1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen Ford Explorer za 2020. godinu
Predstavljen Ford Explorer za 2020. godinu
0

Predstavljen Ford Explorer za 2020. godinu

1.23K
0
Podelite sa prijateljima:

Explorer je izuzetno bitan model za Ford. Od kada je debitovao 1990. godine, preko 7,7 miliona primeraka je pronašlo kupce, ali možda još bitnije od prodajnih rezultata je način na koji je ovaj terenac promenio prizmu korz koju su Amerikanci gledali na SUV vozila.

Explorer je bio prvi civilizovani terenac sa pristupačnom cenom i započeo je trend koji traje do današnjeg dana. Tokom prve četiri generacije, Explorer je menjan nekoliko puta, od tradicionalnog „školjka na šasiji“ koncepta, pa sve do samonoseće karoserije.

Ispred nas je sada potpuno nova, peta generacija sa kojom je američki proizvođač vozila još jednom iznenadio javnost. Možda čak i više nego što se očekivalo, pošto je prošlogodišnja prodaja od 227.732 primerka bila ubedljivo najubedljivija u klasi, jer proizvođači se obično ne kockaju sa tako uspešnim vozilima.


Najveća vest je ta što se Explorer udaljio od samonoseće karoserije i ponovo pruža pogon na zadnje točkove. Ova potpuno nova platforma će biti deljena sa takođe novim Lincolnom Aviatorom, a oba vozila će se proizvoditi u Čikagu.

Iako je reč o potpuno novom vozilu, Explorer se nije značajno promenio dizajnerski. Veća maska hladnjaka i uži farovi su možda najveće promene dok iz profila i iz zadnjih uglova i dalje dosta liči na prethodnika. Iz Forda nisu zabrinuti i kažu da je takav stil toliko poznat, pa da shodno tome, i nije bilo potrebe za većim promenama.

Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru, a kao i u prošlosti izbor će se svoditi na nekoliko različitih modela zavisno od budžeta kupaca, kao što su Base, XLT, Limited i Platinum. Kasnije će debitovati i sportski ST kao i prvi Fordov novi hibrid posle šest godina.

Tu su i dalje tri reda sedišta, a iz kompanije obećavaju da će prostor namenjen putnicima biti najveći u klasi pošto je međuosovinsko rastojanje povećano za oko 15 centimetara. Standardan monitor je 8,0-inčni uz opcioni dijagonale 10,1 inča. Kao što se i očekivalo, izbor standardne i opcione opreme će biti pozamašan.


Kada je reč o mehanici, ponuda ponovo startuje sa 2,3-litarskim benzincem koji, uz pomoć turbo punjača, razvija 300 konjskih snaga i 420 Nm obrtnog momenta. Kupac dobija opciju pogona na zadnje ili sva četiri točka, a jedini menjač je desetostepeni “automatic”. Jedina konvencionalna alternative ovom motoru je 3,0-litarski V6, sa 365 “konja” i 515 Nm obrtnog momenta, uz identičan menjač.

Nepoznato je o kom hibridu je reč, ali je Ford prošle sedmice debitovao Explorer namenjen upotrebi za policijske potrebe (pod Police Interceptor Utility oznakom) sa hibridnim pogonskim sklopom koji koristi  agregat zapremine 3,3-litarskim. ST bi trebao da zadrži identičan 3,0-litarski motor, ali sa preko 400 konjskih snaga.

Više detalja će biti poznato sledeće sedmice kada će usledeti zvanična premijera na Salonu automobila u Detroitu. Ford je za sada potvrdio i cenu koja je za 400 dolara viša nego u prošlosti i sada iznosi 33.860 dolara.

Očekujte kompletnu prezentaciju neposredno po predstavljanju na detroitskoj manifestaciji.

AutoRepublika

(1233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments