1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Problemi u snabdevanju mikoprocesorima su na izmaku
Problemi u snabdevanju mikoprocesorima su na izmaku

Problemi u snabdevanju mikoprocesorima su na izmaku

939
2
Podelite sa prijateljima:

Ogromni problemi koji su zadesili proizvođače automobila koji su imali snažne potrebe za elektronskim komponentama, sada su iza nas, ali broj proizvedenih četvorotočkaša na globalnom nivou, nikako da dostigne i prestigne postignuća iz perioda kada većina nas nije ni čula za korona viruse. Sprovedena je studija čiji rezultati ukazuju na to da će biti potrebno nekoliko godina kako bi se obim proizvodnje vratio na nivo neposredno pre izbijanja zdravstvene krize.

Inače, kao što je većini poznato, problemi na ovom polju su nastali s početkom pandemije, negde 2020. godine, ali neće potrajati još dugo. To je zaključak studije koju potpisuje S&P Global Mobility, kao organizacija koja se bavi analizom podataka u sferi industrije proizvodnje automobila.

Sveukupno posmatrano, broj proizvedenih automobila je zahvaljujući nastanku opisanog problema bio za 9,5 miliona manji, zaključak je studije. Treće tromesečje 2021. godine je identifikovano kao najdramatičnije u smislu uticaja nedaće, a tada je usled te situacije sklopljenih 3,5 miliona vozila manje. U prvom polugodištu 2023. godine, isti problem je uslovio „samo“ 524 hiljada montiranih četvorotočkaša manje.

„Prešli smo sa očiglednih teskoba koje su jasno vidljive na nivou proizvođača automobila i proizvodnih pogona u stanje u kojem znamo da ograničenja ostaju, ali se ne mogu tako momentalno identifikovati. Nalazimo se u poziciji u kojoj se automobilska industrija prilagodila ograničenoj ponudi i kao rezultat toga, manja je verovatnoća da će doći do poremećaja većeg obima“, rekao je Mark Fultorp, direktor odeljenja koje se bavi lakim vozilima unutar organizacije S&P Global Mobility, upitan da prokomentariše rezultate studije.

Međutim, jedan od nalaza je i da tražnja i dalje premašuje ponudu različitih tipova poluprovodnika. Tražnja za potrošačkom elektronikom je opala, ali za automobilima i dalje raste.

Pomenuta organizacija je pre pandemije Covida procenila da bi globalna proizvodnja lakih vozila mogla da premaši 100 miliona jedinica godišnje do 2022, nakon što je dostigla vrhunac od 94,1 miliona u 2018. Sada se predviđa da nivoi iz 2018. godine neće biti dostignuti do 2028. godine i da će se preko 100 miliona automobila godišnje proizvoditi tek posle 2030. godine.

Svakako predlažemo da pročitate odličnu analizu u vezi krize u nabavci poluprovodnika, kako biste više saznali na ovu temu.

AutoRepublika

(939)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Videcemo

Da li ce se rokovi isporuke skratiti ili ce cene pasti.
Licno sumnjam da nece nista od toga biti

MRN

100 miliona automobila godišnje?
Ovaj svet i treba da propadne.