1. Home
  2. Istorija
  3. Pet „tajnih“ prototipova Porschea (VIDEO)
Pet „tajnih“ prototipova Porschea (VIDEO)
0

Pet „tajnih“ prototipova Porschea (VIDEO)

718
0
Podelite sa prijateljima:

Bez dileme, neki od najtalentovanijih inženjera su radili i rade za Porsche. Kada se tome pridoda strast prema automobilima, dobijamo kreacije koje su jednako poželjne na svim medirijanima.

Ovoga puta, Porsche nas upoznaje s „tajnim“, manje poznatim konceptima, koji uživaju u „penziji“.

Kompanija iz Cufenhauzena je odlučila da je krajnje vreme da kreira video o pet „tajnih“ modela, koji kod nas, automobilskih entuzijasta, izazivaju blagi vertigo. Priča počinje sa 984, razvijanog od 1984. do 1987.

Porsche 984

 

Oznaku 984 Porsche koristi za „kompaktno, lako i aerodinamično“ vozilo. Reč je o roudsteru sa 968 stajllingom, ali mase od samo 880 kilograma (968 – 1.370 kilograma). Ono što je još impresivnije je da koncept isporučuje 135 ks, što u prevodu znači da može da pojuri do 220 km/h.

Neko će reći da većina SUV model danas može da dostigne tu brzinu, što nas dovodi do Cayenne Cabrio koncepta, završenog 2002. Iz ovoga jasno proističe da Nissan i Range Rover nisu bili prvi koji su odlučili da uklone krov sa svog SUV modela. Najinteresantnija odlika Porscheovog koncepta je „bipolarni“ zadnji deo.

Porsche Cayenne Cabrio

Zatim dolazimo do 911 Carrere 3.2 Speedster Clubsport iz 1987. Reč je o otvorenom jednosedu baziranom na 3.2 generaciji 911 Classica. Dizajniran kao omaž spidsterima iz pedesetih godina, ova sjajna kreacija može da dostigne maksimalnu brzinu od 245 km/h, zahvaljujući 231 konjskoj snazi.

Porsche 911 Carrera 3.2 Speedster Clubsport

„Panamerica“ za različite ljude ima različito značenje, ali kada je Porsche u pitanju, vuče korene iz Carrera Panamericana trke izdržljivosti, održavane početkom pedesetih godina u Meksiku. Ovaj ekvivalent čuvenih Targa Florio i Mille Miglia takmičenja, pozajmio je svoj naziv i konceptu iz 1989., kreiranom u čast 80. rođendana Ferija Poršea.

Porsche 918 Spyder Rolling Chassis

Jedinstvena kao i Panamericana, 918 Rolling Chassis je definicija „praznika za oči“ za svakog ljubitelja Porschea. Kompletiran 2011. i predstavljen malom broju novinara, prototip je raspolagao sa 550 ks, jer je pogonski sklop još uvek bio u razvoju u tom momentu. Serijska proizvodnja je startovala dve godine kasnije u Cufenhauzenu.

AutoRepublika

Izvor: Porsche

 

(718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments