1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Audi razmatra ukidanje noćne smene u Ingolštatu
Audi razmatra ukidanje noćne smene u Ingolštatu
1

Audi razmatra ukidanje noćne smene u Ingolštatu

569
1
Podelite sa prijateljima:

Na svaki mogući način, baš kao i većina ostalih luksuznih marki, Audi želi da ostvari što značajnije uštede, kako bi se generisali viši iznosi profita. U skladu sa tim, izvršni direktor kompanije Bram Šot razmatra mogućnost da ukine treću smenu u kompanijskim pogonima lociranim u sedištu kompanije u Ingolštatu.

Ukoliko prateća odluka bude doneta, omiljeni izvor prihoda nemačkih radnika, odnosno smena koja započinje u 22.00 časa i traje do 6.00 ujutru, biće period u kojem će mašine mirovati. Naravno, više stotina zaposlenih nisu srećni ovom najavom, pre svega zbog činjenice da im poslodavac za rad u noćnim satima isplaćuje za 30% veću zaradu, nego u redovnim okolnostima. Pored toga, radnici insistiraju na uštedama koje mogu biti basnoslovne ukoliko ciljaju zarade visokog rukovodstva.

Samom tom činjenicom, proizvodnja modela A4 i A5 koja je organizovana u tom pogonu, iskristalisala se kao prilično skup izbor rukovodstva nemačke kompanije.

Handelsblatt prenosi da je predsednik radničkog saveta kompanije Petr Moč je sa tim u vezi izjavio sledeće:

“Usmeno smo informisani o planovima rukovodstva, a u ovom trenutku nemamo nikakav pisani dokument na osnovu koga bi stekli neki viši stepen izvesnosti.”

Portparol kompanije Audi je izjavio za Reuters da je opcija ukidanja noćne smene samo jedna od alternativa koja bi mogla da donese uštede, a da se o ovom pitanju već diskutovalo sa predstavnicima radne snage. Ipak, definitivna odluka još uvek nije doneta.

Kolika je važnost svakog centa i koliko je očigledno da logičko-moralne granice u štednji ne postoje, najbolje nas podučavaju nemačke marke, posebno one iz sastava Volkswagen grupe.

Međutim, dok marketinška mašinerija moćnih proizvođača svu oštricu promotivnih kampanja usmerava ka paroli “jednom se živi” ili na primer “posedovanje i redovno održavanje naših modela je pitanje prestiža, a neukusno je raspravljati o cenama naših proizvoda i usluga”, dotle isti oni, kompanijski prestiž doživljavaju na bitno drugačiji način u odnosu na ono što se od kupaca očekuje, a u njihovim kompanijama se strogo budžetiraju i troškovi toalet papira.

AutoRepublika

(569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Увијек сам се питао, ако радник 3.смијене умре по дану, да ли има права на пензију?