1. Home
  2. Vesti
  3. Tunižani izradili krosover koji košta manje od 11 hiljada evra
Tunižani izradili krosover koji košta manje od 11 hiljada evra
3

Tunižani izradili krosover koji košta manje od 11 hiljada evra

2.14K
3
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Wallys sa sedištemu u Tunisu je predstavila krosover Iris koji je svojstven po tome što poseduje karoseriju u potpunosti izrađenu od plastike ojačane staklenim vlaknima. Paneli od kojih je sačinjena karoserija su proizvedeni u Africi, ali su ostale komponente i vitalni sklopovi bili predmet uvoza iz Francuske.

Početna cena Irisa je na nivou od oko 13 hiljada američkih dolara, odnosno malo više od 10.900 evra, što se iskristalisalo kao jedna od cenovno najpristupačnijih ponuda. U državi u kojoj većina stanovništva teško može da izdvoji dovoljno novca i za kupovinu polovnjaka, ovo nije mala stvar, izvestio je Business Insider.

Sama kompanija Wallys je utemeljena 2006. godine. Tokom prve godine je u ovoj firmi sklopljeno svega dvadeseta primeraka automobila, dok je u narednoj izrađeno njih 80. Sada je tuniski brend prikazao krosover Iris sa skromnim klirensom, ali i karoserijom od stakloplastike.

Na osnovu pojave Irisa, deluje da su afrički dizajneri bili inspirisani viđenim na vozilima marke Jeep, pa su tako i pozajmili prednje svetlosne grupacije ovalnog oblika od modela Gladiator. Da im ne bi bila servirana tužba pripremljena od strane pravne službe američke kompanije, uprava Wallysa je odlučila da rešetka hladnjaka poseduje šest pregrada, umesto broja karakterističnog za vozila s oznakama Jeepa.

Materijal koji je upotrebljen za izradu karoserije Irisa nije skupocen, ali zato svaki panel mora biti ručno peskaren. Više od polovine maloprodajne cene Irisa se utroši za nabavku trocilindarskog motora PSA grupacije s oznakom 1.2 PureTech. Ta jedinica razvija 83 konjske snage i košta sedam hiljada američkih dolara. Afrički krosover s troja vrata razvija brzinu od 158 kilometara na čas, dok do stotke ubrzava za malo manje vremena od 13,5 sekundi.

Ponuda Irisa predviđa relativno širok izbor opcionala koji cenu mogu uvećati i do celih 21 hiljadu američkih dolara. Na listi se nalazi i LED rasveta za farove, zaštita na prednjem braniku, panoramski stakleni krov, kamera za pregled dešavanja iza vozila, kuka za vuču i slično. Povrh toga, obezbeđena je i ponuda široke palete boja za karoseriju, pa ih na listi dodatne opreme sada stoji deset različitih nijansi, uključujući i svetlo narandžastu, ljubičastu i još poneke koje možete videti na priloženim fotografijama.

 

Putnička kabina može po želji biti opremljena ekranom ostetljivim na dodir i muzičkim sistemom. Inkorporiran je i uređaj koji omogućava legalnu upotrebu telefona tokom vožnje, uz odeljak za bežičnu dopunu pametne spravice. Tu je i protivpožarni aparat. Wallys nudi i bolju zvučnu izolaciju, običan obruč upravljača, kao i komfornija sedišta presvučena kožom. Sve pobrojano se doplaćuje.

Pre par dana smo pisali i o jeftinom pandanu nemačke G Klase, koji nosi naziv Force Trax i nudi mogućnost prevoza do 13 osoba. Cena mu je niža od desetog dela nemačkog modela, a proizveden je u Indiji. Ukucate ime modela u prozorčić predviđen za pretrage na našem portalu, i već ste na tragu te priče.

AutoRepublika

(2139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Gdje ima kupiti? Realno, ništa mi više i ne treba.
Sad će neko postaviti pitanje broja zvezdica i onda sjesti u auto sa nevezanim pojasom i 120 kroz grad…

Don

Od psa su uzeli i konzolu unutrašnju. Ali, hajde neka, bolje i to nego dildo.

moron

Simpatičan dizajn eksterijera