1. Home
  2. Vesti
  3. Avtovaz testira Ladu Nivu Legend s novim motorom
Avtovaz testira Ladu Nivu Legend s novim motorom
29

Avtovaz testira Ladu Nivu Legend s novim motorom

19.45K
29
Podelite sa prijateljima:

Ruski proizvođač automobila koji je donedavno poslovao u sastavu gigantske galske grupacije Renault, kompanija AvtoVAZ je započela s testiranjem prototip primeraka automobila nazvanog Lada Niva Legend a koji su posebni po tome što su pogonjeni novim motorima, poreklom iz modela Lada Granta. Konketan agregat je ranije ugrađivan i u druge modele ruske marke.

Nova pogonska jedinica za legendarnu Nivu je ona koja nosi kodnu oznaku VAZ-11182. U pitanju je 1,6-litarski benzinski četvorocilindarski motor sa osam ventila i 90 konjskih snaga uz 143 njutn metara najvišeg obrtnog momenta koji se ostvaruje oko 4 hiljada obrtaja kolenastog vratila. Motor je relativno nov i prvi put je prikazan javnosti u januaru 2021. godine. Već je u službi, pored Grante, i u modelima koji nose nalepnice na kojima piše Vesta.

Na stranicama društvene mreže koja je popularna u Rusiji a koja se zove VKontakte jedan, očigledno dobro upućen  korisnik je napisao da će pomenuti motor zadržati iste karakteristike i pod haubom modela Niva Legend. Istovremeno, inženjeri su poradili na motornom prostoru, kako bi bila olakšana ugradnja nove pogonske jedinice.

Da bi novi motor mogao da na odgovarajući način stane ispod haube automobila, inženjeri su morali ručno da nadograde motorni prostor. Na primer, stručnjaci su uz pomoć postupka zavarivanja promenili konstrukciju nosača motora.

U javnost je procurila informacija o dva testna primerka terenca po imenu Lada Niva Legend a koji su izloženi testiranju na poligonima konstruktora. U isto vreme, posmatrano od spolja, testne mule se ne razlikuju od serijski proizvedenih primeraka klasične Nive.

Ako testovi prođu na način da inženjeri budu zadovoljni, Lada Niva Legend s ovom pogonskom alternativom ulazi u serijsku proizvodnju, dok će razvojni tim poraditi na novim delovima karoserije poznatog ruskog terenca. Podsetićemo još da je u julu isti model automobila dobio poboljšanu zvučnu izolaciju (i višu cenu za 80 evra).

AutoRepublika

(19450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nek nam je Niva ziva i zdrava! Da bi bila „zdrava“ treba joj poboljsati antikorozivnu zastitu, s obzirom da je to auto koji se vozi u svim mogucim i nemogucim terenskim i putnim uslovima.
Izbor motora je, blago receno, malo cudan:

– samo dva ventila po cilindru, danas se tri ventila smatraju donjom granicom.
– Maksimalni obrtni moment od samo 143 Nm i to pri visokim obrtajima? Terenskom automobilu je potreban veci momenat i to u sirem podrucju obrtaja. Snaga od 90 KS je za Nivu dovoljna.

Dragan

Terenskom automobilu je potreban kratak prenos, a ne veliki obrtni moment. Sa velikim obrtnim momentom možeš samo da upališ lamelu i ništa više.
A neverovatno je da sa tako lošom antikorozijom još uvek se viđaju na drumovima stare Nive sa horizontalnim zadnjim svetlima.

Matija

Dragane, imas „interesantne“ stavove! 🙂 Ako momenat nije bitan vec samo redukcija, da li to onda znaci da mozes da stavis Ficin motor u Taru i da je teras uzbrdo? Pazi, teoretski je to moguce! Ali bi takva Tara isla vrlo, vrlo polako! Ko bi zeleo da ima takav auto? Kuplung moze da spali onaj vozac koji zbog slabog obrtnog momenta mora da isteruje snagu iz visokih obrtaja dok se vozilo krece polako zbog velikog opterecenja. Snazan motor daje veliki obrtni momenat pri niskim obrtajima, kada se to multiplicira sa redukcijom menjaca pa zatim sa redukcijom razvodnika dobijas mogucnost da… Pročitaj više »

Dragan

Štos je u tome da auto i treba da ide vrlo, vrlo polako. Naročito kada treba voziti preko dubokih rupa i uzbrdo. Tu Niva ide i na ler gasu. Vozi se kao automatik, bez korišćenja kvačila. A usput može i da šlepa nekog kvazi terenca koji nije dorastao izazovu.

MRN

Ili, ako se Niva uglavi, a nema ko drugi da pogura, vozač Nive koja uglavljena „kopa u mestu“, prosto izadje iz kola (dok motor radi, a menjač je ostao u prvoj ili rikvercu, dok je reduktor u sporohodnom prenosu) i proba malo sam da je guranjem zaljulja, da joj da malo „zamaha“.
Nekada i to malo zna biti sasvim dovoljno da Niva sama nastavi svoj put. A da vozač posle u nju samo uskoči …
A nekada ni „Timberček“ ne može da je izvuče kada se (naizgled) „malo uglavi“. Kako se kada desi …

Dragan

Niva i bez reduktora nema nešto naročito dugačke prenose u menjaču. Kraći su nego kod većine današnjih kvazi terenaca. A kad se reduktor ubaci u sporohodni prenos, to je onda ekstremno kratko da u nekim situacijama deluje čak i smešno.

Matija

O tome i govorim! 🙂

Branko

Matija, Formula 1 ima prilično snažan motor, ali ne daje veliki moment na niskim okretajima. Krivulja momenta je važnija od iznosa maksimalnog momenta, što se fino vidi kod elektro motora. 🙂

Matija

Motor Formule nije za terence.
Za vozilo je vazan i momenat i njegova kriva. Moderni automobilski motori ostvaruju priblizno maksimalan momenat u sirokom rasponu obrtaja, od na primer 1500 do 3500/4000 obrtaja. Vidi dijagram momenta jednog modernog dizela.

comment image

Dragan

Ovo je dijagram, pre svega, turbo motora. Na 1000 rpm razvija snagu identičnu kao bez turba, a onda do 2000 rpm pravi nagli skok. Razlika više nego duplo. U tom delu kriva kW progresivnije raste, a u delu gde je moment konstantan, kriva snage raste linearno. Zatim kako kriva momenta kreće da pada kriva snage kreće da se ravna da bi na kraju i ona počela da opada.

Matija

Tako je! Moderni motori imaju: turbo + ubrizgavanje sa veoma velikim pritiskom + upravljanje bregastom, sve to kompjuterski kontrolisano. Zato su ovakve krive momenta i snage moguce.

Dragan

Ali na 1000 rpm gotovo da ne uspevaju ništa da postignu na podizanju momenta, a samim tim i snage.

Branko

Dragane, to je zato što je snaga kod rotacijskih motora jednaka umnošku momenta (Nm) i kutne brzine vrtnje pogonskog vratila (rad/s)…😇

Kitittelj

Hvala Bogu na ovakvoj krivoj i TDI motorima :P!

Branko

Hvala Matija!😁

Branko

Kratak prijenos = veliki obrtni moment na kotačima. A od maksimalnog momenta motora je važnija momentna krivulja, odnosno kako razvija moment u iskoristivom broju okretaja. 🙂

Dragan

U off-road uslovima je nekad bitno da auto može jednostavno da mili, a da vozač ne mora da se zeza sa kvačilom.
Kod današnjih automobila, obrtaji čim spadnu ispod 1000 rpm, kompjuter sam dodaje gas. Vožnja u NEredukovanoj prvoj brzini tada zaista može da bude prebrza. Kod starih Niva bez kompjutera uopšte nije ni bilo tog dodavanja gasa. Obrtaji su mogli da padaju i na ispod 500 rpm, pa ako joj malo nevešto dodaš gas trzne se kao da ima elektro motor od ne znam ni ja koliko njutnmetara… 🙂

BB

Jednom smo se vozili blatnjavim usponom, nas četvorica. Fali joj malo snage da na brzinu ubrza na segmentima gdje je bolji put da se bolje savlada (inercijom) dio sa blatom. Ali izašla opet bez problema…

Branko

Slažem se!👍

Bungi

Samo 80 eura.??? Dao bih 5 puta više samo da ne slušam „akorde“ u službenoj Nivi kad se klatim do terena.

Zoca

Bravo …4 cilindra pa nek je i 30 konja!

Neko sa strane
Hrvoje

Šta god radili, lada je samo KRŠ zastareli model od pre 40 godina

Dragan

Zašto bi onda pravili nešto novo kada će vazda biti krš? 🙂

'79 DeVille

Vrlo je moguce da si u pravu.
Ali razmisli i o sledecem: u poredjenju sa novim, modernim terenskim vozilima te klase Lada Niva se odlicno nosi obzirom da je tehnologija 40 godina stara. Uz to, odnos cene i upotrebne vrednosti koju nudi Lada Niva je nedostizan za bilo koji drugi brend i model.

BB

Pa ti uzmi G klasi AMG 63 i daj ga radnicima u šumariji… Automobil je nekad bio radna mašina, a sada statusni simbol, i tu je glavni problem auto industrije: Svi prave samo fenseraj , niko ne pravi upotrebnu vrijednost!

E ti Lada sa svojom tehnologijom starom 46 godina odnosi pobjedu. Razmisli malo da li je ljudski rod uopšte realno mapredovao zadnjih 40 godina, ili je sve samo privid u obliku „mekane instrument table i nakačenog tableta“

Renault Terminator🇷🇺Z

Bome i „lijepa vaša“ je puna tih zastarelih krševa,šta je reći…

Matija

Englezi kazu: „ne menjaj konja koji pobedjuje!“ Niva je auto koji na terenu perfektno funkcionise a kome treba „terenski auto“ za odlazak do kafica neka ide kod drugih proizvodjaca, ima ih vise nego sto treba!

Brko

Punih 40 gofina rafio sam po svakakvim terenima. Preko 25 godina vozio sam ladu nivu. Sposobniji auto nism vozio. A da odbija bubrege to da.