1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Sonata Hybrid sa solarnim krovom donosi 1.300 kilometara vožnje „džabe“
Hyundai Sonata Hybrid sa solarnim krovom donosi 1.300 kilometara vožnje „džabe“
3

Hyundai Sonata Hybrid sa solarnim krovom donosi 1.300 kilometara vožnje „džabe“

1.21K
3
Podelite sa prijateljima:

Šest sati dnevnog punjenja uz pomoć solarnog krova će rezultirati količinom električne energije, dovoljnom za dodatnih 1.300 kilometara vožnje godišnje.

Kada je Hyundai predstavio Sonatu Turbo u Južnoj Koreji krajem marta, ujedno je skinuo veo sa Sonate Hybrid. Šta je to što elektrifikovanu verziju čini posebnom? Naravno, solarni krov.

Novorazvijeni sistem konačno premijerno nastupa, a kadar je da na godišnjem planu ponudi dodatnih 1.300 kilometara vožnje, uz šestočasovno dnevno punjenje.

To nije jedina karakteristika koja hibrid razdvaja od konvencionalno pogonjene Sonate, jer poseduje nešto pod imenom Active Shift Control. Ovaj sistem takođe debituje u Hyundaiju a njegov zadatak je da primeni novi kontrolni logički softver na hibridnoj kontrolnoj jedinici, koja zatim ima posao da uskladi rotacione brzine motora i transmisije, što rezultira redukovanjem vremena potrebnog za promene stepena prenosa. Samim tim, ovo poboljšava performanse ali takođe pozitivno utiče na ekonomičnost i trajnost, jer je trenje tokom procesa promena stepena prenosa smanjeno u odnosnu na konvencionalnu postavku.

Motor s unutrašnjim sagorevanjem je četvorocilindarski 2,0-litarski benzinac iz Smartstream porodice. Isporučuje 152 ks i 190 Nm. Što se elektromotora tiče, on raspolaže s 52 ks i 205 Nm. Ukupna sistemska izlazna snaga SUS i elektromotora iznosi 195 ks, koje se na točkove prenose putem hibridnog šestostepenog automatskog menjača.

Po Hyundaiju, štedljiva Sonata Hybrid troši 4,97 l benzina na pređenih 100 kilometara, kada je opremljena točkovima od 16 cola. S većim naplacima od 17 cola, potrošnja raste na 5,23 l/100 km.

Više derivata Sonate su na putu, uključujući i N Line model, koji dolazi s više od 275 konja. Pored toga, Hyundai je obećao i „dramatično drugačije varijante“ za osmu generaciju svog sedana.

AutoRepublika

(1207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

uff, slika ovog sivog kazuje da nekim slucajem ima smirene linije, a ne ovako valovite, bio bi klon audija, docim je zadnji dio a la honda civic. Malo originalnosti ne bi skodilo.
U vezi i glede ovog krova, ako ce na njega dati bezuvjetnu garanciju od jedno 5 godina, onda ne zvuci lose, samo da nabavna cijena ne bude zbog istog nekih 3000eura veca sto bi odnijelo mast u propast.
I zasto samo Sonota sa ovim cudom? da li je ona prava u nizu koja ce posjedovati tu tehniku ?

moron

„Po Hyundaiju, štedljiva Sonata Hybrid troši 4,97 l benzina na pređenih 100 kilometara, kada je opremljena točkovima od 16 cola. S većim naplacima od 17 cola, potrošnja raste na 5,23 l/100 km“ Meni su fascinante, osim u potrošnji, razlike u perfomansama ( npr, automobil sa istim motorom, a sa točkovima 16″, 17″, 18″ … ), posebno sa nekim slabijim ili srednje jakim motorima. Nekada je Peugeot.si ima te pojedinačne podatke za sve modele, zavisno od veličine točka i paketa opreme. Pa, kada vidiš npr. 4 sekunde razlike u medjuubrzanju 80-120 ili 2 sekunda razlike u ubrzanju, zavisno da li je… Pročitaj više »

Mustang

prednja maska audija, prednji farovi pasata, zadnji honde sivika, džaba milione bacaju na bivše audijeve dizajnere, hyundai kao da je kineski brend