1. Home
  2. Vesti
  3. Prodat najskuplji Ford Mustang u istoriji
Prodat najskuplji Ford Mustang u istoriji
0

Prodat najskuplji Ford Mustang u istoriji

1.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Realno gledajući, Ford Mustang nije redak automobil. U poslednjih 55 godina je širom sveta isporučeno približno 9,5 miliona primeraka pa samim tim njegove cene na tržištu polovnih automobila i klasika nisu preterano visoke.

Ali, za svako pravilo postoji izuzetak, a u slučaju ovog legendarnog “Jenkija“ to je oznaka Shelby. Ono obično implicira premijum cenu, a baš koliko specifično “premijum“ zavisi od retkosti samog automobila.

Priliku da se uvere u to su imali posetioci na čuvenoj Mecum aukciji koja je nedavno održana u saveznoj državi Arizoni, a zvezda je definitivno bio Shelby GT500 Super Snake iz 1967. godine. Dok se očekivala cena od 1,1 miliona dolara, Super Snake je uspeo da je udvostruči, to jest da postigne celih 2,2 miliona dolara, čime je svet dobio najskuplji Mustang ikada proizveden.

Pa zbog čega je ovaj model toliko skup? Pa za početak – proizveden je samo jedan primerak i to za testiranje novih Goodyear pneumatika pri visokim brzinama. Umesto standardnog agregata zapremine 428 kubnih inla (7,0 litara), Super Snake je dobio Fordov legendarni motor zapremine 427 kubnih inča (takođe 7,0 litara).

On je preuzet iz GT40, koji je samo godinu dana ranije pobedio na čuvenoj trci LeMans 24 sata trci, a na papiru je razvijao 520 konjskih snaga. Maksimalna brzina nikada nije bila javno poznata, ali je Kerol Šelbi lično dostigao 272 km/h. Spomenute Goodyear Thunderbolt gume su bile napunjene azotom da bi se zadržala niža temperatura pri višim brzinama.

Pored moćnijeg agregata, Super Snake su odlikovale i veće kočnice i hladnjak, modifikovano ogibljenje i plave trkačke trake, slične onima na modelu GT40.

Shelby American je znao da su šanse za serijsku proizvodnju minimalne, a one su se ispostavile nepostojećim kada je zaključeno da bi cena morala da bude oko 9.000 dolara (oko 67.000 dolara u današnjoj računici) da bi se ostvario profit.

To ne samo što je bilo dva puta više nego za “obični“ Shelby GT500 već je i ulazilo u teritoriju Shelby Cobre. Tako da je proizveden samo jedan primerak, a pre Mecum aukcije je poslednji put promenio vlasnika pre nekoliko godina za 1,3 milion dolara.

AutoRepublika

(1187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments