1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen merka lidersku poziciju na osnovu podataka o prodaji (2018.)
Volkswagen merka lidersku poziciju na osnovu podataka o prodaji (2018.)
0

Volkswagen merka lidersku poziciju na osnovu podataka o prodaji (2018.)

608
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je u petak objavila da je tokom prošle godine prodala rekordnih 10,83 miliona vozila, odnosno da je zabeležila rast prodaje od 0,9%. Na taj način, trka sa konkurentskim grupacijama Renault-Nissan-Mitsubishi alijansom i Toyotom Motor, za poziciju globalnog lidera postaje beskrajno zanimljiva, posebno u iščekivanju podataka iz pomenutih konglomerata.

Renault-Nissan-Mitsubishi su prošle godine zauzeli tron uz realizaciju 10,6 miliona četvorotočkaša, dok je prodaja alijanse u prvom polugođu iznosila 5,54 miliona primeraka.

Toyota je tokom decembra izdala saopštenje za javnost u kom je naznačeno predviđanje o prodaji 10,55 miliona vozila u 2018. godini, ali se zvanične cifre još uvek željno iščekuju.

Volkswagen je objavio i rekordne rezultate za marku VW, o čemu smo već pisali u rubrici Biznis, dok je luksuzna marka Audi, kao i bratski Porsche, plasirao 1,81 miliona, odnosno 256.000 vozila, redom.

Na taj način, Audi je treći najuspešniji luksuzni brend na svetu, mereno obimom prodaje, odmah iza BMW-a (2.125.026 isporuka) i neprikosnovenog lidera, marke Mercedes-Benz (2,31 miliona primeraka).

Volkswagen se požalio na trgovinske tenzije između Kine i Amerike, što je bilo od značajnog uticaja na poslovanje grupacije u ovoj azijskoj zemlji, kao najznačajnijem tržištu za kompaniju.

Direktor prodaje Volkswagena, Kristijan Dalhajm je izjavio da očekuje stabilnu tražnju u Kini tokom sledeće godine, iako su moguće trzavize u prva tri meseca 2019. godine.

Pored toga, Dalhajm je izjavio da kompanija ne predviđa dalje finansijske probleme u vezi primene WLTP emisionih standarda, što je već koštalo grupaciju oko jednu milijardu evra, tokom prošle godine.

Volkswagen grupa je ranije izašla u javnost sa podatkom da su decembarske isporuke pale za 8,4% u odnosu na uporedni mesec, odnosno da su sa 999.900 isporuka, pale na 916.200 prodatih primeraka.

AutoRepublika

(608)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments