile ali ja i dalje nisam bila zadovoljna.

Duboko verujem da svi mi imamo samoregulišući faktor koji nam pomaže da prevaziđemo stresne situacije. Setila sam se priče o uvaženom psihoanalitičaru Jungu, (u velikoj meri i zahvaljujući ministru introvertnih dela), koji je u adultnom dobu u stresnom životnom periodu počeo da se igra sa figuricama u pesku. Tako sam i ja ponovo oživela svoju detinju strast prema plesu.

Ubrzo su mi na nedeljnom nivou kondicioni treninzi postali savršeni ritmovi salse, trbušnog plesa, „jazz dancea“ i sambe, dakle sa sa jedne strane euforija ritma, gipkosti i poleta, jedno zdravo buđenje nesvesnog i donekle potisnutog dela mene, a sa druge strane i dalje sam nastavila da upražnjavam vežbe snage, koje su najdirektnije doprinosile čeličenju mog psihičkog bića i onog racionalnog u meni, ali sve skupa vrlo naporan period… dok sasvim slučajno nisam videla jedan duži klip koji me je potpuno očarao, Pole dance performance u izvedbi simpatične Azijatkinje, koja je odisala gracioznosću, snagom i senzualnosću, u jednoj discipline sve… više nisam imala dilemu da je to idealan sport za mene… krenula su moja detaljna istraživanja.

Pole dance je sport ili veština koji predstavlja spoj plesa, fitnesa, akrobatike i umetnosti na visokoj, vertikalnoj hrom ili titanijumskoj šipci.

Dok je poprilično teško kontrolisati okolnosti koje nam život nosi i koji u nama stvaraju onaj teški osećaj nemoći i bespomoćnosti, Pole dance, kao i svaki drugi sport, u nama budi osećaj moći i satisfakcije zbog velikih mogućnosti napredovanja i probijanja sopstvenih barijera. On na najbolji način promoviše samopouzdanje i unutrašnju lepotu, Takođe, budi u nama nešto divlje, nešto poletno, nesvesno, nešto što pokreće slobodoumlje, sada bi neki muškarci rekli, pa budi „drolju“ u ženama, međutim ovo je jedan od najsenzualnijih sportova i plesova koji ste videli, I nema apsolutno ničega nemoralnog u njemu. Uostalom nije li moral umetnost da budeš srećan, pritom ne mislim na patološke slučajeve nalik psihopatama i sociopatama.

Čini mi se da je na našim prostorima priča o ovom sportu nedovoljno zastupljena u javnosti, a da ne govorim ponovo o tome na šta prosečnog Srbina šipka asocira. Takođe, red je da podrugljive pojmove zamenimo pravim i dodelimo im značenje zvaničnih tehnika, (o kojima će kasnije biti više reči), par takvih nesrećnih termina koje sam čula i pokušaj, (moram priznati da sam dosta mašte uključila da razumem), prevoda jesu: guzetanje-Floor work, nabijanje na šipci-Pole kiss, visenje k’o majmun-Pole invert.

 

U svetu se ova disciplina odavno izborila za svoje mesto.

Hajdemo i mi, u narednom periodu da saznamo više o Pole danceu, pa da sudimo… izuči pa zaključi!

U tom duhu, ono što smo istražili za vas, biće prezentovano kroz sledeće zanimljivosti:

  1. Pole dance- istorija i Pole dance danas
  2. Pole dance predrasude: razlike između striptiza i Pole dancea
  3. Vrste Pole dancea, zvanične organizacije i takmičenja
  4. Pole dance Olimpijada
  5. Benefiti Pole dancea:
    • 5a. Pole dance – snaga: korisćenje svih grupa mišića, razvoj motorike, koordinacije, balansa i držanja tela
    • 5b. Pole dance – fluidnost pokreta i gracioznost
    • 5c. Pole dance – najbolja psihoterapija, realizacija unutrašnjeg puta
    • 5d. Pole dancerka – subjekt i heroina svoje priče, plešem samo zbog sebe!
  6. Pole dance i automobili

Vidite reakciju četvorotočkaša i šipke, spoj iskonskih zaljubljenika u lepotu I san:

Samo da naglasim da ovo nije sport koji je ekskluzivno rezervisan za žene a čak ako nemate nikakve aspiracije prema ovom sportu, lepo je da razumete šta je to u njemu što čini srećne na hiljade žena. Evo za kraj junačine na šipci:

Ružica Majkić

(761)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments