1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz: V8 i V12 ostaju, ali nemojmo precenjivati važnost mamutskih jedinica
Mercedes-Benz: V8 i V12 ostaju, ali nemojmo precenjivati važnost mamutskih jedinica
1

Mercedes-Benz: V8 i V12 ostaju, ali nemojmo precenjivati važnost mamutskih jedinica

522
1
Podelite sa prijateljima:

Funkcioneri Mercedesa su bili veoma aktivni na otvaranju Sajma potrošačke elektronike (CES), pa ste tako mogli da na našim stranicama pročitate više članaka na temu njihovih interesantnih razmišljanja.  Iako su se čule izjave iz redova Švaba da je “budućnost definitivno električna”, Mercedes -Benz je istovremeno potvrdio da će V12 i V8 pogonske grupe marke naći svoju primenu i u narednoj generaciji vozila iz Štutgarta. Sada se ove jedinice ugrađuju u modele koji u nazivu sadrže oznake: 600; 650; AMG 65; kao i 500; 550 ili AMG 63, redom.

Ola Kelenijus, koji ove godine preuzima dirigentsku palicu Daimler grupe, a trenutno vrši funkcije člana upravnog odbora i vodi odeljenje istraživanja i razvoja, potvrdio je da će se nastaviti sa implementacijom navedenih glomaznih pogonskih grupa, ali je istovremeno naglasio da lučenje dopamina u vožnji na stazi, više ne zavisi broja cilindara, a da to pogotovu neće biti slučaj u budućnosti.

“Preživeće V12 motor,” reče onomad Kelenijus, pre nego što je poentirao da se broj cilindara više ne može koristiti kao barometar performansi, kao i da je takvo poimanje zastarelo”.

“Ono što kupac traži, to su performanse. Ukoliko pazarite AMG, zavisno od toga za koji se opredelite, očekujete zanosno iskustvo ludih performansi, a kupce je sve manje briga kako im mi te performanse obezbeđujemo.”

Prema mišljenju Kelenijusa, prosečan kupac AMG verzija je zainteresovan za cifre koje opisuju performanse, mnogo više nego za činjenicu koliko cilindara pojedini motor poseduje.

“Dakle, bez problema mogu da zamislim četvorocilindarski motor velike snage, koji već uparujemo sa elektromotorima, dakle hibrid u stilu Formule 1, koji može da vam pomuti razum na stazi i van nje,” nastavio je on.

“Hajde da prestanemo da toliki značaj pridajemo broju cilindara, V8 će opstati tokom dužeg niza godina. Ipak, mi moramo da ponudimo vrhunsko iskustvo koje visoke performanse mogu da pruže, a istovremeno smo prinuđeni da pratimo cifre vezane za emisije ugljen dioksida. Pronaći ćemo način da izbalansiramo kontradiktorne zahteve koji su pred nama.”

Kelenijus je takođe potvrdio da će modeli iz Mercedes-AMG linije biti hibridi, i to ne samo zbog emisione regulative, već i iz želje da pruže perofmanse koje bi bile u korak sa očekivanjima, kao i konkurencijom. Pritom je naglasio i inspirisanost ovog odeljenja moto-sportom, navodeći kao primer, hiperautomobil Mercedes-AMG One, koji poseduje pogonski sklop koji je osnovi identičan onome što imamo u Formuli 1.

Dakle, na osnovu svega izrečenog, osnovano je pretpostaciti da će Mercedes nastaviti da koristi V8 jedinicu u kombinaciji sa elektromotorom (ili više njih), dok je teško verovati da će Nemci nastaviti da izdvajaju ozbiljne iznose kako bi dodatno unapredili V12 agregat.

AutoRepublika

(522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

V12 će uskoro u penziju, V8 neće preživeti narednu deceniju. Nažalost…