1. Home
  2. Vesti
  3. Uspeh Captura je koštao glave Renault Clio karavan
Uspeh Captura je koštao glave Renault Clio karavan
4

Uspeh Captura je koštao glave Renault Clio karavan

1.18K
4
Podelite sa prijateljima:

Već smo navikli da se proizvođači hedžbek modela odriču verzija sa troje vrata. Rekli bismo potpuno opravdano kada se analiziraju prodajne statistike. Međutim, u petoj inkarnaciji francuskog gradskog mališana, ne samo da će “nedostajati” takva varijanta, već će paleta biti siromašnija i za najpraktičniju verziju Clija.

Poznati dizajnerski studio se potrudio da nam dočara šta potencijalno propuštamo kroz prikazan naslovni render. Kao i obično, i iza ove odluke rukovodstva nekog automobilskog giganta, stoji ozbiljna analiza i dobro utemeljena osnova.

Dakle, uspeh Captura koji će u drugoj generaciji, očekivanoj krajem godine, dostići dužinu od oko 4,2 metra, koštala je dalje egzistencije karavansku verziju Clija. Kako bi bila izbegnuta kanibalizacija unutar game, i kako je profitabilnost projekta razvoja karavana dovedena u pitanje, jedini logičan potez je bio eutanazija Estate karoserijskog oblika.

Pogađate, slučaj sa hedžbekom Renault Clio nije izolovan, jer smo sličnu stvar doživeli sa Seatovom Ibizom koja je prilikom smene generacija iz ponude izostavila caravan, kako bi se na tržištu što bolje ukorenio mali krosover Arona.

Rivalski Peugeot je krenuo istim putem još 2008. godine, a i Škoda razmatra perspektivu karavana svog predstavnika u segmentu, kada se bude dogodila smena iteracija Fabije, tamo negde tokom 2021. Verujemo da će i odluka Čeha biti u liniji sa ranije iznetim odlukama konkurenata, s obzirom da za koji dan očekujemo i javnu premijeru krosovera Kamiq.

Verzije sa troje vrata takođe izumiru. Nema ih u novim generacijama modela: Audi A1, Peugeot 208 II, Seat Ibiza, Volkswagen Polo… Jedini izuzetak je Fordova Fiesta.

AutoRepublika

(1177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelep je. Predivan. Greh da ga neće biti. Ali, jasno mi je zašto čim pogledam cene.
Karavanski Clio Intens TCe 90 je sa cenom +700 u odnosu na „običan“ Clio Intens TCe90, dok je Captur Intens TCe 90 na +2.500.
Za Renault je svakako bolje/isplativije da oni, koji žele „clio sa gepekom“, kupe Captur, nego li Clio SW.

Mad Max

Uz navedeno, Clio karavan je auto, a Captur je po meni mala skalamerija. Ko se god razume u kola i proveze Kaptur bar 1km, odmah shvati kolko je sati. Čisto smekersko vozilo

S mile

Ni jedan od tih mini SUVova ne moze se porediti sa malim karavanom. Godinama vozim Fabiju karavan. Extra mali auto. U gepek staje sila…. a kad oborim sedista…tek da to ne objasnjavam….. po meni….neuporedivo

moron

Neki dan videh na ulici aktuelnu fabiu ambition karavan, FL verziju (ima LED dnevna svetla, pa se lako prepozna). Lepo ona izgleda. Kao karavan – neverovatno praktično vozilo. A sa TSI motorom (pa i sa TSI95) ono je pravi „mali Ferrari“.